Theater de Veste viert het 15-jarig bestaan in alle hoeken en gaten van het theater

Algemeen

Gideon Roozendaal (links), Mariska Verhulst, Nina Voets en Kim Schoonewille hebben de jubileumprogrammering voor Theater de Veste gemaakt.

DELFT – De Delftse binnenstad stond vorige week vol met grote rode kubussen met het cijfer 15 erop. Deze opvallende objecten waren neergezet om de stad te wijzen op het 15-jarig bestaan van Theater de Veste.

De kubussen zijn door de Gemeente Delft inmiddels weggehaald. “Helaas pindakaas”, reageert Jan Bartels, de directeur van Theater de Veste. Het zal de feestvreugde echter niet drukken, want er wordt de komende tijd nog voldoende stilgestaan bij het jubileum van het Delftse theater. “Dit lustrum moet niet alleen een feestje voor onszelf, maar een feestje met en voor de hele stad worden”, vindt Bartels. Theater de Veste benaderde daarom vier jonge Delftse programmeurs die een jubileumprogrammering mochten maken. Gideon Roozendaal van Speakers, Nina Voets van Ciccionina, Mariska Verhulst van de Mooi Weer Spelen en evenementenorganisator Kim Schoonewille dachten alle vier na over het thema ‘Verhullen en onthullen’. Dat leverde een erg leuk en zeker ook gevarieerd programma op, dat Jan Bartels helaas nog niet helemáál wil onthullen. Zeker is wèl dat Theater de Veste op vrijdag 14 en zaterdag 15 januari het toneel vormt voor de meest uiteenlopende activiteiten. Bartels: “We hebben tegen de vier jonge programmeurs gezegd: Je krijgt een pand tot je beschikking. Doe ermee wat je wilt en laat elke vierkante meter zien aan het publiek.” Daar wisten de vier wel raad mee. Op 14 en 15 januari gaat er dus niet alleen in de grote zaal, maar ook achter de coulissen, in de kantoorruimten en zelfs in de bezemkast het nodige gebeuren. “We willen nu, na vijftien jaar, ook de back-offices en de niet-toegankelijke ruimtes onthullen. Daarmee overstijgen we onze eigen mogelijkheden”, aldus Jan Bartels.

Hij wil dus nog niet het hele programma prijsgeven. “Stapsgewijs wordt steeds meer bekend van wat er half januari gaat gebeuren.” Een tipje van de sluier uit de ruim 25 programma-onderdelen laat zien dat er enkele bandjes in Theater de Veste zullen spelen, waaronder Schradinova (ex-Room Eleven) en de band ZZZ. In de grote foyer komt een dansvoorstelling die gebaseerd is op de film Bladerunner. In de grote zaal gaat ‘PIPS:lab’ een interactieve gameshow met interactieve elementen presenteren. Wie even bij wil komen, kan terecht in het lounge-gedeelte. Ook ’s nachts wordt stilgestaan bij het jubileum. Het toneel van het theater wordt namelijk ingericht als hotelkamer, zodat mensen hier kunnen overnachten.
De jubileumactiviteiten in Theater de Veste vinden plaats op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond. Het is mogelijk om via www.theaterdeveste.nl of aan de kassa’s van het theater voor 15 euro een kaart voor één dagdeel te kopen waarmee je dan naar alle activiteiten kunt. Let wel op, want vol is vol.

Trots
Jan Bartels is trots op ‘zijn’ theater, dat een steeds gevarieerder publiek weet te trekken. Jong, oud, allemaal weten ze het theater aan het Vesteplein te vinden. “Ik vind dat dat heel goed gaat. We proberen zo veel mogelijk midden in Delft te staan. We kunnen wel iets verzinnen om een jubileum te vieren, maar het is toch veel leuker om vier jonge Delftenaren die ècht iets kunnen carte blanche te geven? We proberen echt naar buiten toe dingen te doen. We zoeken het publiek op. Niet alleen TU-publiek of scholieren, maar ook de Delftenaar in de Poptahof. Dat is meer dan alleen hier in het theater je dingen blijven doen”, aldus Bartels. 

Bartels zou overigens met het oog op de toekomst wel wat zaken willen veranderen. “We willen steeds meer een plek zijn waar je voor anderen een aanbod creëert. De kassa’s gaan nu om zeven uur ’s avonds open. We zouden er naartoe moeten dat we veel meer open zijn en dat er meer aanbod is. Het zou toch mooi zijn als hier een Studium Generale wordt georganiseerd? Eigenlijk zou dit theater een centrum moeten zijn dat van acht uur ’s morgens tot twaalf uur ’s nachts open is. Daarom zijn we aan het zoeken naar samenwerkingen. Soms moet je iets samenvoegen om meer te genereren. Ik stel me daar wel iets bij voor...” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12