Marktplaats

Algemeen

Bezoekers van donderdagse Weekmarkt zijn verdeeld als het om de renovatie van de Nieuwe Kerk gaat. De één vindt het prima om er 3 miljoen euro gemeenschapsgeld voor uit te trekken, de ander vindt het onzin.

DELFT – De markt is al eeuwenlang niet alleen een plek waar je verse producten koopt, maar ook een bij uitstek geschikte locatie om bij te praten over van alles en nog wat. In Marktplaats gaat Delft op Zondag af en toe en nu en dan naar een markt in Delft of in de regio om bezoekers te vragen wat zij er nu van vinden. Deze week is dat de donderdagse Weekmarkt, waar we de bezoekers vragen stellen over de Nieuwe Kerk.

Die prachtige eeuwenoude kerk, die grenst aan de Markt, moet namelijk worden gerenoveerd. Dat wordt geen kinderachtige renovatie, want de geschatte kosten bedragen 13 miljoen euro. De Gemeente Delft heeft in 2008 al toegezegd 3 miljoen euro hiervan voor haar rekening te nemen. Dat besluit stuitte bij sommigen op de nodige kritiek, onder anderen bij Leefbaar Delft-fractievoorzitter Jan Peter de Wit. Op zijn website pleit hij voor 'een zuivere scheiding’ van kerk en staat. “Ik zie ook niet in dat de Gemeente de restauratie en uitbreiding van een Rijksmonument op zich moet nemen. Laat het Rijk dat maar betalen”, vindt De Wit. 

Wat vinden Delftenaren hier nou eigenlijk van? We vroegen aan verschillende bezoekers van de Weekmarkt of het moet kunnen dat, in tijden van bezuinigingen, zo veel gemeenschapsgeld wordt uitgetrokken voor de renovatie van de Nieuwe Kerk. Mevrouw J. Snik-’t Mannetje vindt van niet. Ze ziet er sowieso de noodzaak niet van. “Zo’n renovatie is veel te duur. Hij is zo toch óók mooi?”, zegt ze, terwijl ze haar hoofd naar de kerk wendt. “Ik vind het onzin om daar nu zo veel geld in te stoppen. Die kerk staat er nog wel vijfhonderd jaar. Die drie miljoen euro kan de Gemeente Delft beter besteden aan mensen die het echt kunnen gebruiken.” 

Dat is Greet Visser niet helemaal haar eens. De 57-jarige Delftse gaat regelmatig naar de kerkdiensten in de Nieuwe Kerk. “Ik ben dus wel een beetje bevooroordeeld”, geeft ze toe. “Maar ik vind het fijn dat de kerk wordt gerenoveerd en het is goed dat daar geld voor wordt uitgetrokken. Dat is goed voor de toeristen en goed voor de kerkgemeenschap. Ik vind echt dat deze kerk bewaard moet blijven.” 

Ellen van Zwol uit Den Haag denkt er vrijwel hetzelfde over, maar dan om een wel erg bijzondere reden. “Eén van mijn voorvaderen ligt hier begraven, op vijf meter van Willem van Oranje”. Van Zwol vindt dat er best geld voor zo’n renovatie mag worden uitgetrokken. “Deze kerk trekt veel mensen naar Delft toe en heeft bovendien veel met de geschiedenis van de stad te maken.” Bovendien: “Het is een prachtige toren met een prachtig uitzicht, dat voor iedereen toegankelijk is. Dat is uniek in Nederland.”

Echt een monument
Cor (75) en Wil (73) vinden dat er alleen gemeenschapsgeld aan een renovatie mag worden besteed als dat ècht nodig is. “Als de kerk anders in elkaar dondert, mag het van mij wel”, zegt Wil. Als het geld alleen wordt besteed om het interieur wat op te leuken, dan hoeft het van het Delftse echtpaar niet. “Maar”, voegt Cor er nog aan toe, “wij zijn niet van de kerk, maar de Nieuwe Kerk is echt een monument Dat mag niet weg uit Delft.” En dus mag er van hem best geld worden besteed aan dingen die ‘hoognodig’ gerenoveerd moeten worden. 

Ook Freek van der Hoeven (31) wijst op de noodzaak van een renovatie. Daar ziet hij zo op het eerste oog niet bepaald het nut van in. “Volgens mij blijft de Nieuwe Kerk ook zonder zo’n dure renovatie wel overeind staan. Als de Gemeente overal op moet bezuinigen, dan snap ik niet waarom hier 3 miljoen euro aan wordt uitgegeven. Zo’n renovatie kan, denk ik, best nog even wachten”. 

Wouter daarentegen is wèl een voorstander van een renovatie. Volgens de 57-jarige Delftenaar is de kerk één van de meest markante punten van de stad. “Zonder de kerk is de Markt de Markt niet meer en Delft is dan Delft niet meer.” Maar, zegt hij ook: “Ze moeten Beatrix ook maar om wat extra centen vragen, want hun familie ligt eronder. Dat Delft er drie miljoen euro voor uittrekt vind ik verder prima, natuurlijk!” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12