Blijvend en verdiend eerbetoon voor zonderlinge idealist Tom Boon

Algemeen

In het bijzijn van familie, vrienden, buurtgenoten en ambtenaren onthullen wethouder Anne Koning en voorzitter Henk Wijnen de gedenksteen.

DELFT – Volgens familie en vrienden was Tom Boon geen ‘gemiddeld mens’, maar heeft hij de gedenksteen, die afgelopen donderdagmiddag werd onthuld, meer dan verdiend.

Wethouder Anne Koning en Henk Wijnen onthulden het blijvende eerbetoon aan Tom Boon, de in 2004 na een kort ziekbed op 54-jarige leeftijd overleden secretaris van de Belangenvereniging Zuidpoort. De gedenksteen ligt op een symbolische plaats: tussen de twee kastanjebomen aan de Ezelsveldlaan, de laan waar Boon jarenlang heeft gewoond. Volgens Henk Wijnen, voorzitter van de Belangenvereniging Zuidpoort, is het aan Tom Boon te danken dat die bomen daar nog staan. “Tom heeft zich hard gemaakt voor het behoud van deze prachtige bomen. Op basis van zijn argumenten kon de politiek niet anders dan de bomen laten staan.” In zijn toespraak roemt Wijnen de jarenlange inzet van Tom voor het Zuidpoortgebied. “Hij was dè inspirator van onze vereniging. Tom was de netwerkman die goede verbindingen onderhield met buurt, Gemeente, politiek en projectontwikkelaar.” 

Henk van Bergen, voormalig ondernemer (Van Bergen Woninginrichting), is het hiermee eens. “Ik kende Tom vanaf het begin van de oprichting van de Belangenvereniging. Hij was een echte bruggenbouwer tussen de diverse partijen.” Van Bergen vindt het eerbetoon aan Boon dik verdiend. “En het is een mooie steen. Bescheiden, niet overdadig. Net zoals Tom ook was.” 

Tom Boon was een bijzonder mens. Dat vindt ook zijn zus Arianne. “Tom had geen gemiddeld leven. Hij was niet getrouwd, had geen kinderen, had geen werk en zag er niet als de gemiddelde burger uit. Maar dat was de buitenkant. Van binnen was Tom een hartstikke mooi mens, vol met idealen.” Ze vertelt dat Tom Bouwkunde heeft gestudeerd, maar dat hij die studie niet heeft afgemaakt. “Hij had als afstudeerproject een ambitieus plan voor de bouw van de Tweede Kamer. Hierbij stonden leefbaarheid, ontmoeting en integratie centraal. Dat plan heeft het toentertijd niet gehaald, maar een aantal principes uit dit plan zijn later wel gebruikt,” vertelt ze trots. “Gelukkig kon hij zijn kennis en idealen in het Zuidpoortgebied kwijt.” Arianne Boon vindt het eerbetoon aan haar broer heel bijzonder. “Voor onze familie is dit erg eervol.”

Nooit verklapt
Ook de moeder van Tom Boon is trots op haar zoon. “Ik heb zes kinderen en ik ben trots op al mijn kinderen, maar dit vind ik toch wel heel bijzonder. Ik wist niet dat hij zó belangrijk was. Tom was altijd een grappenmaker en een lekkere prater. Dat kwam hem hier natuurlijk goed van pas.” Broer Piet Boon vult aan: “Tom heeft zich enorm voor dit project ingezet. Wij kwamen geregeld bij hem op bezoek en dan vertelde hij hier altijd zeer levendig over. Daardoor hadden wij een goed beeld van wat zich hier zoal afspeelde. Hij voelde zich erg bij de ontwikkeling van dit gebied betrokken.” 

Nick van Eijl was een goede vriend van Tom. Hij vindt de gedenksteen een goed initiatief. “Het is een mooi eerbetoon voor zijn inzet. Door zijn volharding heeft hij veel voorkomen en veel bereikt. Allemaal in het belang van een leefbaar Zuidpoortgebied.” Ook vanuit zijn functie als buurtwerker heeft Van Eijl regelmatig met Boon van doen gehad. “Tom is altijd werkloos geweest, maar hij verrichtte meer werk dan menig ander. Het was erg actief in het vrijwilligerswerk, onder andere in Buurthuis De Molshoop. Tom was een prachtmens.” 

Willy Wijnmaalen bekent voor Boon zelfs buiten haar boekje te zijn gegaan. De secretaris van Stadsbelangen Delft vindt het voor Boon pleiten dat hij, bij haar weten, nooit verklapt heeft dat ze hem ooit de maquette van het Zuidpoortgebied heeft laten zien. “Dit mocht eigenlijk niet. De maquette was toen nog geheim. Tom had natuurlijk commentaar op de maquette en hij vertelde anderen dat hij het ontwerp had gezien terwijl hij, staand op een keukentrapje, door het raam van het Stadhuis gluurde. Dat was natuurlijk onzin. Ik heb de sleutel van de achterkant van het Stadhuis en ik heb hem de maquette laten zien. Maar hij heeft deze versie altijd volgehouden om mij niet te verraden.” 

Wijnmaalen vertelt dat Boon dolgraag de maquette wilde zien. “Hij wilde echt iets moois maken van het Zuidpoortgebied, dus ik vond dat hij er recht op had om het ontwerp te zien. Hij verdiende dit.” Wijnmaalen beseft dat ze op deze bekentenis aangesproken kan worden. “Als dit in de krant komt kan ik misschien volgende week mijn spullen pakken,” zegt ze gekscherend. “Maar ik vind dit een mooie dag voor deze bekentenis. Mijn eerbetoon aan Tom. Bij mijn weten heeft hij dit geheim meegenomen in zijn graf.” (MdB)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12