Korte berichten... zondag 3 januari

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van 3 januari.

Jeugd ruimt vuurwerk op in het Rode Dorp en de Gillisbuurt
DELFT - In het Rode Dorp en de Gillisbuurt vond zaterdagmorgen een vuurwerkopruimactie plaats. In deze twee buurten aan weerszijden van de Buitenhofdreef ging de jeugd de straat schoonmaken. Met hulp van de wooncorporaties Woonbron en Vestia, en onder begeleiding van Breed Welzijn Delft begonnen de jongeren al om acht uur ’s morgens met opruimen in het Rode Dorp. Wat later in de ochtend gingen ook kinderen van De Horizon, en iedereen die een handje wilde helpen, schoonmaken in de Gillisbuurt. 


Het gaat goed met de Delftse muurflora
DELFT - Bij de KNNV afdeling Delfland is het inventarisatierapport ‘Muurflora in Delft: binnenstad en TU-wijk’ onlangs verschenen. De conclusie van dit rapport is dat zowel de algemene als de zeldzamere muurvarensoorten op steeds meer plaatsen in de stad voorkomen. Dit geldt voor de binnenstad èn voor de TU-wijk. Zo konden in de Flora van Delft en Omstreken (1987) geen bestaande groeiplaatsen van Tongvaren, Eikvaren en Steenbreekvaren worden vermeld. In het begin van de jaren negentig begonnen deze muurvarens hun opmars en nu, in 2009, zijn de bij wet beschermde soorten als Steenbreekvaren en Tongvaren in Delft een stuk minder kwetsbaar dan destijds. Behalve dat het aantal groeiplaatsen van bijna alle geïnventariseerde soorten sterk gestegen bleek te zijn, werd ook een nieuwe soort aangetroffen: de zeer zeldzame Schubvaren. 


Wethouder Bolten scoort goed in lijst van Beste Lokale Bestuurders
DELFT - Het blad Binnenlands Bestuur presenteerde vorige week de Top 11 van de Beste Lokale Bestuurders van Nederland in 2009. De Delftse GroenLinks-wethouder Saskia Bolten staat op de vijfde plaats in deze lijst. Bolten heeft buiten de gemeentegrenzen aandacht getrokken met de manier waarop ze in Delft de strijd tegen armoede voert. Daarnaast roemt Binnenlands Bestuur het feit dat Bolten als wethouder actief en prominent actie voert tegen een wet waardoor mensen langer in schulden moeten blijven leven. De shortlist is samengesteld op basis van nominaties van redacteuren en lezers van Binnenlands Bestuur, na een oproep in het blad en op de website. “De vijfde plaats op deze landelijke lijst is zeer eervol”, zegt Saskia Bolten in een reactie op haar nominatie. “We hebben hem samen verdiend: medewerkers van de Gemeente èn de ondertekenaars van het Pact tegen Armoede in Delft.”

Vijftien biggetjes geboren op Kinderboerderij Delftse Hout
DELFT - Het varken Sandy van Kinderboerderij Delftse Hout heeft een topprestatie geleverd. In de nacht van 22 op 23 december heeft Sandy het leven geschonken aan vijftien gezonde biggen. Hoewel de weersomstandigheden er niet naar zijn, heerst er op Kinderboerderij Delftse Hout een voorjaarssfeer. Sandy en de kleintjes blijven voorlopig binnen tegen de kou en voor de rust.


Nieuwbouw voor poldergemaal Harnaschpolder
DELFT - Het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden heeft gesproken over het voorstel Nieuwbouw poldergemaal Harnaschpolder in Den Hoorn. De huidige pompcapaciteit van gemaal Harnaschpolder voldoet namelijk niet aan de bemalingsnorm. Bij hevige regenval kan het water niet snel genoeg uit het gebied worden afgevoerd. “In de ABC-polderstudie bleek aanpassing of vervanging van het gemaal voldoende”, legt Arie van den Berg uit. “Maar verder onderzoek wees uit dat de Lots- en Harnaschwatering na vergroting van de capaciteit van het gemaal Harnaschpolder met een afvoerprobleem te maken kreeg.” De capaciteit van deze Lots- en Harnaschwatering is op dit moment namelijk net groot genoeg voor de afvoer van de gemalen Harnaschpolder en Woudse polder. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe plek voor het gemaal, dichterbij een aantal waterbergingen en waar het water makkelijker kan worden afgevoerd”, zegt Van den Berg. “Het afvoerprobleem wordt dan opgelost zonder dat het consequenties heeft voor de waterhuishouding en gemaaluitbreiding van de Woudse polder.” De nieuwe plek van het gemaal is zo gekozen dat het mogelijk wordt om water uit de Harnaschpolder via de Lookwatering richting de Dulder en Zweth af te voeren.


Laatste weekend Schaatsbaan
DELFT – Voor het laatst kan er dit weekend op de DSW Schaatsbaan op de Beestenmarkt geschaatst worden. Wie verlangt er niet naar wat ijspret? Kom zwieren en zwaaien op de gezellige Schaatsbaan van Delft en drink een warme chocomel in het knusse schaatscafé De Schaatskoe. De binnenbaan van 250 vierkante meter is nieuw, hier krijgen de kleintjes schaatsles en worden winterse schaatsspellen gespeeld. De Schaatsbaan is zaterdag op 2 en zondag 3 januari a.s. voor het laatst geopend. Kijk ook op www.schaatsbaandelft.nl.


