Woonberichten: zondag 29 maart

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van 29 maart.

Prijsdaling bestaande woningen
DELFT - De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in februari 2009 gemiddeld 0,5 procent lager dan een jaar eerder. Dat is de eerste prijsdaling sinds de start van de meting in januari 1995. In de loop van 2008 was de prijsstijging al flink afgezwakt. Dat blijkt uit de ontwikkeling van de Prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Bijna alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in februari 2008. Alleen de prijs van tussenwoningen steeg enigszins. Hoekwoningen en appartementen daalden het meest in prijs. Vergeleken met januari 2009 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 1,1 procent. Tussenwoningen waren even duur als een maand eerder. Alle andere typen woningen waren goedkoper. De prijzen van vrijstaande woningen daalden het meest. Voor de vierde maand op rij waren er veel minder transacties dan een jaar eerder. In februari wisselden 8.900 bestaande woningen van eigenaar. Vergeleken met een jaar eerder werden er 41 procent minder woningen verkocht. Van alle woningtypen en in alle provincies liep het aantal verkopen fors terug. 


‘Meer oog voor woningbouwproductie’
DELFT - Bouwend Nederland heeft veel voorstellen gedaan om de gevolgen van de huidige economische situatie te helpen beperken. Bouwend Nederland herkent het nodige in het maatregelenpakket van het Kabinet en is verheugd dat het Kabinet versneld ongeveer € 2 miljard investeert in wegen, scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen. Zo onderkent het Kabinet de aanjaagfunctie van de sector voor de gehele economie en de werkgelegenheid en onderstreept het de maatschappelijke rol van de bouw. Het Kabinet pakt het belangrijkste knelpunt met de grootste maatschappelijke impact echter niet aan: de inzakkende woningbouwproductie. Dat is een gemiste kans, omdat veel werkgelegenheid verloren dreigt te gaan, de mogelijkheid niet wordt benut om de economie langs die weg impulsen te geven en een forse achterstand wordt opgelopen bij het voorzien in de woningbehoefte. 


Online-huizenveiling slaat aan
DELFT - Een vijfde (21 procent) van de huiseigenaren zoekt in de huidige economische situatie naar alternatieve verkoopmethoden om zijn huis te verkopen. De uitwijk naar afwijkende verkoopmethoden, zoals internetveilingen, komt doordat 72 procent van de woningbezitters zijn huis langer te koop ziet staan. Dat blijkt uit onderzoek dat onder 450 huiseigenaren gehouden is in opdracht van huizenveilingsite Bieden en Wonen. Het onderzoek werd uitgevoerd door USP Marketing Consultancy. Volgens Bieden en Wonen wordt een huis via een online-veiling snel verkocht, omdat de lage beginprijs van een woning veel potentiële kopers aanspreekt. Daardoor wordt 50 procent van de huizen op Bieden en Wonen binnen dertig dagen verkocht. 


Valbeveiliging schiet te kort
DELFT - De meerderheid van de corporaties (67 procent) en gemeenten (58 procent) is, naar eigen zeggen, (zeer) goed op de hoogte van de wet- en regelgeving voor werken op hoogte. Zo onderkent men de verplichtingen als het nemen van maatregelen bij werken vanaf 2,5 meter hoogte. Desondanks is slechts een minderheid van de gebouwen met platte daken, die in het bezit zijn van corporaties en gemeenten, voorzien van valbeveiliging. Dit en meer blijkt uit het onderzoek onder corporaties en gemeenten naar valbeveiliging dat USP Marketing Consultancy onlangs heeft uitgevoerd in opdracht van Eurosafe Solutions. 


Recordaantal woningen bij Open Huizenroute
DELFT – Door het hele land zijn er tijdens het NVM Open Huis op zaterdag 28 maart ruim 40.000 woningen te bezichtigen. Dat is een record, want nooit eerder waren er zo veel huizen opengesteld tijdens het NVM Open Huis. Door de huidige economische situatie doen steeds meer verkopers extra inspanningen om hun woning onder de aandacht te brengen van woningzoekenden. Kopers kunnen profiteren van het ruimere aanbod en hun versterkte onderhandelingspositie. Woningzoekenden kunnen tijdens het NVM Open Huis vrijblijvend
binnenlopen bij te koop staande woningen om zich breed te oriënteren op aanbod en prijs. Alle deelnemende huizen staan op de website www.funda.nl. Woningzoekenden kunnen eenvoudig thuis een route uitstippelen om vervolgens op hun gemak een aantal huizen te bekijken, de sfeer te proeven en prijzen te vergelijken. Een persoonlijke bezichtiging geeft een betrouwbaarder beeld dan alleen oriënteren via internet. In totaal staan er op dit moment circa 160.000 woningen te koop in Nederland, waarvan de overgrote meerderheid (120.000 woningen) via een NVM-verkoopmakelaar wordt aangeboden. Ruim éénderde van het totale NVM-aanbod is tijdens het NVM Open Huis te bezichtigen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12