Hemd van het lijf 29 augustus

Algemeen

DELFT – Marcel Prins (53) is voorzitter van Scouting Paulus Delft. Het onderkomen van Scouting Paulus is de afgelopen tijd verbouwd, opgeknapt en uitgebreid en biedt nu genoeg ruimte om alle groepen in onder te brengen.

1). Waarom wilt u per se voor de accomodatie van Scouting Paulus in de Delftse Hout worden gefotografeerd worden?
“De verbouwde Blokhut wordt een clubhuis om trots op te zijn, een prachtige accommodatie. We staan hier waarschijnlijk voor het grootste clubhuis van Delft.”

2). Welke hindernis hebben jullie moeten overwinnen bij de verbouwing?
“We hebben lang op de kapvergunning van een paar grote populieren gewacht. Net op tijd kwam die binnen. Toen zat het weer tegen. Het gebouw is net iets te laat waterdicht gemaakt. Nu staat er hier droogapparatuur voor de vloer. Als alles droog is, kan het marmoleum gelegd worden. Het gaat allemaal trager dan we hadden gedacht.”

3). Voor het eerst in 75 jaar gaan alle scouts van Scouting Paulus naar hetzelfde clubhuis. Voor wie is dat de grootste verandering?
“Voor de groepen die hier nieuw komen, de 11- tot 15-jarigen en de 17- tot 23-jarigen. Zij zaten eerst aan de Nieuwe Plantage. Voor hen was het even slikken toen ze daar weg moesten, maar ze kwamen hier toch al pionieren en ze vertrokken hier als ze op kamp gingen. Veel van het grote materiaal lag hier. Elke leeftijdsgroep krijgt in september zijn eigen ruimte in De Blokhut. We gaan goede afspraken met z’n allen maken. De doorstroom wordt logischer als iedereen hier zit en voor de leiding wordt de communicatie ook makkelijker.”

4). Bij scouting denk ik aan overleven in de natuur en saamhorigheid. Welk trefwoord vergeet ik?
“Afwisseling in spelaanbod, plezier.”

5).Wat is uw vroegste herinnering aan de scouting?
“‘‘Paulus blauw past bij jou.’ Op mijn zevende werd ik welp op de middelste etage van het huis aan de Nieuwe Plantage dat we net verlaten hebben en waar Scouting Paulus 75 jaar geleden begon. Geen idee hoe ik welp werd. Mijn ouders zullen me wel gestuurd hebben. Inmiddels zit ik 46 jaar bij de groep. Van welp werd ik verkenner, scout, leiding van de welpen, vicevoorzitter en nu ben ik de voorzitter. Eentje die ieder z’n zegje wil laten doen. De meeste bestuursleden zijn ook eerst lid geweest. Als de sfeer goed is bij de leiding, is die ook goed bij de kinderen. Daarom organiseren we elk jaar ook een paar activiteiten voor de leiding, zoals een nNieuwjaarsborrel en een etentje.”

6). Waarin verschillen de jeugdleden van nu met die van vroeger?
“Misschien zijn ze veeleisender. Er is voor jongeren zo veel keus nu. De maatschappij is individualistischer geworden. Hoeveel kinderen zie je nog op straat voetballen? Veel kinderen zitten achter de pc. We moeten ervoor zorgen, dat ze hier iets leuks te doen hebben. Ons ledenaantal tot zeventien jaar is redelijk stabiel, rond de honderd, maar dat gaat niet vanzelf.”

7). Wat zou u doen als u burgemeester van Delft was?
“Ik zou hier, zeker weten, op 25 september de verbouwde Blokhut komen openen. Dat wordt een feestelijke dag waar ook niet-leden welkom zijn.”

8). Hoe vind je in 2010 nog vrijwilligers voor het verenigingsleven?
“Via vrienden en bekenden, soms via de site. Veel jeugd die doorstroomt naar de stam (17 tot 23 jaar) wordt van daaruit leiding. Eigen aanwas is het mooist. Het hele idee van scouting is gericht op een toenemende zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Leidinggeven past daarbij. We zijn zeker niet onderbemand, maar nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Nieuwkomers werken we rustig in en worden getraind. Ook voor de ouders is dat een fijn idee. We werken hier niet met een zootje ongeregeld.”

9.) Scouting bestaat honderd jaar. Hoe gaat ze met haar tijd mee?
“GPS, walkietalkies, computers, zendapparatuur en internet combineren we in ons spelaanbod met echte klassiekers als de bouw van een tonnenvlot voor op het water in de Delftse Hout en droppings. De klassiekers blijven leuk en die moeten ook blijven. Omdat we veel jeugd in de leiding hebben, zitten we echt niet de hele dag te knopen. Voor onze vereniging geldt bovendien, dat de traditionele rituelen als het hijsen van de vlag in uniform minder belangrijk zijn. We openen wel aan het begin van de dag, maar dat kan ook met een lied. eEn ons uniform is een simpel hemd met een blauwe das. Niet onbelangrijk in krappe tijden: een lidmaatschap kost 80 euro per jaar, dat is goedkoper dan op een sportvereniging zitten.”

10.) Wat is de belangrijkste les die u bij scouting geleerd hebt?
“Je kunt er samen een fantastische tijd van maken!.” (BS)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12