Even bellen met... Loes van der Holst

Algemeen

De Delftse kunstenares Loes van der Holst, onder andere maakster van de bronzen Hugo, is begin december naar de Biennale in Florence geweest, waar zij drie schilderijen tentoon mocht stellen.

- Wat is de Biennale precies?
“Dat is een tweejaarlijkse, internationale tentoonstelling van kunstenaars. Ruim 600 beeldend kunstenaars uit 78 landen waren uitgenodigd om daar maximaal drie werken tentoon te stellen.”

- Aan wat voor kunstwerken moeten we dan denken?
“Aan beeldende kunsten in de ruimste zin van het woord: schilderkunsten, beeldhouw- en boetseerwerken, maar ook videokunsten, fotografie en digitale kunsten.”

- Hoe zijn ze bij jou terecht gekomen?
“Een jury besluit wie er uitgenodigd worden. Via internet, tentoonstellingen en kunstmagazines sporen ze kunstenaars op. Het criterium is dat de genodigden een actuele bijdrage aan de kunstgeschiedenis leveren. Ik kreeg mijn uitnodiging anderhalf jaar geleden al. Het had voor mij overigens nog wel wat voeten in de aarde om er daadwerkelijk heen te gaan. Het is vrij prijzig. Behalve geld voor de reis en het vervoer van de schilderijen, moet je ook een fors bedrag aan ‘hanggeld’ betalen. Dankzij de verkoop van schilderijen en een benefietconcert van Erwin Beijersbergen kreeg ik het geld gelukkig bijeen.”

- Hoe heb je de Biennale ervaren?
"Het was een waanzinnige gebeurtenis die ik niet had willen missen. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Het was zó fraai om al die culturele verschillen te zien. Doelstelling van de tentoonstelling was ‘kunst als dialoog’. Dus dat je als kunstenaars onderling met elkaar in contact komt door bijvoorbeeld ervaringen uit te wisselen of samen te werken. En dat is gelukt; ik heb echt hele gave contacten opgedaan.”

- Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?
“De tentoonstelling zelf was al waanzinnig, maar het meest was ik onder de indruk van de stad Florence. Vooral de Dom was erg indrukwekkend. Een prachtig wit, sereen, marmeren gebouw uit de 16de eeuw. Het contrast tussen deze oude renaissancekunst in de stad en de hedendaagse kunst van de tentoonstelling was erg mooi.”

- En nu?
“Grappig is dat ik na mijn bezoek aan de Biennale in Florence ineens veel belangstelling geniet. Ik heb nu bijvoorbeeld uitnodigingen liggen voor tentoonstellingen in China, Barcelona, Mexico en Vietnam. Maar ik kan natuurlijk niet overal naar toe. Eerst maar eens bekomen van mijn Florence-avontuur en gewoon weer eens aan het werk hier.” (MdB)



Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12