Hemd van het Lijf: Joop Bezemer

Algemeen

Joop Bezemer werkt al 52 jaar als vrijwilliger voor de Delftse RadioZiekenOmroep RAZO die dit jaar 60 jaar bestaat. De RAZO zendt vier avonden per week uit vanuit het Reinier de Graaf Gasthuis.

1. Waarom wilde u graag op deze plek gefotografeerd worden?
Een groot deel van mijn vrijwilligerswerk speelt zich in deze apparatuurruimte af, in het Bethel-gebouw van het Reinier de Graaf Gasthuis.

2. Hoe bent u bij de Ziekenomroep terechtgekomen?
Door mijn vader, die elektriciën was, ben ik in de techniek gegroeid. Ik was altijd bezig met schroeven en draadjes. Later, op mijn achttiende, werd ik radio-amateur. Toen mijn buurjongen als tuberculosepatiënt in het Groene Kruis aan de Miereveltlaan kuurde, heeft hij de RAZO opgericht. Al snel ben ik hem toen gaan helpen en nu zit ik er al weer ruim 50 jaar. Daarnaast werkte ik bij de PTT. De contacten en kennis die ik daar opdeed kon ik natuurlijk weer goed gebruiken voor de RAZO.

3. Wat doet u precies bij de omroep?
Het begon met het repareren van een koptelefoontje, maar al snel deed ik alles wat met techniek te maken had. Verder ben ik hoofd van de Ouderenomroep. Ik maak bijvoorbeeld de roosters hiervoor en één keer per maand gaan we met de benodigde apparatuur op bezoek in een verzorgingshuis om verzoekplaatjes te draaien. Ook ben ik altijd op zoek naar nieuwe muziek.

4. Wat vindt u zo leuk aan dit werk?
Eigenlijk is het een stuk van mijn leven. Ik heb veel meegemaakt en ik ben altijd goed opgevangen door mijn vrienden van de RAZO. Het is mijn sociale netwerk. Gelukkig staat mijn vrouw er helemaal achter. Zij heeft ook geen keuze, want met mij kreeg ze ook de RAZO erbij.

5. Is er in 50 jaar veel veranderd?
Jazeker. De eerste jaren draaiden we in Het Groene Kruis, wat later het verpleeghuis De Bieslandhof werd. Toen de televisie daar geïntroduceerd werd, merkten we dat de animo om naar de radio te luisteren een stuk minder werd. Toen zijn we ons gaan richten op de ziekenhuizen. Eerst verzorgden we de uitzendingen in het Oude en Nieuwe Gasthuis op de Westlandseweg en nu dus vanuit het Reinier de Graaf Gasthuis.

6. Wat zou u op dit moment graag veranderd willen zien?
Ik zou willen dat we meer, wat jongere, vrijwilligers hebben, zodat we de continuïteit beter kunnen waarborgen. Ik wil er zelf nog niet mee stoppen, maar ik zou best iets minder vaak voor de RAZO in touw willen zijn. Ik ben er nu zeker drie avonden zoet mee.

7. Hoeveel mensen luisteren er dagelijks naar jullie zender?
Dat wordt niet gemeten, maar de belangstelling loopt nogal terug. Dat komt onder andere omdat de patiënten vroeger veel langer in het ziekenhuis lagen en meer tijd hadden om naar ons te luisteren. Nu zijn er veel meer dagopnames. En als ze er wèl langer verblijven, zijn de mensen vaak te ziek om naar de radio te luisteren. En verder kijken veel mensen natuurlijk ook graag tv.

8. Wat is het meest bijzondere dat u in uw RAZO-tijd heeft meegemaakt?
De Gemeentepenning die ik in 1984 van de toenmalige Delftse burgemeester Gallas kreeg wegens mijn verdiensten voor de radio.

9. De RAZO bestaat dit jaar 60 jaar. Hoe gaan jullie dat vieren?
Op Koninginnedag willen we het jubileumjaar openen met een live-uitzending vanuit de binnenstad. Het is echter afhankelijk van het aantal beschikbare vrijwilligers of dat daadwerkelijk gaat lukken. Verder worden er gedurende het jaar oude radiofragmenten gedraaid en willen we eind augustus een 60 uur durende live-uitzending verzorgen vanaf een openbare locatie.

10. Als u burgemeester van Delft was dan…
… zou ik een aantal bijbaantjes opzeggen, zodat ik meer tijd zou hebben om me onder de Delftenaren te begeven. Ik zou wat dichter bij de mensen willen staan. (MdB)Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12