De Delftse Montessorischool is in een compleet nieuw jasje gestoken

Algemeen

Directeur Tamme Wiegersma in het nieuwe gedeelte van de Delftse Montessorischool.(foto: Martijn Linthorst)

DELFT – De medewerkers en leerlingen van de Delftse Montessorischool aan de Jacoba van Beierenlaan zitten nu al ongeveer anderhalf jaar in de rommel. Ze zullen dan ook blij zijn als eind september de renovatie en nieuwbouw helemaal klaar zijn. Daarna kan aan de herinrichting van de speelplaatsen begonnen worden.

De renovatie van het bestaande schoolgebouw is in april 2009 begonnen. Het gebouw heeft hierdoor zowel van binnen als van buiten een lichtere en aantrekkelijke uitstraling gekregen. “De school heeft een complete update gekregen”, zegt directeur Tamme Wiegersma. “Alle plafonds zijn vernieuwd, er is nieuwe verlichting gekomen, het gebouw is van binnen en van buiten geschilderd. Ook is er overal nieuwe vloerbedekking gekomen.” 

De renovatie is gefaseerd uitgevoerd. Steeds is een bepaald deel van het gebouw aangepakt. De groepen die daar normaal gesproken zaten, verhuisden tijdelijk naar een noodlokaal op de speelplaats. “Het ging steeds om drie groepen”, zegt Wiegersma. “Zo is het gebouw in etappes helemaal opgeknapt. De renovatie is rond de Kerst van 2009 afgerond.” 

Daarmee was het nog niet gedaan met de werkzaamheden op de Delftse Montessorischool. Een aantal maanden later, in maart 2010, werd namelijk begonnen met de nieuwbouw. Die bestaat uit een nieuw stuk dat aan het bestaande gebouw vast gebouwd wordt. De andere uitbreiding bestaat uit de opvulling van de patio. “In het eerste deel komt een multifunctionele ruimte”, vertelt Wiegersma. “Daarin gaan we bijvoorbeeld muzieklessen geven en het voor de Montessori-gedachte kenmerkende cosmisch onderwijs. De ruimte kunnen we ook gebruiken voor tussen- en naschoolse opvang in samenwerking met Ziezo.” 

In het deel dat gebouwd wordt op de patio komt op de begane grond ook een multifunctionele ruimte. Die gaat bestaan uit twee lagen en op de eerste verdieping komt de nieuwe directiekamer. “Eind september is de nieuwbouw dus helemaal klaar”, zegt Wiegersma. “We hebben trouwens een uitstekende samenwerking gehad met de aannemer.”

Herinrichting speelpleinen
Bij een mooi schoolgebouw hoort natuurlijk ook een mooi speelplein. De directeur zou dan ook graag zien dat hierna de speelpleinen voor en achter het gebouw kunnen worden heringericht. Dat moet gebeuren in overleg met de Gemeente Delft, omdat de pleinen ook voor kinderen uit de buurt toegankelijk zouden moeten zijn om te spelen en te sporten. “De wijkorganen en de Gemeente zijn dan ook nauw bij onze plannen betrokken”, zegt Wiegersma. “We hebben inmiddels een lijvig rapport met de plannen.” 

Dat rapport is gemaakt door stagiaire Nienke de Vries, student Bos- en Natuurbeheer aan de Hogeschool INHolland. Ze wil graag op haar onderzoek naar de herinrichting van deze speelpleinen afstuderen. “In het rapport is nauwkeurig verwerkt wat de wensen van de school, de bewoners en de Gemeente zijn”, aldus Wiegersma. “We hopen dat we gelden krijgen om de plannen ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.” 

De plannen worden dinsdag 14 september op school aan de ouders en leerkrachten gepresenteerd. In de plannen is voorzien in duikelrekken, zitbomen, een patio, een veldje om te ballen en er zou een muurtje met mozaïektegels komen. Wiegersma: “In de plannen staat ook onder andere een ontdekkingspad met stapstenen, een bruggetje en zithoeken. Voor de peuters komt er een apart deel, met onder andere een zandbak. Het speelplein achter de school wordt voor de peuters. De school staat in een groene omgeving en de inrichting van de pleinen heeft dan ook een groen karakter.”(ML)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12