Stilte: de voorzitter spreekt

Algemeen

DELFT - Wekelijks vult de voorzitter van een Delftse sportvereniging de column 'Stilte: de voorzitter spreekt'. Deze week is dat Jan de Bruyn van voetbalclub Vitesse Delft.

Lofzang op bestuurders! Ik lees consequent de columns in het familieblad 'Delft op Zondag' van mijn collega-voorzitters uit diverse takken van sport. Daarin wordt fraai beschreven hoe elke vereniging, van voetbal tot dammen en van hockey tot wielrennen, bloeit, boordevol toekomstplannen zit en zich maatschappelijk betrokken voelt. Ook c.s. Vitesse Delft kan zich daarbij aansluiten. Onze club heeft de laatste jaren een behoorlijke verandering ondergaan. Daar waar eerst alleen jongens en mannen voetbalden, zijn er nu ook meisjes- en vrouwenteams, zaalvoetballers en is er bovendien een prachtige G-afdeling. Vitesse is eveneens maatschappelijk actief. Wij doen wijkwerk (in onder meer Poptahof), geven ruimte aan twee kinderopvang-organisaties, zijn leerschool voor een aantal (sport)opleidingen, organiseren 'bewegen voor ouderen van 55+' en stimuleren recent het 7x7 voor spelers van 45 of ouder. Dat er bij ons meer mogelijk is dan alleen voetbal komt mede door de bouw van sporthal Tanthof-Zuid. En uiteraard door de grote groep vrijwilligers, die net als bij andere verenigingen binnen Vitesse actief is en zeer gewaardeerd wordt!
Maar dat een sportvereniging zich zo positief kan manifesteren en een voorname rol in de samenleving speelt, is niet alleen de verdienste van vrijwilligers, leden en sponsoren. Dat komt ook door de (vaak verguisde) groep 'bestuurders'. Zij krijgen relatief weinig complimenten en doen hun werk onbezoldigd. Iedereen vindt het gewoon dat ze er zijn! Bestuurders horen problemen aan, moeten conflicten oplossen, vergaderen constant, piekeren zich suf, denken veel na, bepalen beleid, steken werkelijk veel uren in hun club. Ze staan bijna permanent onder druk. Sommigen houden het lang vol en anderen haken na teleurstellingen eerder af. De factor emotie speelt daarbij een grote rol. Wat is eigenlijk emotie? Emotie is een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid, verdriet dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. Sport staat of valt met emotie. Iedere bestuurder heeft er derhalve mee te maken. Promotie of degradatie, het komen en gaan van spelers, trainers die passeren, fluctuerende sponsorinkomsten, barbezetting, jeugdwervin, het is slechts een handvol zaken die bij een bestuurder op het bordje komen. 

Ik ga nu mijn elfde seizoen als voorzitter in. Ben nog steeds gemotiveerd en kan de energie opbrengen die bij het besturen broodnodig is. Door mijn ervaring heb ik een enorme bewondering voor bestuurders opgebouwd. Er wordt steeds meer van ze gevraagd. De maatschappij verandert snel. Het besturen en dus de bestuurder ook! Je moet kunnen leiden, communicatief zijn, flexibel, gemakkelijk in de omgang, de club goed laten gedijen en voor voldoende inkomsten zorgen. Daarom spreek ik mijn ode aan bestuurders uit. Bestuurders zijn kanjers, die een groot deel van hun spaarzame tijd gebruiken om sportbeleving voor een grote groep mogelijk te maken. Vaak worden ze denigrerend bobo's (bondsbonzen) genoemd. Onzin. Er past maar één slotwoord: HULDE!

Jan de Bruyn

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12