Beestenmarkt staat bol van de ijspret en ook de sfeer is goed

Algemeen

Jong en oud vermaken zich woensdagmiddag goed op het ijs.

DELFT – Sneeuw en ijs zijn alweer verdwenen, maar op de DSW Schaatsbaan op de Beestenmarkt kan de komende maand altijd worden geschaatst. Delft op Zondag nam woensdag een kijkje.

Zo rond de klok van twee uur begint het ijs langzaam maar zeker voller te stromen met jeugdige schaatsliefhebbers, hier en daar vergezeld door hun een moeders. Vooral kinderen, die woensdagmiddag vrij zijn, zijn op het ijs te vinden. Zoals Noa en Sofie. Zij zijn er vandaag voor het eerst. Ze komen elk jaar wel een keer schaatsen, vertellen ze als ze de baan net hebben verlaten voor een korte pauze. “Ik vind het wel grappig”, zegt de 11-jarige Noa. “Ik ben wel een schaatsliefhebber. En ik hou van skiën.” Ze vindt de baan amusanter dan die van vorig jaar. De twee meiden weten dan ook wel zeker dat ze hier dit jaar nog regelmatig terug zullen komen. “Het is leuk om hier te schaatsen!”, vindt Sofie (11). 

Lily Wijnacker zit even verderop op een bankje. “Ik doe de tassenwacht voor m’n twee kleinkinderen, die zijn nu met twee vriendinnen aan het schaatsen”, zegt de 65-jarige Delftse. Ze heeft zelf niet zo’n behoefte om het ijs op te gaan, al kán ze wel schaatsen. “Alleen niet zo goed. Ik durf het niet om het ijs op te gaan en daar tussen al die snelle meiden te staan.” Wijnacker vindt de schaatsbaan er weer mooi bij liggen. “Ik denk dat het binnen ook leuk is, je kunt vanaf daar mooi op de baan kijken.” Ze gaat dus wel vaker terugkomen, denkt ze. 

Selmar van der Weide is druk doende met mensen die schaatsen komen huren of terugbrengen. “Heb je heel effe?”, vraagt hij, als we hem wat willen vragen. “Ik ga eerst proberen de rij wat kleiner te maken.” Daar staan namelijk zo’n vijftien liefhebbers geduldig op hun ijzers te wachten. Stephan Jansen heeft het iets rustiger. Hij houdt vandaag, gehuld in een donkerblauw windjack van organisator Nota Bene, toezicht op de baan. “Het gaat goed”, stelt hij ons gerust. “Het begint al lekker druk te worden. En tot dusver zijn er geen gekke ongelukken gebeurd.” Hij is vandaag dus toezichthouder. Dat betekent: controleren of de bezoekers hebben betaald, of ze handschoenen dragen en of ze zich gedragen. De 25-jarige Delftenaar heeft wat dat betreft een rustige dag. “Tot nu toe houdt iedereen zich aan de regels. Ik heb nog geen rare dingen gezien. De sfeer is hier goed, het is gezellig. Iedereen is enthousiast.” En dan is het geen straf om toezicht te houden, ook al is het dan koud...
Joyce Berghman en Alissia Roozen zijn nog bezig met het onderbinden van de ijzers. De twee 11-jarigen komen vaak op de schaatsbaan, al zijn ze er vandaag voor het eerst. “Vorig jaar ben ik hier, denk ik, tien tot vijftien keer geweest”, vertelt de 11-jarige Joyce trots. “Ik misschien wel twintig keer”, gooit Alissia er nog een schepje bovenop. De reden dat ze er zo vaak komen is even kort als krachtig. “Omdat het hier zo gezellig is”, zegt Joyce. Dat vindt Alissia ook. “Ik heb ernaar uitgekeken om weer te kunnen gaan schaatsen”. 

Op het schaatsenafgiftepunt is het nog niet veel rustiger. Selmar van der Weide vraagt een collega, die op dat moment nog van z’n koffie aan het genieten is, of hij het even van hem wil overnemen. “Het is drukker dan verwacht”, is Selmar opgevallen. Gelukkig beschikt Nota Bene over zo’n 450 paar schaatsen, dus niemand hoeft zonder te zitten. De bezoekers van de schaatsbaan gaan volgens hem keurig met het gehuurde materiaal om. En de beschadigingen díe hij opmerkt, zijn een logisch gevolg van de ijspret die erop is beleefd. “Het klinkt stom, maar de spullen zijn er om kapot te gaan. Dat gebeurt. En als er iets kapot gaat, zijn het vaak kleine dingen.” Verder heeft nog niemand geprobeerd een paar schaatsen mee naar huis te nemen. “Ja, één keer, maar dat was omdat ze het was vergeten...”
De DSW Schaatsbaan op de Beestenmarkt is nog tot en met zondag 9 januari geopend. Meer informatie en het programma op www.schaatsbaandelft.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12