Drie Delftse studenten hopen dat hun pan het Beste Idee van Nederland is

Algemeen

Stefan Roest doet in de kelder van de faculteit Technische Natuurwetenschappen een tweehonderd-en-elfde proef met een prototype van de Hoge Rendementspan. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Men neme een goed idee, een paar Ikea-pannen en een gasfornuis. Je gaat met z’n drieën wat proefjes doen. Een jaar later sta je in de finale van het tv-programma Het Beste Idee van Nederland. En willen bedrijven jouw product op de markt brengen.

Zoiets overkwam de drie Deltse studenten Stefan Roest, Chris Laumans en Arne Kaas. Ze volgen de studie Duurzame Energie Technologie bij Technische Natuurwetenschappen. Tijdens het vak Smart Energy Products kwamen ze met een idee van een Hoge Rendementspan. Een professor van de TU vond het zó’n goed idee dat hij het drietal aanraadde om met dit idee mee te doen aan het SBS 6-programma Het Beste Idee van Nederland. “Bij een normale pan gaat de warme lucht via de zijkant van de pan weg”, legt Stefan Roest uit. “Wij hebben nu een buitenwand om de pan gemaakt, waardoor de warme lucht bij de pan wordt gehouden.” Het resultaat is dat je tijdens het koken 20 procent gas bespaart en dat het water in de pan 20 procent sneller kookt. “Dat betekent dat je de pan in een paar jaar tijd terug kan verdienen”, heeft de 25-jarige student al berekend. “Dat is goed voor de zuinige Hollander die op z’n geld let.” Bovendien betekent minder gasverbranding minder CO2-uitstoot. “Het is niet dat we daarmee het klimaatprobleem oplossen”, beseft Stefan Roest, “maar we leveren met onze pan een kleine bijdrage aan een grote uitdaging. Èn we laten zien wat de techniek daarin kan betekenen.”

Het drietal deed in totaal al 210 experimenten met hun pan. Dat begon ooit met een eerste experiment bij Arne thuis. Met een paar Ikea-pannen werd een simpel prototype in elkaar geknutseld. Na het advies van hun professor gaven ze zich op voor Het Beste Idee van Nederland. Ze waren echter niet de enige, in totaal werden er zo’n 6300 ‘beste ideeën’ aangemeld. De drie Delftenaren sloegen aan het experimenteren en ze ontdekten al gauw dat hun idee echt werkte. Ze staken er, schat Stefan Roest, in totaal zo’n 300 uur per persoon aan onderzoek in. “Het ontwerpen en maken van de pan konden we voor onze studie doen, anders hadden we dit niet kunnen trekken”, zegt Roest. Zelf heeft hij bijna de hele zomervakantie in de kelder van de faculteit Technische Natuurwetenschappen gebivakkeerd om proeven met de pan te doen. Terwijl de rest van studerend Delft genoot van het zomerse weer, waren Stefan Roest en zijn twee studiematen aan het zwoegen in een warme kelder. “We hadden steeds het gevoel van: We hebben hier echt iets interessants, dus we gaan gewoon nog even door.” Hier en daar werden ze bijgestaan door medewerkers van de TU Delft. Dat is, vindt Stefan Roest, geen oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere deelnemers. “Wij hebben wèl een hi-tech-idee, dus zulke hulp is soms ook nodig. Wil dit werken, dan is er heel veel onderzoek nodig. Als je kijkt naar andere ideeën uit Het Beste Idee van Nederland, dan is daar over het algemeen minder onderzoek voor nodig. Bovendien moeten we ook met het oog op de veiligheid onderzoek doen. We hebben te maken met veel Europese regels.”
Uiteindelijk, na heel wat proeven, aanpassingen, nog meer proeven en weer een enkele aanpassing, kwamen de drie studenten tot een pan die volgens hen zaterdagavond tijdens de finale een goede kans maakt. Op zijn laptop laat Roest het resultaat in beeld zien. “De buitenkant van de pan loopt nu schuin”, licht hij toe. “Daardoor past ie op veel verschillende gasfornuizen. Het ziet eruit en voelt ook als een pan. De pan heeft een glazen kijkgat zodat je de vlam kunt zien, dat is een Europese eis.”

Volgens Roest is de kans vrij groot dat hun Hoge Rendementspan uiteindelijk in productie wordt genomen. “Los van of we het het prgramma winnen of niet. Maar het kan best even duren voordat we dat weten.” Het tv-programma is volgens Roest dan ook meer een middel om het doel, dat mensen over de hele wereld de pan gaan gebruiken, te bereiken. Hij hoopt dat veel kijkers zaterdag voor hun idee gaan sms’en. “In de vorige rondes zagen we wel dat ons verhaal het publiek aanspreekt. We hebben ook - meer dan sommige andere deelnemers - een idieële doelstelling.

- Waarom is jullie idee het beste van allemaal?
Stefan Roest: “Ik denk dat we een redelijke kans hebben om het programma te winnen. Het product ziet er gaaf uit èn het werkt. Dat hebben we ook duidelijk aangetoond. Het product is duurzaam, betaalbaar en het verdient zich terug. Maar het moet nog blijken of de rest van Nederland het óók het beste idee van Nederland vindt.”

De finale van Het Beste van Nederland wordt op zaterdag 28 november vanaf 20.00 uur uitgezonden op SBS 6. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12