Hoge Raad stelt Martin Stoelinga in het gelijk, maar wat vindt politiek Delft hier eigenlijk van?

Algemeen

De hoofdrolspelers in de Gondelaffaire: Martin Stoelinga, Christiaan Baljé en Salvatore Daga

DELFT – Na ruim zes jaar van juridisch getouwtrek stelde de Hoge Raad Martin Stoelinga afgelopen vrijdag in het gelijk in de Gondelaffaire. Volgens het raadslid van Onafhankelijk Delft begint de gondelaffaire nu pas echt: hij wil de door hem geleden schade verhalen op de Gemeente Delft en eist het aftreden van Burgemeester Bas Verkerk. Wat vinden de overige partijen van deze eis?

“Op dit moment kan ik er niet op reageren”, zegt VVD-fractievoorzitter Lennart Harpe uit. “Er is namelijk sprake van een privaatrechtelijk geschil tussen Stoelinga en Baljé en wij als VVD-fractie gaan ons er pas weer mee bemoeien, als het politiek gemaakt wordt.” Dit betekent dat zolang Stoelinga geen claim ingediend heeft, er voor Harpe geen reden is om te reageren. “Tot nu toe blijft het dus bij speculeren en dat heeft geen zin. Wij hebben in het verleden onze mening over de zaak al vaak genoeg gegeven en daar houden we het bij.”

Voor Jan Peter de Wit, fractievoorzitter van Leefbaar Delft, kwam met de uitspraak van de rechter het einde aan een onzekere periode. “De rechtszaak liep namelijk tegen Martin Stoelinga èn Leefbaar Delft. Martin heeft alles op zich genomen en daar zijn wij op meegelift. We zijn erg opgelucht dat de Gondelaffaire tot een eind gekomen is.” De Wit begrijpt wel dat Stoelinga een claim indient bij de Gemeente Delft. “De burgemeester heeft namens de Gemeente zeventienduizend euro bijgedragen aan de proceskosten van Baljé en later heeft hij meer steun aangeboden, maar die heeft de oud-wethouder geweigerd.” Feit blijft dus dat de Gemeente Baljé wel geholpen heeft bij de rechtszaak. “Daarmee hebben ze ook geprobeerd om onze partij de nek om te draaien. Verkerk heeft, als vertegenwoordiger van de Gemeente, partij gekozen en Stoelinga wil dat hij hem tegemoetkomt.” Verder vindt De Wit dat je als klokkenluider nooit financieel nadeel moet hebben en betreurt hij het dat slechts de mensen met een dikke portemonnee in dit land hun gelijk krijgen.

Veel kanten
“Iedereen is vrij om claims in te dienen, dus ook Martin Stoelinga”, zegt Aad Meuleman, de fractievoorzitter van Stadsbelangen. “Wel is het een zaak tussen twee burgers, waar veel kanten aanzitten. Zo heeft de Gemeente de zeventienduizend euro aan Baljé verstrekt om tegen Salvatore Daga te procederen en niet tegen Stoelinga. Verder heeft Martin de kosten zelf opgedreven door Baljé corrupt te blijven noemen, ook toen er een dwangsom van vijfduizend euro per keer op stond.” Meuleman vindt dat ook de raad zich achteraf achter de oren mag krabben. “In 2005 hebben we namelijk niet om een extern onderzoek gevraagd. De redenen daarvoor waren dat op dat moment de beelden kwijt waren en het Openbaar Ministerie had al aangegeven dat er geen reden was tot strafrechtelijk onderzoek naar Baljé. 
Bovendien heeft Stoelinga wel vaker dingen geroepen. Hij kwam bijvoorbeeld eens met condooms en spuiten die hij bij de skatebaan gevonden zou hebben, maar deze bleken achteraf door hemzelf gekocht.” Het vervelende is volgens Meuleman dat Stoelinga de verdenking niet in de raad heeft uitgesproken, maar meteen de publiciteit is gaan zoeken. Hierdoor is de zaak volgens de lijsttrekker van Stadsbelangen bovenproportioneel opgeblazen. Verder plaatst de fractievoorzitter nog een kritische noot bij het optreden van Burgemeester Verkerk: “Stoelinga heeft hem terloops gewezen op het bestaan van het filmpje. Toen heeft hij gezegd dat hij problemen die hij had maar met Baljé zelf op moest lossen.” Niemand kon echter voorzien dat de zaak zo’n lange nasleep zou hebben en ook nu zal er nog een reeks van rechtszaken volgen. “Wel moet de burgemeester in de spiegel kijken. Zonder dat hij deelneemt aan de discussie, wordt zijn naam wel steeds genoemd op een manier die niet goed is voor de stad. Dit kan een reden zijn om op te stappen in het belang van de stad. Een nieuwe burgemeester is echter geen garantie voor verbetering, want Stoelinga heeft ook geprobeerd de vorige burgemeester, Hein van Oorschot, het leven zuur te maken. ” Dat Stoelinga als winnaar wordt gezien, bevreemdt Meuleman. “De ‘winst’ zit ‘m in het feit dat hij Baljé als volksvertegenwoordiger corrupt mag noemen. De Hoge Raad heeft niet gezegd dat de voormalig wethouder dat ook daadwerkelijk is.”

