Afbeelding

Stichting Op-Nieuw zorgt ervoor dat jongeren altijd opnieuw kunnen beginnen

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

Loes Dreves, Hans van der Burg, Louise van den Bos en Hanny Abels genieten van hun werk voor de Stichting Op-Nieuw.

DELFT – Heel wat jongeren zijn gestopt met school, maar zonder diploma of opleiding op zak zitten werknemers ook niet om hen te springen. Gelukkig is er dan de Stichting Op-Nieuw, die zulke jongeren helpt en begeleidt naar een baan of opleiding.

Stichting Op-Nieuw ontstond anderhalf jaar geleden en doet sindsdien nuttig werk. Via Jeugdformaat komen jongeren bij de Delftse stichting, die inmiddels in een mooi pand in Poptahof gevestigd is, terecht. “Het bijzondere van Stichting Op-Nieuw is dat wij de jongeren opvangen”, vertelt bestuurslid Hans van der Burg. “Ze kunnen via ons vrijwilliger worden, maar we kunnen er ook voor zorgen dat ze een kwalificatie of certificaat krijgen en weer kunnen functioneren in de maatschappij.” De jongeren waar Op-Nieuw mee werkt kampen doorgaans met problemen. “Denk hierbij aan gedragsproblemen of een sociale beperking. Soms komen ze uit detentie. Wij kunnen zorgen voor een dagbesteding, maar zijn ook een stage-leerbedrijf.” De primaire doelgroep van de stichting is de groep voortijdig schoolverlaters.


De jongeren krijgen door de stichting een begeleider aangewezen. Die gaan één op één met elkaar aan de slag. De begeleider leidt een jonge man of vrouw bijvoorbeeld op tot fietsenmaker of meubelmaker, of maakt hem of haar bekend met de beginselen van het kappersvak. Als ze het traject hebben doorlopen zijn ze beter voorbereid op de arbeidsmarkt of een opleiding. Volgens Van der Burg is de stichting een succes. “Je ziet dat het goed is wat we doen en je zíet dat het werkt. Jongeren krijgen hier sturing, hulp en een dagbesteding in de vorm van een opleiding. We vullen hiermee een gat, want zoiets als dit was er nog niet. Je kan niet bij een fietsenmaker binnenwandelen en binnen zes weken het vak leren. Hier kan dat wèl.” Ook de doelgroep zelf is bekend met de stichting. “We krijgen best veel aanvragen van oud-leerlingen die vragen of ze hier terechtkunnen. Dat kan, maar niet zomaar.” Vanwege de intensieve begeleiding kan de stichting niet onbeperkt jongeren bijstaan.
Momenteel zijn drie jongeren aangesloten bij de Stichting Op-nieuw. De doelgroep is stukken groter. “Dat zijn er geen duizenden, maar ook geen tien”, zegt bestuurslid Loes Dreves. Op-Nieuw wil uiteindelijk plek bieden aan tien tot vijftien jongeren, die dan tussen de zes weken en drie maanden worden begeleid. “Want het moeten geen vaste plekken worden, dan streef je je doel voorbij”, merkt Hanny Abels op.

Veel voldoening
De betrokkenen van Stichting Opnieuw halen veel voldoening uit hun werk. “Je kan natuurlijk niet iedereen redden”, zegt Loes Dreves. “Maar als één of twee jongeren later zeggen: ‘Wat fijn dat jullie er waren en het is goed gekomen met me’, dan doe je het goed. Dat is een pluim op je werk.”
Benieuwd geworden naar het werk van de stichting? Kom gerust eens langs in het pand aan de Poptahof Noord 1. Je kunt hier meubels of je fiets laten opknappen, maar er zijn ook prima tweedehands spullen, glas-in-lood en speelgoed verkrijgbaar. Zaterdag 8 maart is er een open dag. Dan staan alle deuren wagenwijd open en presenteren de gebruikers van het pand zich aan het publiek. Meer weten? Kijk dan op www.op-nieuw.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12