Golfen is niet alleen een balletje slaan, maar ook genieten van de omgeving

Algemeen

DELFT – Golf is bij een steeds grotere groep Nederlanders een populaire vrijetijdsbesteding. Golfbaan Delfland is dan ook geen moment stil en verlaten. Integendeel.

Bij de Pay & Play-baan van Golfbaan Delfland werken tien golfprofessionals (lees: leraren) die de bezoekers van de golfbaan de fijne kneepjes van de sport bijbrengen. Azaad Rameswar is één van hen. Zijn vader nam hem al op 9-jarige leeftijd mee naar de golfbaan, daarna was hij er niet meer weg te slaan. Toen de 37-jarige Hagenaar voor het eerst een bal sloeg, was golf nog een vrij elitaire sport. “Je mocht toentertijd niet golfen als je nog niet met het bestuur van de betreffende vereniging had gesproken”, herinnert Rameswar zich. “Je moest eigenlijk door een soort ballotagecommissie komen om lid te worden. Materialen kon je toen alleen nog bij de plaatselijke shop op de golfbaan kopen. Het was dus niet zo dat je naar de baan kon gaan om effe een balletje te komen slaan.” Dat is nu wel anders. Bij Golfbaan Delfland hoef je niet eens lid te zijn om de sport te kunnen beoefenen. En een ballotagecommissie is er al helemaal niet. “Ik werd hier meteen met open armen ontvangen”, vertelt de 45-jarige Rinus van Dam uit Den Hoorn, die lessen volgt bij Rameswar. Van Dam was jarenlang een fanatieke tennisser, maar vanwege een blessure stortte hij zich vorig jaar helemaal op de golfsport. “We zijn met de hele groep tennissers gaan golfen, dat is ook ontzettend gezellig. Een aantal is best fanatiek, die komen vier keer per week.” 

- Hoe komt het dat golf steeds populairder wordt?
Rameswar: “Dat komt omdat golf steeds laagdrempeliger is. Het Pay & Play-systeem dat we hier hebben maakt het voor iedereen toegankelijk om hier een keer te komen golfen, ook als je geen Golfvaardigheidsbewijs hebt. Je betaalt hier alleen een ballenkaart en eventueel de huur van materialen. Verder steken mensen elkaar aan. Als iemand een keer vrienden meeneemt, blijft een aantal daarvan hier komen. En ook zij nemen later wellicht weer anderen mee. Dat zorgt voor een soort sneeuwbaleffect.” 

- Wat vinden jullie leuk aan golfen?

Rameswar: “Ik vind ten eerste de omgeving leuk. Daarnaast vind ik het mooi om de bal te controleren, dat je over een bepaalde afstand de baas bent over zo’n balletje. En dan praat je over zo’n honderd, honderdvijftig en soms wel tweehonderd meter. Als je de bal dan ergens wilt krijgen en het lukt, dan geeft dat een voldaan gevoel. En als het níet lukt is het ook oké, dan probeer je het nog een keer.”
Van Dam: “Ik vind vooral de omgeving mooi. Soms gaan we 's zondags al om zeven uur ’s morgens golfen, dan lopen de konijnen en fazanten voor je voeten. En de mist die je dan ziet is ook lekker.” 

- Hoe belangrijk is het competitie-element voor jullie?

Rameswar: “Voor mij is dat minder belangrijk. Als je een wedstrijd hebt is dat op dat moment belangrijk, maar ik golf meer voor de omgeving en het plezier.”
Van Dam: “Ik ga pas wedstrijden spelen als ik echt een balletje kan slaan.” 

- Betekent de groei die de sport doormaakt dat Nederland het nu ook internationaal gezien beter gaat doen? 
Rameswar: “Het is, denk ik, niet zo’n optelsommetje. We blijven een beetje op het huidige niveau steken. Je hebt een aantal hele goede toppers, zoals Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber en Joost Luiten, spelers die je soms op tv ziet. Je hebt verder een hele groep spelers die daar onder zitten, maar dan heb je al gauw niet meer over de top.” 

- Wat moet een golftrainer goed kunnen?
Rameswar: “Een trainer moet iemand vooruit kunnen laten gaan en verbeteringen in het spel laten krijgen. Je moet die persoon als trainer ook vertrouwen kunnen geven en zorgen dat hij of zij er plezier in heeft. Dat zijn wel de drie belangrijkste elementen.” 

Van Dam: “Drie weken terug was ik het opeens helemaal kwijt, ik raakte echt geen bal meer. Gelukkig heb ik het nu weer terug. Een trainer kan daar zeker bij helpen. Je kunt ook beter drie keer per week lessen volgen dan dat je het jezelf verkeerd aanleert.” 

- Golfbaan Delfland heeft er onlangs een nieuw stuk golfbaan bijgekregen, hoe bevalt dat?
Rameswar: “Ik vind de negen extra holes leuk. Het is anders dan wat er al lag, in dit deel zit meer glooiing. Daarnaast is het een jonge baan en dus vriendelijk. Omdat er weinig begroeiing is raak je je bal niet snel kwijt.” 

- De golfbaan is door de geroemde golfbaanarchitect Gerard Jol ontworpen. Merk je dat nog ergens aan?
Rameswar: “Dat zie je als je let op de lay-out en hoe de baan is aangelegd. Deze baan is heel goed aangelegd, over de afstand van de ene naar de andere hole is goed nagedacht en de bunkers zijn mooi aangelegd. Het is ook niet, zoals op sommige andere banen, dat het een puzzel is om de juiste hole te vinden. Soms is dat ook gevaarlijk, omdat je elkaar kunt raken. Dat is hier gelukkig niet. En als je ziet hoeveel mensen gebruik maken van de baan, dan zijn de greens écht goed. Het leuke is bovendien dat je altijd rekening moet houden met de wind-factor.”
Van Dam: “Vooral ’s morgens is het hier zó mooi, echt super.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12