De longen van de Visstraat zijn door de versnipperaar gegaan

Van de eerste (linksonder) en tweede boom (midden) rest alleen nog een stompje. De derde boom (rechts op de achtergrond) wordt binnenkort ook gekapt.

DELFT – De speeltuin van de Visstraat, in de binnenstad van Delft, is sinds kort een stuk minder groen. Begin deze maand werden hier door de Gemeente twee bomen gekapt, maar waarom dat is gebeurd is niet alle omwonenden duidelijk.

De buurt was met de Gemeente in overleg over de opknapbeurt die de speeltuin zou krijgen. “We zouden bericht krijgen als er iets ging gebeuren”, vertelt een vrouw die tegenover de speeltuin woont en niet met haar naam in de krant wil. Toen ze vrijdagmorgen 3 september wakker werd, waren de twee bomen al met de grond gelijk gemaakt. “Volgens de Gemeente werd dit gedaan omdat de bomen losgerukt waren van de wortels, maar ik zie geen enkele scheur”, vertelt ze. 

Het ligt volgens de vrouw, die al sinds 1981 in de Visstraat woont, meer voor de hand om de derde in een rij van drie bomen te kappen. Die is echter juist blijven staan. “Volgens mij hebben ze de verkeerde bomen gekapt. Of ben ik blind?”, vraagt ze zich hardop af. 

De overbuurvrouw heeft de bomen nog geplant zien worden. Ze keek er de vijftien jaren die erop volgden dagelijks naar. “Ik weet nog dat we ze in het begin, toen ze nog maar net stonden, water gingen geven. En als het hard had gewaaid, zetten we de palen weer recht. Ik was aan die bomen gehecht.” Dus is ze behoorlijk teleurgesteld dat de twee bomen zijn gekapt en de straat en haar uitzicht nu een stuk minder groen zijn. Ze kon de kap niet voorkomen. Omdat de bomen nog geen omtrek van 63 centimeter of meer hadden, was een kapvergunning namelijk niet nodig. “Vreemd dat de bewoners niet gewaarschuwd zijn. Deze bomen waren de longen van de Visstraat”, zegt ze. 

De Gemeente Delft laat desgevraagd weten dat de bomen niet gekapt zijn omdat er iets met de wortels mis was. “Dit is gedaan voor de herininrichting van de speelplek daar”, laat een Gemeentewoordvoerster weten. Voor deze twee bomen was inderdaad geen kapvergunning nodig. Voor de derde en grotere boom is dat wèl nodig. Uiteindelijk komt er voor alle drie de bomen een nieuwe boom. De werkzaamheden voor de herinrichting van de speeltuin beginnen in de derde week van oktober. Daarna worden de drie nieuwe bomen geplant. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1