Dubbel Delft... zondag 16 maart

Algemeen

Hoe zit dat eigenlijk met die Kalveren in dat Kalverbos, zo zult u zich, net als veel andere Delvenaren wel eens hebben afgevraagd. Daarvoor moeten we terug gaan naar de tijd dat de Spanjaarden onder aanvoering van de hertog van Alva, bijgenaamd de IJzeren Hertog, onze stad belegerden.

We hebben het dan over de tijd rond 1570, rond het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Het verhaal gaat dat een Delftse schutter, die op wacht stond bij de Haagse Poort (nabij het huidige Kalverbos dus), ’s nachts een verdachte beweging zag. Aangezien Alva nog al eens gebruik maakte van spionnen dacht de goede man eeuwige roem te boeken door op de spion te schieten. 

Toen de rook en de nacht was opgetrokken bleek bij nader onderzoek dat hij een kalf had neergeschoten. Het verhaal deed al snel, ook buiten Delft, de ronde. En dat leidde ertoe dat Delvenaren de fraaie bijnaam van ‘kalverschieters’ kregen toebedeeld. 

Zo ging in Schiedam het volgende gedicht rond: “De Delftse vrome Burgeren, Hebben in Alva’s tijden, En van de Spaansche muiterij, Daarom de moed niet laten glijden, Maar schoten met een groot gedruis, En ongemeene dapperheden, Een kalf ter zijden van het kruithuis, Met kruit en lood door al zijn leden”. De Delftse soldaat stond er fraai op! Aangezien deze oorlogsperikelen in de bosjes aan de noordkant zouden hebben plaatsgevonden besloot de Verfraaiingsverniging ‘Delfia’ in 1905 om dit gebied Kalverbos te noemen. Hoewel Nieuwe Plantage waarschijnlijk logischer was. 

Aan het begin van de vorige eeuw reed er door Delft een stoomtram. Op de linker foto zien we de halte aan het Kalverbos, dat toen overigens nog wat meer bomen telde dan anno 2008. Onlangs waaide er nog een oud exemplaar om. Vanaf de Wateringsesvest boog het stoomgevaarte af richting Noordeinde en Oude Delft. Vervolgens ging het rechtsaf naar wat we nu kennen asl de Westlandseweg. 

Bij het Kalverbos was er toen nog een doorgaande verbinding door het bos richting Wateringsevest; momenteel is er alleen nog een verbinding voor fietsers en voetgangers. Auto’s, die met een bocht om het Kalverbos heen moeten, hebben het sinds kort wat makkelijker: de brug is geheel vernieuwd en is nu niet meer de verzameling losse planken die het was. Wie fraaie bewegende beelden van oud-Delft wil zien, inclusief de stoomtram, moet kijken op http://nl.youtube.com/watch?v=hRRSylVY_Ow. Prachtig!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12