Benefietconcert moet ervoor zorgen dat Loes van der Holst naar de Biennale in Florence kan

Algemeen

Erwin Beijersbergen (links), Loes van der Holst en Tony Steenweg kunnen niet wachten tot het 25 april is.

DELFT – In het Italiaanse Florence vindt in december de Biennale plaats. De Delftse kunstenares Loes van der Holst gaat hier net als vele andere kunstenaars maar wat graag naartoe. Ze is er zelfs voor uitgenodigd. Er was alleen één probleem: de financiën.

Naast de reis- en verblijfskosten kost ook de deelname aan deze gerenommeerde internationale kunstmanifestatie de nodige euro’s. “Maar met kunst moet je eerst dood zijn voordat het geld opbrengt”, lacht Loes van der Holst. Ze kreeg de financiën dan ook maar nauwelijks rond. Ook subsidies waren niet mogelijk, omdat haar trip naar de Biennale geen algemeen belang dient. “Wij vinden van wel”, zegt Tony Steenweg van Tony’s Acts and Artists. “Ook omdat Loes naast haar kunstwerken mensen plezier geeft met teken- en schilderlessen.” 

Gitarist Erwin van Beijersbergen sluit zich daar helemaal bij aan. Samen besloten ze daarom om iets op poten te zetten zodat Loes van der Holst tóch naar Italië kan.
Dit besluit mondde uit in een idee voor Benefietconcert. Het idee mondde uit in een concreet plan: Een benefietconcert dat onder de naam ‘Flora – Florence’ op zaterdag 25 april vanaf 20.00 uur plaatsvindt in het Delftse Flora Theater. Inmiddels hebben al 51 mensen aangegeven om hier belangeloos aan mee te werken en heel wat muzikanten zullen knallende optredens verzorgen. Loes van der Holst hoeft zich nauwelijks met de organisatie te bemoeien. “Af en toe hoor ik iets”, zegt ze. “En op veel momenten dacht ik: hemel, wat wordt dit groot!” 

Onder het motto ‘kunstenaars voor kunstenaars’ groeide de groep van artiesten en kunstenaars die zich wel kosteloos voor Van der Holst in willen spannen. “Het gaat er niet om wie je bent, maar om wie je kent”, merkt Tony Steenweg op. “Daardoor is dit scenario mogelijk.”

Een grap
Voor de Biennale zijn zo’n 800 kunstenaars uit tachtig verschillende landen uitgenodigd. Daarnaast lopen er heel wat galeriehouders en museumdirecteuren rond, die op zoek zijn naar –voor hen- nog onbekend talent. Toen Loes van der Holst voor de kunstmanifestatie werd uitgenodigd, dacht ze eerst dat het om een grap ging. Navraag leerde dat dit absoluut niet het geval is. “Zeven bestuursleden van de Biennale struinen galeries en websites af, op zoek naar aanwinsten”, vertelt Van der Holst. En zo werd ook de Delftse kunstenares gevonden. Ze weet echter nog steeds niet om welke reden ze precies is benaderd. 

“Je kunt daar je netwerk uitbreiden, tot over de hele wereld”, zegt Tony Steenweg. “Het is dé manier om carrière te maken”, voegt Van der Holst eraan toe. “Daarnaast ben ik puur nieuwsgierig, ik wil weten wat het me brengt. Als zoiets op m’n pad komt wil ik ook graag weten wat het is en wat het me brengt. Want hoe verder je kijkt, hoe groter de wereld is.” 

En als iemand het verdient om naar Florence te gaan, is het Loes van der Holst wel, vindt Erwin Beijersbergen. “Haar werk en haar persoon is ook míj opgevallen”, zegt de Delftse gitarist. “Ik zou dit niet voor iedereen doen. Het gaat om de combinatie van haar talent en haar persoon. Loes is een waanzinnige vrouw die verschrikkelijk mooie kunst maakt. Ik heb eens een schilderij van haar gekocht. Dat werk, met de titel Breaking Dawn, zie ik elke dag weer nieuwe dingen in.” 

Wie een overzicht wil zien van alle 25 acts en artiesten, kan deze vinden op de website www.tonysaa.nl. Kaarten zijn a 15 euro in de voorverkoop verkrijgbaar bij Elize Kledingvondsten aan het Vrouw Juttenland 43 in Delft of via de website www.erwinbeijersbergen.nl. Ook aan de zaal zijn op de avond zelf vanaf 19.15 uur kaarten verkrijgbaar. 



Muzikanten helpen Van der Holst
Al heel wat muzikanten hebben hun medewerking al toegezegd. Om er een aantal te noemen: Jazz-zangeres Margreet Groenendijk, saxofonist Wim Ninaber, gitarist Erwin Beijersbergen, drummer Ramon Hermans, zangeres Ankie van der Pas met soul en blues bassist Dan Simon, drummer Huib de Jong, de achtkoppige band van de Mannen van Vermeer, het duo Trait dUnion met chansons, de mysterieuze gitaarvirtuoos Jay P, cool jazz van Cruise Control, saxofonist Ruud Bergamin en pianist Bart Egeter. Henri van den Bos neemt plaats achter de vleugel. De twee Delftse actrices Erna de Vries en Riet Schutz gaan op geheel eigenwijze de supervisie nemen over de sanitaire voorzieningen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12