Maliepaard Makelaars onderzoekt luchtkwaliteit

Algemeen

Monique Hazewinkel (links) en ir. Cees Maliepaars van Maliepaard Makelaars bieden een nieuwe dienst aan: onderzoek naar de luchtkwaliteit in woningen.

DELFT - In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de luchtkwaliteit binnenshuis veel slechter dan buitenshuis. Uit TNO-onderzoek blijkt dat in zo’n 50 procent van de woningen de luchtkwaliteit onder de maat is. En dat kan nadelig zijn voor de gezondheid.

Maliepaard Makelaars het nieuwe, innovatieve makelaarskantoor in Delft, gestart op 1 februari 2010, biedt een nieuwe dienst aan: onderzoek naar de luchtkwaliteit in woningen. De gevolgen van een slechte luchtkwaliteit in woningen is bij veel mensen onbekend. Daar is ook nauwelijks nog uitgebreid onderzoek naar gedaan. Waar wel veel onderzoek naar gedaan is, is naar de kwaliteit van de lucht in kantoren en op scholen. Zo blijkt dat de luchtkwaliteit in kantoren en scholen soms tot honderd keer slechter is dan in de open lucht. Ook de gevolgen zijn uitgebreid onderzocht: verminderde leerprestaties, verminderde concentratie en verminderde arbeidsproductiviteit. Daarnaast zijn er allerlei lichamelijke klachten bekend, zoals een droge keel, een schorre stem, branderige of prikkende ogen, moeheid en hoofdpijn.

Oorzaak
Hoe komt dat? Te veel isolatie en te weinig ventilatie zorgen voor ‘dode lucht' waarin huisstof, schimmels, virussen, bacteriën en zelfs schadelijke chemische stoffen zich ophopen. Als we ademhalen, nemen onze longen microscopisch kleine deeltjes hiervan op. Via de bloedbaan zetten die deeltjes zich af in vetweefsel, nieren, lever en klieren. Op die manier kan een slecht binnenklimaat ook in woningen tot de genoemde lichamelijke problemen leiden, maar ook tot niet-klachten. Dat varieert van ’s morgens niet uitgerust wakker worden tot slecht zittende contactlenzen.

Hoe werkt het onderzoek?
Eén van de medewerkers van Maliepaard Makelaars plaatst op het einde van de middag meetapparatuur in de woonkamer. U krijgt vervolgens een korte instructie. ’s Avonds neemt u de meter mee naar de slaapkamer en ‘s morgens zet u de meter weer in de woonkamer. Vervolgens wordt aan het einde van de middag de meetapparatuur opgehaald. De gegevens worden uitgelezen en u krijgt voor uw woning een op-maat-rapportage van de luchtkwaliteit in de woonkamer en hoofdslaapkamer, inclusief een aantal aanbevelingen. De luchtkwaliteit wordt gemeten in ppm (deeltjes per miljoen). Referentiekader voor de meetresultaten is de Amerikaanse standaard van Ashrae (organisatie voor binnenmilieu-ingenieurs).
De kosten van het onderzoek bedragen € 59,50 inclusief BTW en rapportage. Dankzij een stimuleringspremie zijn de eerste twintig luchtkwaliteitsmetingen geheel gratis.
Wilt u ook weten hoe het met de luchtkwaliteit in uw woning staat?
Meldt u nu aan. Ga naar de website van Maliepaard Makelaars (www.max20.nl) en op de homepage ziet u ‘aanmelden onderzoek luchtkwaliteit’. Na uw aanmelding wordt met u contact opgenomen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12