College moet extra bezuinigen en dat gaan de Delftenaren merken

Algemeen

DELFT – Delft moest tot 2014 al structureel 30 miljoen euro bezuinigen, maar door verschillende tegenvallers komt daar nog eens 4,6 miljoen euro bovenop. Dat blijkt uit de Kaderbrief van het College van B en W, die donderdag werd gepresenteerd.

De Kaderbrief geeft de financiële en inhoudelijke stand van zaken na een jaar besturen. Die financiële situatie is voor Delft, zegt Wethouder van Financiën Lucas Vokurka, ‘onstuimig’. “We hebben door een besluit van Balkenende IV een fikse tegenvaller gehad op het gebied van sociale werkvoorzieningen. Dat viel rauw op ons dak en daar hadden we geen rekening mee gehouden. Daarnaast kwamen er oude taakstellingen boven die nog moest worden ingevuld. Met zó’n bezuinigingsoperatie kun je zeggen dat je bijna elke steen onderuit moet halen. Daar maken we ook de Kaderbrief voor. Het is dus financieel onstuimig, maar aan de andere kant grijpen we wèl in om de financiële zaak weer op het spoor te krijgen. We maken in de Kaderbrief op elk beleidsterrein duidelijk wat we gaan doen en hoe Delft er over drie jaar uit zal zien.” Zo moet Delft, als het aan dit stadsbestuur ligt, bijvoorbeeld een kleiner ambtenarenapparaat krijgen. Daarnaast willen ze duidelijker en meer open met de burger communiceren. 

- Er moet nu dus 4,6 miljoen euro extra worden bezuinigd. Wat betekent dat?
Vokurka: “Het is een enorm bedrag. We moeten elkaar daarover niet voor de gek houden. Delft gaat de bezuinigingen merken, we merken het nu al. Maar het is nodig om Delft weer gezond en financieel robuust te maken. Dat is in het belang van de stad. We willen echter met een kleinere overheid gaan werken en snijden dus ook diep in het eigen vlees.” 

- Wat gaan Delftenaren verder van die extra bezuinigingen merken?
“Dat gaan ze, bijvoorbeeld, op het gebied van welzijn merken. Daar willen we ons focussen op ouderen, jongeren en mensen met een beperking. We willen niet meer alles voor iedereen doen. We focussen daarnaast op de wijken waar dat het meeste nodig is. Een ander thema is cultuur, ook daar wordt fors op bezuinigd. We willen de culturele infrastructuur stevig houden, maar er gaat wèl het één en ander gebeuren. Voor mensen die bijvoorbeeld gebruikmaken van de VAK en dat kunnen betalen, zal dat iets duurder worden. Je kunt niet ruim dertig miljoen euro bezuinigen en niets doen. We maken in de Kaderbrief een keuze voor het profiel van Delft. Volgens dat profiel zet het College de komende jaren fors in op stimulering van werkgelegenheid en voorzieningen van hoge kwaliteit. Dat doen we door te kiezen voor profilering van Delft als kennisstad en centrumgemeente.” 

- In de Kaderbrief passeren verschillende financiële tegenvallers de revue. Hoe moeilijk is het dan om er financieel uit te komen?
“Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk. We nemen maatregelen en leggen in de Kaderbrief duidelijk uit hoe we omgaan met de financiële situatie van de stad. Maar makkelijk is het niet, ik noemde het al eens ‘besturen met windkracht negen’. Dat doet wat met ons allemaal, maar het is ècht nodig.” 

- Is het bezuinigen over drie jaar afgelopen, of moet een volgend College dan opnieuw de broekriem aanhalen?
“Het is mijn ambitie om na deze periode te kunnen zeggen dat Delft er financieel robuust voorstaat. Ik wil de Wethouder van Financiën zijn waarvan ze over drie jaar zeggen: Het klopt en hij heeft zijn werk netjes gedaan. Maar of een volgend College moet bezuinigen, hangt ook van Den Haag en de economische groei van dit land af. Gemeentes hebben steeds meer taken en ze krijgen steeds minder geld. We zien dat als een grote uitdaging.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12