Dit jaar vier Kerstconcerten in Delft, het ene net zo mooi als het andere

DELFT – Het lijkt misschien op goedkope reclamepraat. Op holle frasen waar je zo doorheen prikt. Maar de vier Kerstconcerten in Delft, op 15 en 16 december van dit jaar, zullen opnieuw als schitterende muzikale evenementen de boeken ingaan.

Nee, we overdrijven geenszins. Leest u maar mee. over de keur van medewerkenden aan Kerstconcerten in Delft 2010.Vanzelfsprekend is ook dit jaar Ernst Daniël Smid van de partij. Hij is een medewerker van het eerste uur, hij sloeg nog geen jaar in Delft over. Dat geldt trouwens ook voor dirigent en muzikaal leider Gerard Brëas, voor de leden van Het Arpeggio Trio, voor organist Wim Loef en voor het koor 'Concertante'. Nieuw in dit theater, de oneerbiedige benaming voor die schitterende Oude Kerk aan het Heilige Geestkerkhof, is Petra Berger. Zij zal met haar schitterende zang voor kippenvel zorgen, dat lijdt geen twijfel. Ook nieuw is de Amerikaanse zangeres Madeline Bell. Zij maakte (onder veel meer) furore met Tom Parkers New London Chorale, waar trouwens ook Gerard Brëas een muzikaal verleden heeft. Verder is er de jeugdige, veelbelovende zangeres Wendy Krikken, die tijdens de vorige Kerstconcerten in Delft al veel indruk maakte. Ze is inmiddels student aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en dat is tamelijk bijzonder, gezien haar jeugdige leeftijd. Het zegt wel alles over de mogelijkheden die men deze Monsterse zangeres toedicht. 

Dit jaar verlenen twee gerenommeerde gemengde koren hun muzikale en onontbeerlijke medewerking. Tijdens de twee concerten op woensdag 15 december is het ongeveer 100 zangeressen en zangers tellende gemengd koor 'Concertante' van de partij. Een dag later zijn het de 115 zangeressen en zangers van het Westlands Gemengd Koor 'Musica' die een groot deel van het podium bezet houden. Beide koren, die tot de betere van ons land behoren, staan onder leiding van Gerard Brëas. 

Er wordt niet alleen (en ook door de aanwezigen) gezongen, er wordt vooral ook gespeeld. Solistisch en als ondersteuning van de vocalisten en koren. Genieten wordt het van Jan Vayne, die weer zal verbazen en ontroeren met zijn virtuoze improvisaties. Het Arpeggio Trio behoort intussen tot 'het meubilair' van Kerstconcerten in Delft. Fluitist Dieks Visser, hoboïst Han Kapaan en harpiste Reinilde Buys zijn de (inter)nationaal gelauwerde leden van dit trio. Ook organist Wim Loef is een meester op zijn schitterende instrument. En toetsenist Arthur Postma tovert de klanken uit zijn instrument die maken dat het lijkt of er een compleet orkest aan het musiceren is. En dan zijn er nog de blazers van het Koperkwintet van de Marinierskapel. Zij vervolmaken de sound die deze Kerstconcerten in Delft alweer jaren tot een uniek muzikaal evenement maken.

Wie mocht denken dat de Kerstconcerten in Delft 2010 nagenoeg getrouwe kopieën van die van vorige jaren zullen zijn, heeft het mis. Dat heeft, vanzelfsprekend, te maken met de andere vocalisten die in december a.s. hun medewerking zullen verlenen. Maar ook met het programma dat muzikaal leider Gerard Brëas de toehoorders dit jaar voorschotelt. Daar is hij al een hele tijd druk mee. Zo heeft hij vanuit Amerika en Engeland de muziek laten overkomen van nummers die nog niet eerder in Delft te horen waren. Hij wordt er nu al enthousiast van, want hij is al bezig die nummers te arrangeren voor de uitvoeringen in Delft. Daar zullen verrassingen bij zitten. Zo zullen liefst acht doedelzakspelers in sommige nummers meespelen. Zoals ook Petra Berger, Ernst Daniël Smid en de koren verrassende combinaties zullen vormen. 

Wat dit jaar ook anders is dan anders, is dat een zeg maar catwalk in de kerk het mogelijk maakt dat de vocalisten dichter bij hun toehoorders zullen zingen. Er is straks duidelijk meer interactie met het publiek, om het maar 's zo te formuleren. Dat komt de betrokkenheid van publiek en uitvoerenden zonder twijfel ten goede. 

Zoals gezegd: Gerard Brëas kan bijna niet wachten. Was het maar december, zien we hem nu al denken. Geen wonder, want hij weet wat de toehoorders krijgen voorgeschoteld. Dat er nu vier concerten zijn - die alle exact hetzelfde programma kennen, ruim anderhalf uur duren, zonder pauze - verheugt hem zeer. Hij geeft toe: "Dat er vorig jaar twee concerten op één avond waren, daar had ik aanvankelijk m'n bedenkingen tegen. Maar ik moet zeggen: het was erg leuk. En heel geslaagd. Ik heb dat van veel mensen gehoord. Bijvoorbeeld dat ze het prettig vonden dat ze nu naar het concert konden en na afloop een hapje konden eten in de stad". 

Hij is al druk bezig met de voorbereidingen. "Het zijn opnieuw niet puur Kerstconcerten, in die zin dat we vanzelfsprekend het bekende Kerstrepertoire brengen, maar ook andere nummers, die wel op de één of andere manier aan Kerst zijn gerelateerd. Petra Berger brengt nummers uit haar eigen repertoire. Madeline Bell brengt nummers uit The Young Messiah, The Young Verdi en The Young Mozart. Petra Berger en Ernst Daniël Smid zingen samen, ondersteund door het koor. Er zijn nummers uit The Phantom of the Opera. Kortom: het wordt een heel ander concert dan vorig jaar. Maar zeker zo mooi, zo niet mooier". 

Daar zullen de aankleding van de kerk, de belichting en het geluid in niet geringe mate aan bijdragen. Kerstconcerten in Delft, een initiatief van deze krant, mede mogelijk gemaakt door DSW Zorgverzekeraar en Reurings Precisie Plaatwerk, heeft dit jaar voor het eerst Rabobank Zuid-Holland Midden als hoofdsponsor. 

In de krant van volgende week meer informatie over Kerstconcerten in Delft 2010. Die vinden plaats op woensdag 15 december om 18.00 uur en om 20.30 uur en op donderdag 16 december, ook om 18.00 uur en om 20.30 uur. 

De kaartverkoop begint op maandag 4 oktober a.s. Ook daarover volgende week meer informatie. Wel kunnen we alvast meedelen dat voor de twee concerten op woensdag en voor het concert dat op donderdag om 18.00 uur begint alleen kaarten voor de tweede rang te koop zijn. Voor het concert op donderdag dat om 20.30 uur begint zijn kaarten voor de eerste en de tweede rang te koop.
Wie meer wil weten kijkt op www.kerstconcertindelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1