Vitesse Delft speelt niet echt geweldig, maar het wint wel van de koploper. Waar moet dat heen?

Algemeen

DELFT – Echt druk is het, merkwaardig genoeg, niet. Tóch speelt zaterdag-eersteklasser Vitesse Delft tegen koploper TOGR, dat vier punten méér heeft. Het wordt een duel dat het aanzien zeer wel waard is. En Vitesse Delft, dat bepaald niet geweldig speelt, wint ook nog 's met 4-1.

DE WARMING-UP
Het loopt tegen één uur. Dan moeten de spelers van Vitesse Delft aanwezig zijn. Flesje drinken, broodje eten, beetje babbelen. Tot half twee. Dan is het omkleden geblazen. En, indien nodig, verzorgen. In de toch wel krappe kleedkamer is het een drukte van belang. Keiharde muziek moet de spelers in the mood brengen. Hoewel hij zelf wat meer gecharmeerd zegt te zijn van André Hazes heeft trainer Chris Treling geen moeite met die 'rampetampmuziek'. "Mijn muziek is het niet. Als het te gek wordt, loop ik wel weg uit de kleedkamer. Bij Wilhelmus was ik dat al gewend, die muziek. En lekker hard. Als de spelers zich daar lekker bij voelen, heb ik er geen problemen mee". 

De spelers bekijken, voordat ze zich aan de warming-up overgeven, wat Treling op een flapover-vel heeft geschreven en getekend. Informatie over de tegenstanders, met hun zwakke en sterke punten en wat daartegen te doen. Iedere Vitesse Delft-speler weet zo wat hem te wachten staat en wat van hem wordt verwacht. Trelings wedstrijdbesprekingen zijn kort en krachtig. "Ik speel elke week hetzelfde. We passen ons nooit aan. En ik wil dat we er vanaf minuut één opgaan. Dit elftal heeft al vier, vijf keer in dezelfde formatie gespeeld. Ik wil niet in herhaling vervallen. Ze weten de kwaliteiten van hun directe tegenstander. En tijdens de warming-up tik ik nog vier, vijf spelers aan". 

Tóch laat Treling zijn spelers nog even fijntjes weten dat hij een teleurstellinkje heeft moeten wegslikken. Wegens fysiek ongemak kon hij de training van donderdag niet leiden en dat was voor de spelers voldoende reden er een beetje de kantjes af te lopen. Hij geeft toch nog wat aanwijzingen. Noemt de individuele kwaliteiten van de TOGR-spelers. Zegt dat de tegenstander weinig zwakke plekken kent. Er moet gelijk druk worden gezet. Het gaat over 'doorschuiven' en over 'kantelen'.'Reactievoetbal' is uit den boze. 'Twijfelen, zoals tegen Spijkenisse' óók. En: "Elke afvallende, tweede bal moet voor ons zijn".

DE EERSTE HELFT
Vitesse Delft heeft het behoorlijk moeilijk tegen de exotische, technisch vaardige en lichtvoetige voetballers van TOGR. Exotische namen als Lenine Cabral Semedo, Edivaldo Pinto, Mickey Lopes Silva en de uitstekende spits Antonio Garcia Mendes contrasteren met de net niet ijzige kou. TOGR speelt beter en mist kansen. Vitesse Delft scoort wèl, via Rudi Smit. Dat het bij de rust 1-0 is en niet, bijvoorbeeld, 1-3 mag een klein wonder heten. De TOGR-virtuozen krijgen veel te veel ruimte. Van het kantelen en doorschuiven komt weinig terecht. En good-old Winston Faerber (37) kan als laatste man vrolijk naar het middenveld opschuiven.

DE RUST
Thee en fruit nemen de plaats in van de bonk-bonk-muziek van vóór de wedstrijd. Voor de rest is het stil. Dan barst Treling los. Dat het nergens op lijkt. Dat die eerste helft de slechtste is tot nu toe. Dat er niet gedaan wordt wat is afgesproken. Wouter van der Kolk krijgt de opdracht korter op Faerber te spelen. De spitsen moeten wat inzakken. De vleugelverdedigers moeten nu toch echt gaan kantelen. Centrale verdediger Salim Seidu Larry moet uitkijken met z'n riskante fratsen. Kortom: "We voetballen niet. Als je met drie goals achter staat heb je niks te zeggen. We spelen in een veel te laag tempo. Dat zag ik al aan de warming-up, die was waardeloos".
Het blijft stil in de kleedkamer. Alleen Wouter van der Kolk gooit er nog wat opwekkende kreten uit. 'Hé gasten, kom op hè. Als we deze winnen krijgen we nog een heel mooi seizoen. Gasten, kom op!' 

"Meestal zeg ik wel wat in de rust", zegt Van der Kolk. "Er zijn weinig andere jongens die wat zeggen". Het is een nogal mak stel, ja. "Maar we hebben een hoop nieuwe spelers en een hoop jonge jongens, dus zo vreemd is dat niet". Toch is Van der Kolk geen aanvoerder (meer). Treling heeft de band aan Danny Voskuilen gegeven. En wel hierom: "Ik wil Voskuilen wat mondiger maken. Hij heeft als voetballer uitzonderlijke kwaliteiten, maar hij moet verbaal sterker worden". Het maakt Van der Kolk niet zó veel uit. "Ik zeg tóch wel wat ik handig vind. Of ik nou die band wel of niet heb".

