Hemd van het Lijf: Ron & Nathalie IJzerman

Algemeen

In de volgende editie van Delft op Zondag wordt de Bekendste Delftenaar van 2008 bekend gemaakt. Hij of zij gaat niet alleen de geschiedenisboeken in als Bekendste Delftenaar 2008, maar krijgt ook de bronzen Hugo. Deze wordt elk jaar weer gemaakt door de bronsgieters Ron & Nathalie IJzerman.

1. Waarom wilden jullie per se in de werkplaats in Scheveningen worden gefotografeerd?
Omdat dit onze bronsgieterij is, onze trots. Dit is heel uniek, we zijn de enige bronsgieters in de regio.

2. Hoe gaat dat bronsgieten in z’n werk?
Het hele proces is heel arbeidsintensief, of je nu een klein of een groot beeld maakt. Je begint met het maken van een siliconenmal van het orgineel, dat is al een vak apart. Daarna maak je een wasmodelletje in de mal, voor elk beeldje opnieuw. Van dat wasmodel vorm je de vuurvaste vorm, je zet er aangietkanalen en ontluchtingen aan. Daarna doe je de vuurvaste mal er omheen en zet je het geheel drie dagen in de uitstookoven. Na drie dagen gaan de vormen eruit en giet je het brons bij een temperatuur van 1150 graden celsius. Daarna hak je die kommen kapot en hou je het brons over. Dan ben je nog niet klaar, want de aangietkanalen moeten worden afgezaagd. Je moet het beeld nog bijwerken, borstelen, je werkt ’t helemaal af.

3. Dat klinkt ingewikkeld. Hoeveel uur gaat er voor jullie nou bijvoorbeeld in zo’n bronzen Hugo zitten?
Ik schat dat we er al met al wel zo’n vier tot vijf uur mee bezig zijn.

4. Heb je ook wel eens dat het misgaat en je helemaal opnieuw kan beginnen?
Het kan tijdens elk proces misgaan, ja. Je mag met bronsgieten geen fouten maken, dan is het beurt. Je moet daarom wel geconcentreerd werken.

5. Welk bronzen beeld zijn jullie het meest trots op?
Nathalie: “Ik op een beeld van de engel Gabriël, die ik voor de Kloosterkerk heb gemaakt. Dat beeld heb ik zelf ontworpen, meestal werk je in opdracht van andere kunstenaars.”
Ron: “Ik heb voor de Ierse kunstenaar Rory Breslin een levensgroot beeld gemaakt, die is laatst naar Ierland verscheept en daar neergezet.”

6. Wat weten veel mensen niet over bronsgieten?
Ron: “Ongeveer alles wat we je net verteld hebben, haha. Voor sommige mensen doen we dit al heel lang, maar ze weten er in feite niets van. We leggen heel vaak uit hoe het werkt, maar we merken dat als we er geen voorbeelden bij geven, dat mensen er halverwege niets meer van snappen.”
Nathalie: “Het is ook niet vreemd dat mensen er weinig van weten. Op de Kunstacademie wordt het niet geleerd, je kan het alleen van andere bronsgieters leren. Er is daarnaast heel weinig over geschreven. Het is echt een ambacht, maar dat hebben mensen vaak niet door.”

7. Als ik Burgemeester van Delft was, dan...
Dan zouden we mensen een stukje verantwoordelijkheid teruggeven die hen ontnomen is. Geef mensen hun vrijheid terug. Beperk al die regels en leg de verantwoording meer bij de mensen zelf, daar wordt iedereen alleen maar verdraagzamer van.

8. Hoe word je eigenlijk bronsgieter?
Nathalie: “Door bij een andere bronsgieter in de leer te gaan en daarna voor jezelf te beginnen. Je hebt echter wel zo’n vier jaar werkervaring nodig om het te kunnen. Ik ben er vijf geleden mee begonnen en heb het net een beetje onder de knie.”

9. Is het een uitstervend beroep?
Er zullen altijd bronsgieters blijven bestaan, maar we denken niet dat er nog veel bijkomen.

10. Wie is jullie Bekendste Delftenaar?
Hugo de Groot, dat is wel de bekendste Delftenaar. Helaas is hij al overleden. Van de nog levende Delftenaren is de kunstenares Loes van der Holst voor ons de bekendste, zij heeft het beelde van de Hugo ontworpen. Zij mag van ons de Bekendste Delftenaar van 2008 worden! (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12