Najaarsschouw van Hoogheemraadschap van Delfland zit er weer op

Algemeen

Van links naar rechts kijkenJan Eijgenraam, Arie Gravesteijn en Wim Sonnevelduit over hun Zuidpolder.

DELFT – Afgelopen week trokken alle schouwmeesters van het Hoogheemraadschap van Delfland het gebied in om te controleren of de sloten schoon zijn.

Het is belangrijk dat sloten en dijken in goede conditie zijn om het gebied te kunnen beschermen tegen wateroverlast. Die controle heet 'schouw'. De zorg voor een goede waterhuishouding en een veilig gebied is een belangrijke taak van het Hoogheemraadschap. Het kan zijn dat (bouw)afval, riet of kroos een goede doorstroming van water in een sloot belemmert. Delfland hanteert drie schouwmomenten per jaar. 

De duinen, dijken en kaden worden twee keer per jaar gecontroleerd en de watergangen één of twee keer per jaar, afhankelijk van het gebied. Daarnaast controleren de schouwmeesters elk jaar in een deel van het gebied de sloten op diepte: de diepteschouw. Ze hanteren hierin een cyclus, zodat elk gebied in ieder geval eens in de acht jaar 'aan de beurt' is. 

Jan Eijgenraam, Arie Gravesteijn en Piet Sonneveld doen met z'n drieën de Zuidpolder in Delfgauw. Met ongeveer 1000 hectare is dit één van de grotere gebieden in het Oostland. Volgens Eijgenraam is de najaarsschouw de belangrijkste. “Dan controleren we de watergangen in het gebied. We checken dan of er onderhoud aan de sloten is uitgevoerd. Voor een goede doorstroming en een goed functionerende waterhuishouding is het belangrijk dat de wateren schoon, breed en diep genoeg zijn,” aldus Eijgenraam. “En de mensen die aan dit water wonen of eigenaar zijn van het land waaraan het water grenst, zijn hier verantwoordelijk voor.” 

Sommige sloten en kanten hoeven niet te worden geschouwd. “Er worden steeds meer stukjes gebied als natuurgebied bestempeld en die hoeven niet of minder onderhouden te worden. Dit om de natuurlijke staat zo veel mogelijk in tact te houden,” legt Sonneveld uit. “Vanuit milieu-oogpunt snap ik het wel, maar persoonlijk vind ik het wel jammer. Ik zie gewoon graag schone sloten.” Ook begrijpt hij niet altijd de keuze van het gebied. “Het komt soms op mij wat willekeurig over.” 

De drie schouwmeesters doen het werk al jaren. Eijgenraam schouwt al zo’n 25 jaar en zijn twee collega’s ‘een jaar of 16, 17’. “Hoe het zo gekomen is? Ik ben in deze polder opgegroeid, dus ermee opgevoed. En toen ik zelf boer werd, had ik er ook belang bij om de kosten in de polder laag te houden,” vertelt Sonneveld. Ook de andere twee komen uit deze polder. Beiden hebben een kwekerij gehad. “Vroeger hadden bijna alle schouwmeesters een agrarische achtergrond,” legt Eijgenraam uit. “Maar tegenwoordig zie je dat er ook vanuit andere hoeken animo is, van zowel mannen als vrouwen.”

De heren gaan altijd, in wisselende samenstellingen, met z'n tweeën op pad. “Bij het kunnen constateren van gebreken is het een vereiste dat je samen bent". Met de najaarsschouw zijn ze ongeveer drie werkdagen zoet. “Dat valt nog wel mee. Met de diepteschouw zijn we meer tijd kwijt. Dan zijn we echt wel een week bezig om alles op te meten,” aldus Eijgenraam. 

Over het algemeen zijn ze tevreden over de samenwerking met de landeigenaren. “De meesten zien het nut ervan in en ze vinden het vanzelfsprekend om hun sloten te onderhouden,” legt Gravesteijn uit. “Maar soms is het niet op orde en dan geven we een brief waarin we vragen om binnen twee weken het onderhoud alsnog uit te voeren. Vaak blijkt dit afdoende.” Sonneveld vult aan dat de meesten precies weten hoe het werkt, omdat ze hier al jaren wonen. “Als er problemen zijn is het meestal met nieuwkomers. Die zien het belang er nog niet zo van in en zeggen dan dat ze vorig jaar nog onderhoud hebben gepleegd.” 

Voorlopig denken de heren nog niet aan stoppen. Gravesteijn geniet van het sociale contact met de landeigenaren. “Ik kom al jarenlang bij de mensen langs, dus ik ken ze inmiddels goed. Vooraf had ik niet verwacht dat ik die contacten zo leuk zou vinden.” Mooi werk dus, dat schouwen van sloten? “Ja", antwoordt Eijgenraam, "anders hou je het ook niet zo lang vol.” (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12