Teleurstellend jaar voor organisatoren van schaatsbaan op de Beestenmarkt

Algemeen

Woensdagmiddag was het druk op en rond de schaatsbaan, maar door twee slechte weken vallen de bezoekersaantallen dit jaar tegen.

DELFT – Vanwege het slechte weer en de afnemende sponsorinkomsten was het voor de DSW Schaatsbaan op de Beestenmarkt – economisch gezien – één van de minste jaren. Verzoeken om ter compensatie een weekje langer open te blijven, draaiden op niets uit.

Tot ongenoegen van schaatsbaanorganisator Robin Verschoor van Nota Bene. Hij had bij de Gemeente Delft op iets meer begrip gehoopt toen hij vroeg of de schaatsbaan langer open mocht. “Toen duidelijk werd dat het qua sponsoring dit jaar allemaal wat minder werd”, begint Verschoor, “hebben we direct gevraagd een week langer open te mogen. Daar kwam een negatieve reactie op. Waarom is totaal onduidelijk, daar kregen we geen antwoord op.” Vervolgens werkte het weer niet bepaald mee. “De eerste week is een hele slappe week geweest, met veel regen”, blikt hij terug. “De tweede week was het weer prima en was het op het ijs gezellig druk. “De derde week werden we overvallen door de sneeuw”, vervolgt Verschoor. “Dat leverde veel mooie plaatjes op, maar het betekende voor ons óók een hoop extra werk.Vervolgens durfden veel mensen de straat niet op en dus bleef het stil op de schaatsbaan.” De afgelopen week waren de omstandigheden gelukkig prima en wisten de schaatsliefhebbers de weg naar de schaatsbaan weer te vinden. 

“We hebben ontzettend last van het weer gehad”, vat Robin Verschoor de afgelopen vier weken samen. Om dit te kunnen compenseren diende hij tien dagen geleden bij de Gemeente opnieuw een verzoek in om een week langer open te mogen blijven, dus tot en met zondag 10 januari in plaats van zondag 3 januari. “Daar hebben we tot op heden geen antwoord op gehad, los van dat ze erop terug zullen komen”, zegt Verschoor. “Economisch gezien was het voor ons één van de minste jaren, terwijl de schaatsbaan er qua opstelling fantastisch bij lag.” Precieze cijfers heeft hij nog niet, maar Verschoor vermoedt dat de schaatsbaan dit jaar zo’n 20 tot 25 procent minder bezoekers heeft getrokken dan voorgaande jaren. Ook het aantal bedrijfsfeesten was een stuk minder, mede door de economische crisis. 

Robin Verschoor vindt het jammer dat de Gemeente ondertussen wèl met gemeenschapsgeld een schaatsbaan in de Poptahof voor een deel bekostigt. “Dan denk ik: kunnen we dat geld niet beter besteden? We hebben tenslotte al een schaatsbaan in de stad.” Omdat de schaatsbaan in de Poptahof goedkoper is en in sommige gevallen meer in de buurt lag, week een aantal scholen uit naar deze schaatsbaan. Ook hierdoor liep de schaatsbaan op de Beestenmarkt de nodige inkomsten mis. 

Volgens Pieter Meulman van de Gemeente Delft zijn de verzoeken van Nota Bene door het College overwogen. “Het College houdt vast aan de lijn die is uitgezet in de Collegevergadering van 13 oktober 2009; toen is afgesproken dat de schaatsbaan voor een termijn van drie weken open mag”, voegt de gemeentewoordvoerder eraan toe. “We proberen een evenwicht te vinden tussen het belang van de ondernemer en het leefklimaat van de omwonenden.” Als de schaatsbaan nog een week langer open is, levert dit volgens de woordvoerder extra overlast op voor omwonenden. “Daarom houden we vast aan het besluit voor een schaatsperiode van drie weken”, besluit hij.

Eigen regels
Los van de economische tegenvallers voor de organisatoren van de schaatsbaan stemde ook het publiek hen soms verdrietig. “We hadden dit jaar bijna geen last van hangjeugd”, zegt Verschoor. “Dat was heel positief. Maar er waren ook een hoop mensen die hun eigen regels verzonnen. Die kwamen Café De Schaatskoe binnen gelopen met grote tassen vol met eten en drinken. Als een moeder een pakje drinken of een krentenbol meeneemt voor haar kinderen, is dat natuurlijk geen probleem. Maar we hebben zelfs één keer meegemaakt dat iemand vijf tassen thermoskannen met warme chocomel en glühwein bij zich had en dit ging verkopen aan anderen.” 

Nee, de schaatsbaan lag er zelden zo mooi bij en alle medewerkers hebben zich weer met enorm veel enthousiasme ingezet om er een leuke en gezellige schaatsbaanperiode van te maken, maar voor Verschoor gaat de lol er wel een beetje af. “De schaatsbaan is een geweldig evenement”, zegt hij, “maar aan de andere kant heb ik iets van: we moeten hier wat aan doen, anders gaat het verkeerd. We, en daarmee bedoel ik Nota Bene, de Gemeente en de ondernemers in de binnenstad, moeten maar eens goed overwegen of we met de schaatsbaan in haar huidige vorm wel door moeten gaan.” 

Hij hoopt voor de toekomst in elk geval op een betere samenwerking met de Gemeente, want die samenwerking is volgens Verschoor wel voor verbetering vatbaar. Zijn schaatsbaan op de Beestenmarkt kan elk jaar rekenen op een subsidie van 30.000 euro. “De Gemeente dekt hiermee 10 procent van alle kosten”, zegt Robin Verschoor. “De rest moeten we zelf financieel rond zien te krijgen. Speakers krijgt 70.000 euro, en waarom? Omdat het economisch een moeilijk jaar was. Als ik nu een klaagzang hou en zeg dat de schaatsbaan failliet gaat, word ik dan ook gered? Dat zie ik niet gebeuren, maar hij Speakers gebeurt het wèl.” 

En dat terwijl de hele stad er volgens Verschoor profijt van heeft als er een schaatsbaan staat. Hij wijst hierbij op een Europees onderzoek waarin Delft betrokken en meegenomen is. “Onze schaatsbaan trekt 100.000 mensen naar de binnenstad. Zij geven daar – volgens het onderzoek – voor minimaal 1,4 miljoen euro meer uit dan dat ze hadden gedaan als er geen schaatsbaan was”, weet de organisator. “We willen gewoon een mooi en leuk evenement organiseren, maar onderaan de streep moet het natuurlijk wèl iets opleveren. De hele organisatie kost veel energie. En de energie die we eruit halen, is gevoelsmatig minder dan voorgaande jaren.” (JN) 

Art Street panelen voor het goede doel
Tien kunstenaars hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan hun Art Street paneel bij de DSW Schaatsbaan. Iedereen kan zo’n uniek paneel van 1 bij 2 meter in z’n bezit krijgen. Ze worden aanstaande maandag 4 januari namelijk tussen 16.00 en 18.00 uur geveild tijdens de Melt Down New Year Party bij de schaatsbaan op de Beestenmarkt. Veilingmeester Joost Verhoeff zal de veiling in goede banen leiden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het goede doel van de schaatsbaan dit jaar: Inloophuis Debora, het Delftse ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Aanmelden voor de veiling kan via e-mailadres veiling@schaatsbaandelft.nl.


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12