Even bellen met...

Algemeen

De Delftse Sint Nicolaas Het kan u niet zijn ontgaan. Maandag 5 december is het grote kinderfeest er weer. In de aanloop naar die grote dag belt Delft op Zondag met de Delftse Sint.

-Beste Sint, ik maak me een beetje zorgen...
“Hoe dat zo?”

- Met al die wegwerkzaamheden in de stad vraag ik me af: kunt u wel alle Delftse kinderen bezoeken?
“Ja hoor, dat gaat heel goed. Iedereen die zegt dat Delft onbereikbaar is, reist niet zo veel. Natuurlijk moet ik soms omrijden, maar ik kan echt overal komen. Weet u, ik heb lang geleden gezien hoe het spoorviaduct werd aangelegd. Delftenaren hadden toen ook een tijdje last van de werkzaamheden en waren daarna erg blij met het eindresultaat. Het gaat nu hetzelfde. Ik heb altijd geleerd: wie mooi wil zijn, moet pijn leiden. Dat geldt ook voor de Spoortunnel in Delft.”

- En heeft u last van de crisis?
“Een beetje wel. Tenminste, ikzelf niet, maar ik hoor dat hulpsinterklazen zich achter de oren krabben. Kiezen ze dit jaar voor een cadeautje minder of worden de cadeautjes goedkoper? Ach, het maakt niet zo uit. Het gaat niet om dure spullen. De lol van het sinterklaasfeest is het geven en de gezelligheid.”

- Wordt het niet eens tijd om te moderniseren? Bijvoorbeeld uw paard inwisselen voor een hipper vervoersmiddel?
“Waar dacht u aan?”

- Een ligfiets of zo?
“Heeft u mijn mantel en baard gezien? Dat gaat toch niet! Soms leen ik een bus of een brandweerauto, maar er gaat toch niets boven mijn paard. In Delft heeft Sinterklaas trouwens voor een mooi wit paard gekozen vanwege de geluiden in de stad. De paardenkenners weten dat wel: een echt paard schrikt minder snel dan een schimmel.”

- Welke Delftenaar staat er op de nominatie om mee te gaan in de zak?”
“Ah, dat is een misvatting. Als ik alle Delftenaren die mee naar Spanje willen in de zak zou stoppen, dan kan ik beter een vliegtuig huren. Nee, daar begint de Sint niet aan. Zo nu en dan een standje werkt beter.”

- Hebben de Delftenaren dat nodig, dat standje?
“Als ik in de krant lees hoe ze elkaar soms zwart maken dan is een hartig woordje wel op zijn plek. De Sint houdt niet zo van dat gezeik. Geef mij maar goed nieuws. Of van die mooie foto’s van mijn pieten zoals die onlangs in de krant stonden. Daar heb ik met veel genoegen naar gekeken.”

- Wat staat er op uw verlanglijstje?
“Wat ik zou willen, is na 6 december met een paar goede vrienden een heerlijk avondje van een glaasje bisschopswijn nippen... Zo’n fijn flesje, daar maak je me blij mee.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12