Ongelukkig
Ook Ernst Damen, de fractievoorzitter van de PvdA, hangt deze mening aan. “Ik vind de uitspraak van de Hoge Raad wat ongelukkig, maar Stoelinga mag Baljé dus corrupt noemen. Zaken die corruptie zouden moeten bewijzen, zijn echter allemaal geseponeerd. Als Stoelinga een claim bij de Gemeente neerlegt denk ik dat hij weinig kans maakt, want het is een zaak tussen hem en Baljé.” Verder hoopt Damen dat er snel een streep wordt getrokken onder de hele gondelaffaire: “Het enige wat de hele affaire namelijk heeft opgeleverd, is dat de Gemeente en de politiek in een negatief daglicht zijn komen te staan.”

D66-fractievoorzitter Huub Halsema vindt eveneens dat er sprake is van een civiele zaak tussen twee burgers. “Dit staat in principe los van het Delftse stadsbestuur. Verder hebben we de hele affaire in de gemeenteraad besproken om lessen te trekken voor de toekomst. We zijn tot de conclusie gekomen dat de handelswijze van raad en college in 2005 (toen Leefbaar Delft om een extern onderzoek vroeg, red.) niet de schoonheidsprijs verdiende. We hebben ook het voornemen uitgesproken om, mocht een soortgelijke situatie zich opnieuw voordoen, de zaken anders aan te pakken. Ten slotte wil ik de heer Stoelinga feliciteren met de uitkomst van zijn rechtszaak.”

Burgemeester Verkerk laat namens zijn woordvoerder geven dat hijzelf, noch de Gemeente Delft uitspraken over deze zaak doen, omdat het een zaak is tussen de heren Baljé en Stoelinga. Wel constateert hij dat de Hoge Raad erkent dat Stoelinga als raadslid het recht ‘to offend, to shock or to disturb’ heeft. Dit zegt, weet Verkerk, dat de Hoge Raad Stoelinga het formele recht geeft zich te uiten zoals hij gedaan heeft, maar er wordt geen oordeel geveld over of hij de waarheid heeft gesproken. (AdW)


Hoe zat het ook alweer?
De gondelaffaire is een zaak die Delft al ruim zes jaar bezighoudt, zelfs zo erg dat veel Delftenaren al vergeten zijn hoe het ook alweer precies begon. We zetten nog één keer de belangrijkste punten op een rijtje:

Nadat Christiaan Baljé er als wethouder de brui aangeeft, worden drie gemeenteraadsleden door Salvatore Daga uitgenodigd. Hij laat ze beelden van zijn beveiligingscamera zien, die een druk telefonerende Baljé tonen.

Aan de telefoon speelt Baljé aan de toenmalig Haagse wethouder Bas Verkerk vertrouwelijke informatie door over de benoemingsprocedure voor een nieuwe Delftse burgemeester. Tevens vraagt hij Verkerk of de Gemeente Den Haag interesse heeft voor een stuk grond in het Forepark.

Vervolgens zien de raadsleden een gesprek tussen Baljé en Wim Zegwaard, van wie het stuk grond in het Forepark is. Baljé maakt duidelijk 
dat de Gemeente Den Haag bereid is om veel voor de grond te betalen. Daarna geeft hij aan dat Zegwaard ‘de paar ton die hij op de grond verdient’, in Baljé’s campagnekas moet stoppen.

Salvatore Daga heeft de heren uitgenodigd omdat Baljé een subsidie van veertigduizend euro heeft beloofd voor de exploitatie van twee Venetiaanse gondels. Baljé, die zich regelmatig door Daga liet uitnodigen voor een menu, ontkent dit.

Stoelinga maakt vier dagen later op zijn site melding van de beelden. Hij beschuldigt Baljé van corrupt handelen, iets wat Baljé niet over zijn kant laat gaan. Meerdere rechtszaken volgen. De rechter spreekt uit dat Stoelinga Baljé niet meer corrupt mag noemen.

In 2005 besluit de Delftse gemeenteraad geen extern onderzoek in te stellen naar Baljé’s vermeende corrupte activiteiten.

De verloren gewaande beelden van Daga duiken weer op en verschijnen uiteindelijk op YouTube.

- Na zes jaar van procederen stelt de Hoge Raad Stoelinga in het gelijk. Hij mag, in de hoedanigheid van raadslid, Baljé corrupt noemen, wat niet wil zeggen dat Baljé dat ook echt is.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12