Afbeelding

POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

Zorgen over piepende trams op Sebastiaansbrug
Nog steeds is de kogel niet geheel door de kerk over aanpassingen voor de nieuwe Sint Sebastiaansbrug. Oppositiepartijen zetten nog altijd vraagtekens over de hoeveelheid geluid waarmee omwonenden straks te maken krijgen als trams over de nieuwe brug gaan rijden. Dat bleek vorige week tijdens een commissieoverleg met de wethouder. Ook buurtbewoners deelden tijdens de vergadering hun zorgen met de raadsleden en het College van B en W. De angst voor geluidsoverlast blijft voor omwonenden, ondanks een grote stapel aan rapporten en onderzoeken die al zijn verricht. De bewoners verzochten daarom een extra, onafhankelijk onderzoek naar geluidsoverlast en vroegen garanties van de wethouder dat hun leefomgeving niet wordt aangetast als de nieuwe brug gereed is. Raadslid Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft twijfelde aan de inhoud van de laatste rapporten. "Piepende trams worden het grootste probleem", stelde De Wit. "Een brug met een hellingsgraad, een scherpe bocht en trams boordevol met studenten, je kan er op wachten." Verschillende partijen vroegen de wethouder wat de Gemeente kan doen als straks blijkt dat het geluid toch boven de wettelijke normen uitkomt. Wethouder Pieter Guldemond liet, in een heftige reactie, weten dat de Gemeente geen garanties kan geven: "Ik ben geen geluidsexpert, u ook niet. Daarom laten wij extern onderzoek doen. U kunt geen garanties van de Gemeente vragen, dat zou de systematiek van ruimtelijke ordening op zijn kop zetten." GroenLinks ging, na enige aarzeling, samen met de coalitiepartijen akkoord met de wethouder. Stadsbelangen Delft kondigde een voorstel aan om de Gemeente te laten betalen als bewoners nog een apart onderzoek zouden willen. De inwoners sloten ook een gang naar de rechtbank niet uit.


Opslag digitale vingerafdruk onwettig
De digitale opslag van vingerafdrukken van burgers door de overheid is strijdig met de privacy van burgers. Dat oordeelde het Gerechtshof Den Haag afgelopen week.
Privacy First, een stichting die opkomst voor de privacybelangen van burgers, had de zaak in 2011 aangespannen, samen met negentien mede-eisers. Met de klinkende overwinning van Privacy First staan vingerafdrukken die afgelopen jaren zijn afgegeven bij de gemeente nu voor niets opgeslagen in een paspoort. Ook zullen er in de toekomst weinig mogelijkheden nog overblijven voor overheden om vingerafdrukken langer op te slaan, verwacht Privacy First. De nieuwe paspoortwet trad in 2009 al in werking. Daarin werd besloten dat in elk uitgereikt paspoort een computerchip komt waarop een foto en vingerafdrukken worden bewaard. Hierdoor zou paspoortfraude beter bestreden kunnen worden, dacht de regering.
Omdat vervolgens bleek dat de apparatuur grote moeite had om vingerafdrukken te herkennen werd in 2011 dat besluit alweer teruggedraaid. Ook toen bestonden er al bezwaren op grond van privacyschending. De uitspraak van het gerechtshof bevestigt nu dat opslag van vingerafdrukken een 'ongeschikt middel' is om paspoortfraude te voorkomen. Ook vindt het hof de inbreuk van de privacy niet gerechtvaardigd. Het allerlaatste woord over de kwestie is nog niet gezegd: de staat kan nog tegen het besluit van het Hof in cassatie gaan.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12