Kinderfilms bij Lumen
DELFT – De kleinste filmkijkers kunnen op woensdag 6 januari a.s. voor het laatst naar ‘Laban, het allerliefste spookje’ kijken in Filmhuis Lumen. Natuurlijk kunnen ze ook hun grotere broertjes en zusjes meenemen. Ook de kinderfilm ‘De Indiaan’ draait nog. De achtjarige Koos raakt bevriend met Iliari, de zoon van een panfluitist. Die wil hem leren wat het is om een echte indiaan te zijn. De aanvangstijden zijn rond 14.00 uur. Filmhuis Lumen vindt u aan het Doelenplein 5. Telefoon: (015) - 214 02 26. Internet: www.filmhuislumen.nl.


Delftse rock van Horse & Rock Morton
DELFT – De Delftse rockband Horse & Rock Morton is op vrijdag 8 januari a.s. te zien in Speakers. Door de uiteenlopende achtergronden van de bandleden is er een geheel eigen en gevarieerd geluid ontstaan. ‘Geluid’ omdat de band veel improviseert en ook gebruik maakt van soundscapes in de muziek. De basis is echter op blues georiënteerde rock, zoals die ook in de vroege jaren zeventig wel te horen was. De invloeden lopen uiteen van psychedelica tot oosters. De zaal gaat open om 20.30 uur. De toegangsprijs is 6 euro. Kijk voor meer informatie op www.speakers.nl.


Leescafé Live met Tom Wolkers
DELFT – Tom Wolkers is de zoon van. Maar dat is tijdens Leescafé Live op zaterdag 16 januari a.s. in DOK Centrum eigenlijk helemaal niet relevant. Tom Wolkers is namelijk zelf een getalenteerde singer-songwriter. Zijn eigen typering van zijn muziek: akoestische blues met funk- en rockinvloeden. Leescafé Live duurt van 14.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. DOK Centrum vindt u aan het Vesteplein 100.


Foto’s in Creatief Laboratorium 38CC
DELFT – Liefhebbers van mooie fotografie kunnen tot en met 17 januari a.s. terecht in het Creatief Laboratorium 38CC (Bacinol 2). In de tentoonstelling zijn foto’s van Marjan Teeuwen te zien uit de series ‘Huiskamer 3’, ‘Archief’ en ‘Verwoest huis’. Het werk van Teeuwen wordt getoond in combinatie met een serie litho’s van Jan Schoonhoven (1914-1994) uit de collectie van DOK Kunst. De prachtige structuren in de foto’s van Teeuwen zijn ook terug te vinden in het werk van deze Delftse kunstenaar. Hij werd internationaal bekend door zijn abstracte, witte reliëfs van karton. Bacinol 2 vindt u aan de Hooikade 13. 


Kerstbomen in de versnipperaar
DELFT – De versnipperaar is een goede manier om van uw Kerstboom af te komen. Kinderen uit de wijk kunnen de Kerstbomen verzamelen en op zaterdag 2 januari langs brengen. Kinderen in de leeftijd van zes tot vijftien jaar kunnen de bomen tussen 13.30 en 15.00 uur naar het inleverpunt brengen. Dat is te vinden bij Jongerencentrum The Border, schuin tegenover de kinderboerderij aan de Abtswoude. Voor elke ingeleverde Kerstboom krijgen de kinderen een lootje en 20 eurocent. In de loterij maken ze kans op mooie prijzen, waaronder een Nintendo DS. De prijsuitreiking is om 15.00 uur. Tijdens de actiedag zijn er nog diverse andere gezellige activiteiten.


Spreekuur wijkagent en wijkinspecteur
DELFT – Heeft u vragen over de veiligheid in de wijk? Of wilt u een melding doen? Daarvoor is het spreekuur van de wijkagent de aangewezen gelegenheid. Voor alle vragen en meldingen over politiezaken kunt u hier terecht. Ook de wijkinspecteur is bij zo’n spreekuur aanwezig. Onderwerpen die bij hem ter sprake kunnen komen zijn bijvoorbeeld het hondenbeleid, rondzwervend vuil en dergelijke. De dagen en tijden van de spreekuren in januari zijn nog niet bekend. Die worden zo snel mogelijk via posters in de wijk aangegeven. Het spreekuur vindt plaats in Wijkcentrum De Hofstee aan de Sandinoweg 149.


Ontwerpwedstrijd afval
DELFT – Bij de huidige manier van afvalinzameling ontstaat nogal eens zwerfafval. De Gemeente Delft wil hier iets aan doen. Studenten en particulieren worden dan ook uitgenodigd om mee te denken over een nieuw systeem voor afvalinzameling. Het moet een ontwerp zijn van een systeem waarbij minder zwerfafval ontstaat. Er wordt onder andere een oplossing gezocht voor rondzwervend papier en karton. Bij deze ontwerpwedstrijd worden geldprijzen uitgeloofd. De uiterste inleverdatum is 22 januari a.s., de prijsuitreiking is op 10 februari a.s. Kijk voor meer informatie op www.gemeentedelft.info - wonen en de wijk – afval – afvalontwerpwedstrijd.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12