Oud en Nieuw ging als een lopend vuurtje door de stad

Algemeen

DELFT – De jaarwisseling in Delft kende een redelijk rustig verloop. Wel waren er veel meer illegale brandjes te melden, vond er op de Jacoba van Beierenlaan een steekpartij plaats en liep één jongen op de Brasserskade brandwonden op toen het vreugdevuur te snel om zich heen greep.

“De illegale brandjes krijgen volgende week, als de Gemeente Delft, Brandweer en Politie de jaarwisseling 2007/2008 gaan evalueren, dan ook de meeste aandacht”, zo liet een woordvoerder van de Gemeente Delft deze week weten. De Gemeente is wel te spreken over het verloop van de nacht, want de samenwerking tussen Politie, Brandweer, Reiniging en Stadsbeheer is prima verlopen. 

“De activiteiten die Breed Welzijn Delft in de buurtcentra bij de legale vuurplekken organiseerde, zorgden voor een goede sfeer en extra toezicht. De programmamanager Veiligheid van de Gemeente, die de hele nacht in de stad was, vond de sfeer goed en er waren geen grote calamiteiten en ongeregeldheden”, aldus de woordvoerder. De Politie Haaglanden spreekt van een drukke nacht in de regio, maar noemde de sfeer rondom de zogenaamde ‘gedoogvuren’ goed. Op Ypenburg, waar een samenscholingsverbod van kracht was, deden zich geen noemenswaardige incidenten voor. Toch kon de Politie niet voorkomen dat zich in Delft en de regio enkele incidenten voordeden. 

Voor een 19-jarige Delftenaar begon 2008 namelijk met een spoedoperatie. Hij raakte op de Jacoba van Beierenlaan betrokken bij een vechtpartij en werd hierbij in de buikstreek gestoken. Een groep jongens gooide vuurpijlen in het vreugdevuur en werd daarop aangesproken door de bewoners. Hierop ontstond de vechtpartij waarbij de jongen gewond raakte. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar hij direct werd geopereerd. De Politie onderzoekt de exacte toedracht van het incident. De dader is nog voortvluchtig.

Bijna een drama
Het vreugdevuur aan de Brasserskade liep op Oudejaarsavond bijna uit op een drama. De jongeren waren vlak voor middernacht bezig met de voorbereidingen om het grootste vreugdevuur van Delft te ontsteken, toen er plotseling iets misging. Er ontstond onverwacht een ‘loopvuurtje' tussen een klein vuurtje verderop en de grote brandstapel, die inmiddels flink doordrenkt was met benzine en diesel. In een flits stond de brandstapel in brand, waardoor een aantal jongeren ineens door het vuur omringd was. 

De aanwezige agenten hebben onmiddellijk gekeken of er niemand in of onder het vuur lag, maar niemand werd gemist. Eén jongen liep brandwonden op aan zijn gezicht en rug, maar hij kon op eigen gelegenheid naar huis. Een 17-jarige jongen werd kort voor middernacht aangehouden op het moment dat hij op de Menno ter Braaklaan een zwaar stuk vuurwerk aan een abri plakte. Hij had kennelijk snode plannen om het bushokje op te blazen. In Pijnacker en Nootdorp deden zich twee incidenten voor. 

Door een brandje in een lichtreclamemast van een autodealer aan de Kerkweg in Pijnacker werd een auto zwaar beschadigd. Waarschijnlijk is de brand in de lichtmast ontstaan door een vuurpijl. Brandende stukken van het reclamebord vielen op de geparkeerde auto die vervolgens vlam vatte. 

De Brandweer wist het brandje te blussen. Op 1 januari hield de Politie op de Laan van Floris de Vijfde in Nootdorp om even over twaalven een 18-jarige man uit die plaats aan. Hij had kort daarvoor een grote vuurpijl in de richting van een Politieauto afgeschoten. De man werd aangehouden voor baldadigheid en vernieling. 

Naast de steekpartij en aantal straatbrandjes hebben zich verder geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. In totaal hield de Politie in Delft rond de jaarwisseling vier personen aan op verdenking van openlijk geweld en vernieling.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12