Delft heeft naast combinatiefunctionarissen straks ook sportbuurtcoaches

Algemeen

Ook in Delft zijn er al Combinatiefunctionarissen actief, zoals hier bij een activiteit van het CLD en Full Speed. Krijgen zij straks Sportbuurtcoaches als collega’s?

DELFT - Minister Schippers trekt met het ‘programma Sport en Bewegen in de buurt’ 70 miljoen euro uit om meer mensen aan het sporten te krijgen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze verder dat het aantal combinatiefuncties wordt uitgebreid.

Om sport en bewegen te stimuleren wil de minister van VWS samenwerken met de gemeenten en de sport. Ze wil vanaf 2012 extra geld investeren in het aanstellen van sportbuurtcoaches. Zij werken niet alleen bij een sportvereniging, maar gaan bijvoorbeeld ook aan de slag in het onderwijs, welzijn of de kinderopvang. Ze moeten zowel jong als oud stimuleren om meer te gaan sporten of te gaan bewegen. Vanaf 2012 wordt de huidige combinatiefunctionaris-regeling uitgebreid met die sportbuurtcoaches en stelt Schippers voor gemeenten vanaf 2012 bijna 60 miljoen euro per jaar beschikbaar. Daarnaast komt er 10 miljoen euro voor een Sportimpuls, waarmee sport- en beweegorganisaties worden gestimuleerd een sportaanbod te maken dat ook degenen bereikt die nu nog niet meedoen.
Op dit moment zijn er in Nederland al meer dan duizend combinatiefuncties werkzaam in ten minste twee sectoren (onderwijs, sport en cultuur). De oorspronkelijke doelstelling is dat de combinatiefunctie moet bijdragen aan de uitbreiding van de brede scholen, het versterken van de sportverenigingen en het stimuleren van een dagelijks sport- en beweegaanbod op en rond de scholen en/of het vertrouwd raken met en beoefenen van kunst en cultuur. 
Schippers verwoordt haar wens als volgt: “Met de uitbreiding en verbreding van de huidige impuls wil ik bereiken dat meer mensen kunnen sporten en bewegen in de buurt, sportverenigingen versterkt worden en er een verbinding wordt gelegd tussen sport en andere sectoren zoals onderwijs, welzijn, kinderopvang, zorg en het bedrijfsleven. Daarmee kunnen de sportbuurtcoaches tevens een bijdrage leveren aan lokale opgaven als het bevorderen van gezondheid en leefbaarheid. Met de uitbreiding van de impuls kunnen vanaf 2013 2.900 fte (dit is inclusief de huidige combinatiefuncties) gerealiseerd worden.` 

Over de Sportimpuls schrijft de minister: “Het doel daarvan is dat plaatselijke sport- en beweegaanbieders startklaar worden gemaakt om zo de kansen te kunnen benutten om sport onderdeel te maken van de dagelijkse keuze van mensen en daarmee de gezondheid te bevorderen. Op deze manier kan er invulling worden gegeven aan de afspraken die de aanbieders met de gemeenten hebben gemaakt. Daarbij wordt hun ondernemerszin gestimuleerd en ondersteund. De sport (onder regie van NOC*NSF) is gevraagd om met een voorstel te komen voor de inrichting van de impuls.” 

De planning is dat begin 2012 het programma Sport en Bewegen in de Buurt van start gaat. Het programma heeft een looptijd tot en met 2016. De volledige brief van minister Schippers is te vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn, Sport, onder het kopje Documenten en publicaties, Kamerstukken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12