Vanaf de bank is het tamelijk moeilijk corrigeren, zegt Treling. "Je kan dan wel één speler aanroepen, maar er ging gewoon te veel mis. Dat moet je per linie zien te herstellen. Dan wacht ik tot de rust, dan heb je alles bij elkaar". 

-Jouw spelersgroep is wel erg rustig. Gedwee bijna. Prettig?
Treling: "Van der Kolk is wel een mondige speler. Maar het is zo: zeg je linksaf, dan gaan ze linksaf. En rechtsaf, dan gaan ze rechtsaf. In mijn tijd ging je rechtsaf als je linksaf moest. Maar ja, wij waren ratjes, wij hebben het op straat geleerd. Dit is een erg makkelijk trainbare groep, ja. Natuurlijk mogen spelers meedenken en discussiëren over bepaalde situaties. Maar ik geef training. Ik heb vooraf de richting bepaald en daar wijk ik niet vanaf". 

-Vind je het belangrijk hoe de spelers over je denken?
"Nee, daar lig ik niet wakker van. Of ze mij een fijn mens vinden of een asbak, een goeie of een slechte trainer, ik ben in dienst van Vitesse Delft en ik heb als opdracht meegekregen een prijs te pakken. Daar heb ik mijn beleid op uitgestippeld. En aan het eind van de rit blijkt wel of dat goed of slecht is uitgepakt".

DE TWEEDE HELFT
De spelers hebben het begrepen. Niet dat er nu ineens oogstrelend wordt gevoetbald, maar er wordt nu wèl gedaan wat gevraagd is. TOGR krijgt niet veel kansen meer. En Vitesse Delft benut de kansen die het krijgt wèl. Dat resulteert in drie fraaie treffers, van Rudi Smit, Mo ben Abdellah en Roger Nieveld. Scheidsrechter Van Duin, onbegrijpelijk wat hij zich in het veld en vanaf de bank door opgewonden TOGR'ers laat zeggen, beloont de Rotterdammers zelfs met een cadeau-pingel. Daar baalt Treling oprecht van: "Ik had graag de nul willen houden". Dat verdient de uitstekende doelman Jesper Hogendoorn ook eigenlijk wel.

DE EPILOOG
Vriend en vijand zijn het erover eens: Vitesse Delft heeft niet goed gespeeld, maar wèl de koploper een slecht weekend bezorgd. De teleurgestelde TOGR-trainer blaast stoom af en zegt dat Vitesse Delft stukken minder is dan de echte favorieten voor de titel. Treling: "Het gaat niet om één wedstrijd. Dit seizoen telt 22 wedstrijden. Qua voetbal was dit inderdaad één van onze mindere wedstrijden. En ik kan dus best begrijpen dat hij ons niet onder de kampioenskandidaten schaart. Maar hij moet toch wèl gezien hebben dat wij de wedstrijd controleerden. Al was het voetballend absoluut niet goed. Maar qua organisatie stond er een geweldige groep. Als je niet goed speelt en je wint met 4-1van de koploper, waar is het eind dan?"
-Maar als ik zeg dat TOGR, uitgezonderd de keeper, op elke positie een betere speler had staan dan Vitesse Delft, ben je het daar dan mee eens?
Treling: "In grote lijnen wèl. Maar voetbal is een teamsport. Wij stonden als team veel beter dan TOGR, ondanks hun individuele kwaliteiten. Vitesse Delft is een geweldige groep aan het worden. Daarom denk ik dat wij nog heel ver kunnen komen". 

Ja, weet ook Van der Kolk, "in de tweede helft stond het beter. We konden wat meer doorschuiven, het kantelen ging beter". Maar hij zegt ook: "TOGR voetbalde gewoon beter. Ze hadden voor de rust ook twee, drie goals moeten maken. Van onze kant was dit één van de minste wedstrijden. We speelden veel te veel de lange bal, we gaven te veel ruimte weg. Maar als team deden we het vooral na de rust goed. En zowat elke bal ging erin". 

-Hoe vind je dat het tot nu toe gaat met Vitesse Delft?
Van der Kolk: "Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik dit jaar voor iets wil spelen. Bij de eerste drie, een periode, nacompetitie. Of we kampioen kunnen worden, dat is afwachten hoe het met blessures en schorsingen gaat. We hebben niet zó veel achter de hand. Ik denk dat RVVH, TOGR en Voorschoten '97 wel bij de beste drie horen". 

-En ben je nog een beetje tevreden over jezelf?
Van der Kolk: "Ja. Alleen deze wedstrijd niet zó. Dit was eigenlijk wel m'n minste wedstrijd. Ik had liever twintig, dertig ballen méér in m'n voeten gehad. Had ik wat meer nuttigs kunnen doen". 

Het is een dolle boel, na afloop. Zeker als Bram Kok de kleedkamer binnenstormt, gewapend met een krat bier. Kok (73, al 59 jaar lid van Vitesse Delft) heeft, met z'n juiste 4-1-voorspelling, de clubtoto gewonnen. "Ik geloof zo'n 150 euro". Dat kratje kan er dus wel af. Hij begint ongeremd een yell te blèren. De hele meute doet luidruchtig mee. Er is gewonnen, dat willen ze weten ook. Het is weer tijd om te kantelen. En nu lukt het moeiteloos… (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12