Korte berichten... zondag 22 december

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van 20 december.

Gemeente tekent prestatieafspraken

DELFT – Door wethouder Dick Rensen werden afgelopen donderdag de prestatieafspraken voor de periode 2010 - 212 ondertekend. Het betreft afspraken tussen de Gemeente Delft en Brijder, Careyn, Breed Welzijn Delft, Stichting Ouderenwerk Delft, Stichting MEE, Pieter van Foreest, Kwadraad, GGZ-Delfland, GGD-Zuid-Holland West, Perspektief, SSBO, Stichting VTV, Wooncorporatie Woonbron, Wooncorporatie Vestia en Wooncorporatie Vidomes.


Nieuw: Delft voor de Helft

DELFT – Delft krijgt er weer een evenement bij: Delft voor de Helft. Op zaterdag 6 maart 2010 wordt op de Markt de eerste outlet-markt van Delft georganiseerd. Ruim 60 Delftse ondernemers verkopen dan tussen 10.00 en 17.00 uur hun spullen uit de opruiming. Het wordt volgens organisator Evenementenbureau Delft een markt die – zeker in deze economisch mindere tijden – zeer op haar plaats is. Wie meer wil weten of een kraam wil huren, kan zich melden bij via telefoonnummer 015 - 212 48 96 of via het e-mailadres jori@evenementenbureaudelft.nl.


Kerstpakketten voor langdurig werklozen

DELFT – Stichting Stunt, het Delftse re-integratiebedrijf voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, stelt in samenwerking met Supermarkt C1000 200 Kerstpakketten ter beschikking aan Delftse langdurig werklozen. Het wordt geen traditioneel Kerstpakket met koffie, thee en kerstkransjes, maar de deelnemers van Stichting Stunt kunnen zelf hun pakket samenstellen.


Eerste aardwarmteboring bij Potplantenkweker

PIJNACKER - Potplantenkwekerij Ammerlaan Grond & Hydrocultuur uit Pijnacker gaat als eerste boren naar aardwarmte. De vergunning hiervoor was aangevraagd op initiatief van TU-studenten Geowetenschappen, verenigd in het Delfts Aardwarmte Project. Doel van de boring is om met aardwarmte het eigen glastuinbouwbedrijf en enkele omliggende bedrijven te verwarmen. Leon Ammerlaan verwacht met aardwarmte voor een lange termijn op stabiele en acceptabele energiekosten uit te komen. “Dat is belangrijk, want energie is één van de belangrijkste kostenposten van ons bedrijf”, zegt hij. “Daarnaast wordt dankzij aardwarmte ons bedrijf CO2-neutraal. We voldoen daarmee aan de toenemende vraag van onze afnemers naar duurzame producten.”


Subsidie voor extra energiebesparing in Bomenwijk

DELFT - De Gemeente Delft stelt 67.500 euro beschikbaar aan Projectontwikkelaar Ceres Projecten. Dit bedrag is bedoeld voor het realiseren van een extra energiebesparing in nieuwbouwwoningen in de Bomenwijk. Zestien eengezinswoningen, 36 sociale huurwoningen en 35 aanleunwoningen worden door Ceres Projecten voorzien van diverse energiebesparende maatregelen en een energiesysteem dat bestaat uit gesloten bodemwarmtewisselaars, individuele warmtepompen en warmteterugwinning. Door deze maatregelen neemt het energieverbruik van de woningen af en worden ze een stuk duurzamer en energiezuiniger dan in de eisen van het huidige bouwbesluit is vastgelegd.


Delft heeft een eigen SER

DELFT – De SER Delft heeft onlangs voor het eerst vergaderd. In de SER Delft zitten vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers van MKB Delft, KvK Den Haag, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft, VNO/NCW Delft, CNV en FNV en ook de gemeente Delft. Het doel van de SER is om de lokale economie en werkgelegenheid een extra impuls te geven door effectief overleg tussen alle partijen. In de eerste SER-vergadering zijn de deelnemers formeel geïnstalleerd. Daarnaast heeft de vergadering positief geadviseerd over een bijdrage uit het werkbudget van de Economische Agenda van 35.000 euro. Dit bedrag is bedoeld voor een arbeidsmarktonderzoek ten behoeve van de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt in de toekomst. Tevens is op hoofdlijnen de ontwikkeling rondom Science Port Holland, de Economische Agenda van Delft en de uitvoeringsnota EZ 2010 besproken.
Wethouder Vuijk is blij dat er nu een Delftse SER is. “De communicatielijnen worden korter, waardoor betere afstemming over economie en werkgelegenheid gegarandeerd is”, aldus Vuijk.



Leerplichtambtenaren in actie tegen luxe-verzuim

DELFT - Ook dit schooljaar gaat de afdeling Leerplicht van de Gemeente Delft extra aandacht besteden aan het luxe-verzuim rondom schoolvakanties. Luxe-verzuim houdt in dat ouders kinderen meenemen op vakantie, terwijl de kinderen eigenlijk gewoon op school horen te zitten. De leerplichtambtenaren gaan de scholen er rond de Kerstvakantie op attent maken dat ze deze vorm van verzuim moeten melden bij de Gemeente. Ook bezoeken leerplichtambtenaren voor en na de Kerstvakantie de scholen om te controleren of alle leerlingen aanwezig zijn. Als er sprake is van luxe-verzuim, wordt er door de leerplichtambtenaar tegen de ouders proces-verbaal opgemaakt. Dit proces-verbaal kan uiteindelijk leiden tot strafvervolging door het Openbaar Ministerie en resulteert vaak in een geldboete voor de ouders.



