Dubbel Delft: zondag 7 december

Algemeen

Het Agnetapark was een voorbeeld als het gaat om de sociale bewogenheid van de toenmalige directeur van het fabriekscomplex tussen het spoor en de Wateringseweg, de heer Van Marken.

Toch gaat de invloed qua woningbouw ten behoeve van de Gist- en Spiritusfabriek verder dan het fraaie deel rondom het Agnetapark. Tot aan de Hof van Delftlaan en de huidige Provincialeweg 15 bezat het bedrijf woningen waar het personeel van de bedrijven van Van Marken kon worden gehuisvest. 

Zo schreef Tiemen van der Reijken op 8 december 1961 achter op de linkerfoto: ‘woningen Gistfabriek aan de Ruys de Beerenbroucklaan gereed’. Weer een rij goede woningen waar het personeel van Van Markens fabrieken kon worden gehuisvest. De huizen liggen op de scheidingslijn van enerzijds de ministers die in dit deel van Hof van Delft hun naam zien voortleven en anderzijds de naamgeving die een relatie legt met de oprichter en aanverwanten van de eerdergenoemde fabrieken. 

Zo was Ruys de Beerenbrouck een staatsman die mede verantwoordelijk was voor de annexatie van Hof van Delft en Schipluiden. Door deze oorden voor Delft binnen te halen heeft de goede man eeuwige roem over zich uitgeroepen en werd de belangrijkste straat in het voormalige Hof van Delft naar hem genoemd. Aan de andere kant van dit huizencomplex ligt de Storklaan, wat weer alles te maken heeft met Van Maeken & Co. Dirk Willem Stork, de directeur van de gelijknamige machinefabriek in Hengelo was een goede vriend van Van Marken en hij hielp mee de diverse plannen die Van Marken had te verwezenlijken. Het ging er daarbij met name om de omstandigheden van de toenmalige fabrieksarbeider te verbeteren. Hij werd door Van Marken dan ook benoemd als commissaris van Van Markens Gist- en Spiritusfabriek. 

Aan de kopse kanten van het huizencomplex hebben we dan nog de Meeslaan, vernoemd naar de eerste president-commissaris van de NGSF, en de Libourellaaan die weer alles te maken heeft met Philip Libourel. Hij was notaris met z’n kantoor aan de Oude Delft en gaf juridisch advies aan de fabrieken. Dat deed hij zo goed dat ook hij het schopte tot president-commissaris. 

In de loop der tijd zijn veel huizen die eerst dienstwoningen waren overgegaan in particuliere handen. Mensen met geld kochten soms, zoals in de Thorbeckestraat, hele rijen huizen op om die vele jaren later weer met vette winst te kunnen verkopen. Werk en wonen zijn niet meer zo onlosmakelijk verbonden als in het begin van de vorige eeuw. De afhankelijkheid van ‘de baas’ is minder: zo lang het werk gedaan wordt en het geld eind van de maand op de rekening wordt overgemaakt vinden beide partijen het meestal prima. Hoewel die afhankelijkheid soms, zoals in het geval van het Agnetapark, wel erg mooie woonwijken opleverde…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12