Even bellen met ...

Algemeen

Madelon Kirkels van woningcoöperatie Vidomes. Bewoners van de flat aan de Paulus Buijsstraat ontvingen onlangs een opmerkelijke brief van hun woningcoöperatie. Gezamenlijk moeten ze opdraaien voor de schoonmaakkosten van over de reling gegooid frituurvet. De servicekosten zouden met 5 euro 10 per woning worden verhoogd.

- Wat is het probleem precies?
“Er is tot drie keer toe door een bewoner vloeibaar frituurvet van de flat naar beneden gegooid. Eén keer belandde dit op een auto en twee keer bij de ingang. Erg vervelend, want behalve vies is het ook heel glad. Stel je voor dat er iemand over uitglijdt.”  

- Wie doet nou zoiets?
“Wij vinden het ook onvoorstelbaar. Waar is zo iemand in godsnaam mee bezig? Frituurvet koop je in een fles. Daar kan het na gebruik dus weer in. We hebben geprobeerd het druppelspoor te volgen om te kijken wie de dader is. Maar er blijven meerdere opties. We weten dus niet wie het gedaan heeft.”  

- Waarom kregen alle bewoners een brief?
“Vidomes is verantwoordelijk voor de grond om de flat heen. Wij hebben het laten schoonmaken en die kosten lopen aardig op. De laatste keer was dit 275 euro. Daarom hebben we een brief gestuurd naar de bewoners dat dit binnen de servicekosten zal worden verrekend. Dit is overigens ludiek bedoeld. We hebben juridisch geen poot om op te staan. Het doel was om de discussie op gang te krijgen.” 

- Nou die discussie is wel losgebarsten!
“Dat hebben we inmiddels begrepen, ja. Veel bewoners hebben ons gebeld en wij hebben hen uitgelegd wat onze insteek was en dat ze niet echt hoefden te betalen. Eén bewoner is naar een televisieprogramma gestapt: ‘recht in de regio.’ Ik kan me niet voorstellen dat zij ons eerst gebeld heeft, want dan hadden we het gewoon rustig kunnen uitleggen.   

- Hoe moet het nu verder? Moeten bewoners als een Sherlock Holmes de schuldige zoeken?
“Nee, dat vragen we niet van ze, hoewel we ook niet rouwig zullen zijn als iemand ons meldt wie steeds dat frituurvet naar beneden kiepert. We hopen vooral dat de schuldige het voortaan uit zijn hoofd laat. En uiteraard is hij of zij welkom om te zeggen: ‘Ik was het.’ Dat zou geweldig zijn. Dan praten we erover en ronden we het af.”  

- Deze aanpak lijkt me niet bevorderlijk voor de sfeer in de flat. Maak je niet meer kapot dan je lief is?
“Ik hoop het niet. Natuurlijk kleeft er een risico aan deze aanpak. Dat weten we. We hopen dat de mensen het ludieke ervan inzien.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12