Subsidie voor energiebesparing op bestaande bouw

DELFT - Particuliere woningeigenaren die energiebesparende maatregelen treffen en duurzame energiebronnen toepassen in hun woning komen in aanmerking voor een subsidie. De Gemeente Delft stelt hiervoor een bedrag van in totaal 800.000 euro ter beschikking. Aanvragen kunnen van 1 januari tot en met 31 december 2010 bij de Gemeente Delft worden ingediend. De subsidies worden verstrekt totdat het subsidiebudget op is.


Kerstdisco in Verderop

DELFT - Grand Café Verderop is erin geslaagd om op Tweede Kerstdag, zaterdag 26 december, DJLuuk.NL vast te leggen. Tussen 22.00 en 03.00 uur gaan oude tijden herleven voor iedereen die na twee dagen verplicht Kerst vieren de hele avond wil dansen. Toegangskaarten, die 9 euro kosten, zijn te koop bij Verderop, bij Piet de Vries aan de Nassaulaan, bij Scope aan de Mercuriusweg, bij Velvet aan de Voldersgracht en bij Rob Crijns aan de Dijkshoornseweg in Den Hoorn. 


Nieuwjaarswens van uw bezorger 

DELFT – De bezorgers van de krant Delft op Zondag gaan de komende dagen langs de deuren om de lezers Een Voorspoedig en Gezond 2009 te wensen. Omdat er in het verleden wel eens fraude is gepleegd met Nieuwjaarskaartjes zijn er ook dit jaar weer duidelijk herkenbare, in full-colour gedrukte kaartjes gemaakt. Daarnaast hebben de bezorgers een legitimatiebewijs bij zich met daarop een pasfoto en het nummer van de wijk waar zij de krant bezorgen. Wie dit pasje nièt kan tonen, is dus geen bezorger van deze krant. 

Culturele verleden van Syrië

DELFT – Het rijke culturele verleden van Syrië is het onderwerp van een lezing door Theo de Feyter op maandag 21 december a.s. in Museum Het Prinsenhof. De spreker zet uiteen wat het land drijft in zijn politiek ten opzichte van zijn buurlanden. Hij schetst een algemene historische achtergrond die de zaken van tegenwoordig beter begrijpelijk maakt. De Feyter is schrijver van het boek ‘Syrië, een geschiedenis in ontmoetingen en plaatsen’. De lezing begint om 20.15 uur en de toegangsprijs is 5 euro. Leden van de Etnografische Vereniging mogen gratis naar binnen. Het Prinsenhof vindt u aan de Oude Delft 185.


Extra koopavond in binnenstad

DELFT – De decemberinkopen nemen veel tijd in beslag. De normale openingstijden zouden in zo’n drukke maand misschien niet toereikend zijn. Daarom zijn de winkels in Delft in december vaker open. Op woensdag 23 december a.s. is er bijvoorbeeld een extra koopavond. In de binnenstad zijn de winkels dan tot 21.00 uur open. Het centrum van Delft is heel fijn om te winkelen. Ook voor een kopje koffie of lekker eten hoeft u niet ver te lopen. De binnenstad kent talloze leuke cafés en gezellige restaurantjes waar u even kunt bijkomen en kunt genieten van iets lekkers.


De Koninck Bluesfestival

DELFT – De binnenstad van Delft wordt aan het begin van het nieuwe jaar al snel weer overspoeld door bluesklanken. Dan vindt namelijk het De Koninck Bluesfestival plaats. Dat is het grootste indoor Bluesfestival van Nederland. Op ongeveer dertig locaties in de binnenstad kan het publiek genieten van ruim zestig optredens, filmvoorstellingen en andere extra’s. Het festival wordt gehouden van 4 tot en met 6 februari 2010. De toegang is overal gratis. Houd de website www.delftblues.nl in de gaten voor de programmering.

Zingen en swingen in het Flora Theater

DELFT- De organisatie van de 40 UP Dance Classics-avonden komt op Tweede Kerstdag met een wel heel bijzondere Kerstspecial. Voor degenen die de Kerstcalorieën er weer af willen zingen en dansen, is er op zaterdag 26 december a.s. een Kerst Sing & Swing Along in het Flora Theater aan de Verwersdijk 1. De bezoekers worden bij aankomst meteen al verwend met een heerlijk welkomstdrankje en hapje. Daarna is het meezingen geblazen met het duo Ankie van der Pas & Erwin Beijersbergen, die speciaal voor deze avond teksten en microfoons ter beschikking stellen. Tijdens de nodige adempauzes is het meesterverteller Piet van der Pas die de bezoekers met zijn aangename stemgeluid meeneemt naar een wereld vol wonderlijke verhalen. De avond wordt zoals gewoonlijk afgesloten met een swingende 40 UP Dance Classics, verzorgd door DJ Silly Soulman. De entree bedraagt 10 euro.



Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12