Welke afdeling het ook wordt, de mannen van EDH willen sowieso meedoen om de titel

Algemeen

De mannen van EDH speelden woensdagavond in de Fortunahal een aantal oefenwedstrijden. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De herenafdeling van EDH kampte niet lang geleden nog met een structureel spelerstekort. Nadat EDH drie jaar terug de samenwerking met de Delftse studentenhandballers van Torius aanging, hebben de trainers weer wat te kiezen.

De Eerste Delftse Handbalverenging heeft weer verschillende jeugdteams en twee herenteams. Arend Jespers was vorig jaar nog speler, trainer èn coach van de hoofdmacht, maar gaat het komend seizoen iets rustiger aan doen. Dat wil zeggen: Hij stort zich vooral op zijn rol als trainer en doelman en laat het coachen over aan David Stet. “Ik heb ervaren dat het lastig is om te keepen en coachen tegelijk”, vertelt Jespers. Dat zal komend seizoen niet meer nodig zijn en dat is, vindt de uit Limburg afkomstige oefenmeester, ‘prachtig’. Jespers is positief over zijn samenwerking met Stet. “We hebben vroeger als jeugdtrainers al samengewerkt. We weten precies wat we aan elkaar hebben en denken hetzelfde over het spelletje.” 

Vorig jaar maakte het eerste van EDH de verwachtingen waar. De ploeg werd toen derde in de Tweede Klasse. Toch waren de prestaties tijdens de wedstrijden soms wat wisselvallig. Jespers: “Tegen slechte tegenstanders lieten we punten liggen, terwijl we tegen de betere teams soms boven verwachting presteerden.” 

De samenwerking met Torius heeft EDH goed gedaan, vindt Jespers. “We hebben nu een volwaardig herenteam. Het gaat weer de goede kant op met de vereniging, er hangt hier een goede sfeer en er komen steeds weer nieuwe spelers bij. Iedereen heeft er zin in om de slordigheidjes van vorig jaar eruit te halen, puntverlies te voorkomen en weer een stapje vooruit te doen.” EDH kan sinds kort ook weer beroepen op eigen jeugdspelers, een ontwikkeling die Jespers toejuicht. “Sommigen hebben vorig jaar tijdens de veldcompetitie al een paar keer meegespeeld. Die spelers vonden dat leuk.” Jespers ook. “Ze waren bepaald niet bang, ze gingen keihard de duels in.”

Vrij nieuw team
Vorig jaar begon EDH de competitie met een vrij nieuw team. “Het was een beetje een samenraapsel van het oude Heren 1 en een aantal nieuwe spelers”, zegt Jespers daarover. De sfeer was echter meteen al uitstekend. “Ik heb in veel verschillende handbalploegen gespeeld, en er is altijd wel één ploeggenoot die je wat minder mag. Dat is bij dit team niet, de sfeer is goed, ze luisteren goed en niemand loopt de kantjes eraf.”

Gelukkig voor Jespers bleef zijn hoofdmacht grotendeels in tact. Tijdens de OWee hebben zich bovendien alweer enkele nieuwe eerstejaars studenten aangemeld. Heren 1 van EDH bestaat nu voor zo’n tweederde uit studenten en voor éénderde uit handballers met een EDH-verleden. Bij het ter perse gaan van deze krant was de indeling van de handbalcompetitie nog niet bekend. Waarschijnlijk speelt EDH in de Eerste of de Tweede Klasse, verwacht Jespers. Het maakt hem eigenlijk ook niet zo uit. “Tegenstanders zeggen vaak dat het lastiger is om in de Tweede Klasse kampioen te worden.” Dat komt, legt hij uit, omdat er in die afdeling vaak teams meedoen die bestaat uit oudere mannen die vroeger op hoog niveau hebben gespeeld. “Het is lastig van hen te winnen. Het niveau van die twee afdelingen zit dicht bij elkaar.” En dus wil Jespers voor de eerste drie plekken gaan, in welke afdeling het ook is. “We kunnen van iedereen winnen, het is alleen de vraag of we dat ook een seizoen lang volhouden. Het seizoen is voor mij als sportman geslaagd als we kampioen worden, maar als trainer zeg ik dat het al geslaagd is als we meedoen om het kampioenschap.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12