Hemd van het lijf

Algemeen

De Rockspring Country Dancers doen aan country- en linedancing. Marijke Heijne (52) is al acht jaar enthousiast lid en hoopt dat meer mensen haar voorbeeld volgen.

1. Waarom wilde je hier, voor Wijkcentrum Wippolder worden gefotografeerd?
“Omdat we hier elke vrijdagavond met elkaar dansen. De vereniging doet dat al achttien jaar en ikzelf ben hier acht jaar geleden begonnen met dansen. We hebben hier in het wijkcentrum een prachtige zaal met een goede muziekinstallatie. Ik kom hier dus graag.” 

2. Wat is de Rockspring Country Dancers voor een vereniging?
“We zijn een groep enthousiaste mensen die zich bezighoudt met country- en linedancing. Ik heb me hier bij aangesloten nadat mijn zus een berichtje in de krant had gelezen. Mijn zus en ik werken allebei bij de Intratuin en een andere collega had er ook wel oren naar. Zodoende zijn we gaan kijken en inmiddels blijven we hier nog steeds ‘plakken’.” 

3. Heb je altijd al iets met dansen gehad?
“Eigenlijk helemaal niet. Toen ik mijn man leerde kennen, heb ik wel één of twee jaar stijldansles gehad, maar daarna heb ik eigenlijk nooit meer gedanst. Dat komt denk ik vooral doordat ik het niet echt durf. Het leuke hier is dat er op verschillende niveaus gedanst wordt, maar dat iedereen in zijn waarde gelaten wordt. Dat is erg fijn.” 

4. Hoe ziet een avond dansen bij jullie eruit?
“De vrijdagavond is onze vaste dansavond. Meestal zijn we rond een uur of zeven in het buurthuis en beginnen we om half acht echt met dansen. We hebben met Jankie Smink en Theo Gronsveld geweldige instructeurs. Na ongeveer anderhalf uur nemen we pauze en na de pauze is er nog de mogelijkheid om te babbelen of om vrij verder te dansen.” 

5. Wat is er zo leuk aan country- en linedancen?
“Ik kom er in eerste instantie voor het dansen, maar ook is het heel erg gezellig. Daarbij is het zo dat je bij deze vorm van dansen alleen jezelf de schuld kunt geven als er iets misgaat, omdat je niet met een partner te maken hebt. Daarnaast is er bij ons ook nog veel ruimte voor eigen inbreng.” 

6. Op welke manier krijgt die eigen inbreng gestalte?
“Soms zoek ik bijvoorbeeld op internet naar filmpjes en laat ik die aan onze instructeurs zien. Dan kan het zijn dat we die dans met zijn allen gaan leren. Ook zijn er mensen die muziek gehoord hebben en daar graag op willen dansen. Daar staan Jankie en Theo dan ook voor open. Dat maakt het dansen erg leuk en afwisselend.” 

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik er zeker voor zorgen dat er meer gedanst wordt in de stad. Ieder moet maar voor zich bepalen wat voor dans, maar het dansen is gezond en je wordt er vrolijk van. Verder ben ik erg actief bij de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging en vind ik dat er zuiniger met de natuur omgesprongen kan worden.” 

8. Hoe ziet jullie dansgezelschap eruit?
“We hebben een groep van veertien vrouwen en vier mannen en dat is eigenlijk heel leuk. Natuurlijk zijn nieuwe leden en dan vooral mannen meer dan welkom. Daarom houden we op vrijdag 13, 20 en 27 januari open avonden aan de Professor Krausstraat 50. We hopen nieuwe leden aan te trekken zodat we naast de gevorderdengroep kunnen beginnen met een beginnersgroep.” 

9. Zien jullie elkaar naast het dansen ook regelmatig?
“Alleen mijn zus en onze collega. De rest zie ik eigenlijk alleen bij het dansen. Wel gaan we elk jaar een keer naar Scheveningen, waar op de boulevard een groot festival georganiseerd wordt. Ook in de Brabanthallen is er elk jaar een evenement waarbij verschillende internationale country- en line dansgezelschappen samen met elkaar dansen. Het is leuk om te zien dat je, ondanks dat je elkaar niet verstaat, wel met elkaar kan dansen.” 

10. Waarom zouden mensen bij de Rockspring Country Dancers moeten komen dansen?
“Omdat het hartstikke goed voor je is en daarnaast ook nog eens ontzettend leuk! Je bent sowieso in beweging en dat is natuurlijk voor iedereen goed. Daarnaast is het een heel fijne vorm van ontspanning die meer energie oplevert dan dat het kost. Bovendien hebben we een heel leuke groep met enthousiaste mensen en wordt er veel gelachen. Ten slotte kan je vooral in januari de pondjes die er in de feestdagen bij zijn gekomen weer wegwerken.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12