Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder vind u de ingezonden berichten uit de krant van 24 april 2011.

De Laatste (on)Eer
DELFT - Begrijpelijk dat De Laatste Eer trots is op de nieuwe accommodatie en dat de opening met enig feestelijk vertoon gepaard gaat. Dat door het beroepsmatig omgaan met de dood weleens een minder fijnzinnige houding kan ontstaan, is ook nog voor te stellen. Maar… zoals De Laatste Eer invulling heeft gegeven aan deze opening is ronduit schandelijk. Ik vraag me af of onze doden wel in goede handen zijn bij deze onderneming waar blijkbaar geen enkele rekening gehouden wordt met de ernst van de dood en het verdriet van de nabestaanden.

Nelleke ten Kortenaar, Delfgauw 


Melkmeisje

DELFT - U kent het vast wel. Het kunstwerk van Wim T. Schippers van het Melkmeisje van Vermeer, naar Vermeers schilderij ‘Het Melkmeisje’ of ‘Een Meyd die melk uytgiet’, 1660-1661. Dit kunstwerk is aan de stad Delft aangeboden ter gelegenheid van de herdenking van de 300ste sterfdag van Johannes Vermeer door de Vermeerstichting uit Den Haag. Het beeld heeft al op diverse plaatsen gestaan, zoals op de hoek Schoolstraat/Phoenixstraat, later in de St. Olofsstraat, maar na het protest van de kunstenaar is het beeld verhuisd naar de Binnenwatersloot. Door de werkzaamheden aan de Spoorzone heeft het Melkmeisje opnieuw het veld moeten ruimen. Zij zal hierdoor beslist enige verwantschap voelen met onze ‘Huug’, het standbeeld van Hugo De Groot, waar ook nog al eens mee gesold is. Momenteel logeert het meisje op een ons onbekende plaats. Graag zou het bestuur van de Stichting Vrienden van Vermeer zien dat zij niet verstopt wordt in een achteraf hoekje of opslagruimte, maar blijvend te zien is. Het lijkt ons fantastisch als zij mag logeren op de kop van de Nieuwe Langendijk bij de Koepoortbrug. Sinds alle verbouwingen klaar zijn is dit de beste toegangspoort tot de binnenstad. Bovendien staat zij daar schitterend als verbindende schakel tussen de A13, waar bezoekers van Delft bij de afslag Delft centrum immers verwelkomd worden met fragmenten uit Vermeers schilderij ‘De Liefdes brief’, en het Vermeercentrum. Ze wordt op de Nieuwe Langendijk beslist met open armen ontvangen. In hun niet aflatend enthousiasme is het bewonerscomité van deze straat al langere tijd in de weer om een kunstwerk te plaatsen, tot nu toe helaas zonder succes. Dit zou een mooie oplossing zijn. De kunstenaar ziet zijn Melkmeid graag met de voeten in het gras. Aan dat verzoek kan best tegemoet worden genomen, al zal het de Melkmeid zelf na zo veel jaren op de stenen van de Binnenwatersloot, vermoedelijk koud laten.

Ditte Mostert-Bok, Voorzitter Stichting Vrienden van Vermeer, Delft


Het spoor bijster
DELFT – Wij, van Gigant Witgoed aan de Spoorsingel, zijn de laatste tijd het spoor bijster, laat staan onze klanten. Denk nou niet dat het een onneembare vesting is om bij ons te komen, maar wij en onze collega-winkeliers merken wel dat het voor onze klanten en leveranciers steeds opnieuw zoeken is . Het zou misschien een optie zijn als de Gemeente Delft hier met ons meedenkt en werkt. Gelukkig is er vaak wel parkeerruimte en kan je ons ook bereiken per fiets of openbaar vervoer. Bij ons voor de deur kunt u kort parkeren en wij doen er, zoals u van ons gewend bent, alles aan om u de juiste service te verlenen. Graag zien we u aan onze kant van het spoor, waar het uitzicht op de werkzaamheden dagelijks verandert.

Hans Wiegmann, Delft


Phoenixgracht
DELFT - Afgezien van de discussie over gebogen bruggen in plaats van platte bruggen om met kleine vaartuigen over het water te kunnen varen, is wat mij betreft ook de naam van het water belangrijk. Aan het standaardwerk ‘Straatnamen van Delft’ van Peter van der Krogt ontleen ik het volgende: ‘Spoorsingel: Aanvankelijk was deze straat de buitenweg langs de westelijke stadssingel. Tussen deze weg en de singel is in 1847 de spoorlijn aangelegd. De naam Spoorsingel kwam echter pas aan het eind van de 19de eeuw in gebruik, daarvoor gebruikte men eenvoudig Singel. De gracht is bij de aanleg van het spoorviaduct, dat in 1965 gereed kwam, gedempt.’ Er is dus geen enkele reden om nu over de Phoenixgracht te spreken. Het wordt gewoon weer de Spoorsingel, zij het dat de nieuwe singel iets verder van het centrum komt te liggen dan de voormalige singel, namelijk op de plek waar nu het spoorviaduct staat.

D.F.H. de Quartel, Delft


Sluiting DOK Tanthof
DELFT - Beste gemeenteraadsleden, wilt u zo vriendelijk zijn om mijn kinderen van 4 en 6 jaar oud uit te leggen waarom de bieb in Tanthof dicht moet? Wilt u ze uitleggen dat u het vertrouwen en het geld van de kiezer gebruikt om uw naam te koppelen aan een willekeurig prestigeproject en/of een of ander wanstaltig architectonisch object, in plaats van het uit te geven in het belang van de kiezer? En legt u ze dan ook uit dat een hypermoderne bieb in het centrum voor hen betekent dat ze straks geen verhaaltje voor het slapen gaan krijgen? En dat een ‘Glazen Huis’ belangrijker is dan hun geestelijke ontwikkeling? Ik hoop dat u het lef heeft om ze dit uit te leggen, ik kan het namelijk niet, want ik begrijp er niets van.

Martine Durville, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12