Wethouder Raimond de Prez is blij met extra budget voor sport

Algemeen

Wethouder Raimond de Prez: “Mijn visie op sport is dat sport het nieuwe welzijnswerk is.”

DELFT – Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat 70 miljoen euro per jaar extra aan sport besteden. Dat gebeurt door 60 miljoen ter beschikking te stellen aan gemeenten voor het aanstellen van sportbuurtcoaches, 10 miljoen euro gaat naar NOC*NSF voor sport- en beweegprogramma's.

Dat is dus goed nieuws, vindt ook sportwethouder Raimond de Prez. “Ik vind dat deze regering een hoop fout doet, maar één ding doen ze goed: het sportbeleid.” De Prez is blij met het extra budget voor sportbuurtcoaches. “Zij maken het mogelijk dat mensen gestimuleerd worden om te sporten.” Dat is naast het bewegen ook goed voor de sociale contacten, merkt de sportwethouder op. De sportbuurtcoaches werden al ingezet voor de jeugd, dat gebeurde onder de naam combinatiefunctionarissen. Ze gaan zich nu echter ook met andere doelgroepen bezighouden. “Zoals ouderen en gehandicapten.”

- Wat betekenen deze nieuwe landelijke plannen voor Delft?
De Prez: “We gaan kijken hoe we gebruik kunnen gaan maken van die extra middelen en hoe het aantal combinatiefunctionarissen kunnen uitbreiden naar een meer algemene doelgroep.”

- In hoeverre sluiten de plannen van het Ministerie van VWS aan op het Delftse sportbeleid?
“Helemaal! Ik ben echt fan van dit beleid. We liepen in Delft overigens al vooruit op deze plannen. Wij zijn als Delft één van de weinige sportgemeentes die bij het ministerie om tafel zit. Dat zijn er maar een paar, een stuk of zeven.” 

- Waarom zit Delft daar als toch niet al te grote stad bij?
“Wij zijn een gemeente die altijd al een brede kijk op sport heeft gehad. We verbinden sport in Delft ook met andere beleidsterreinen. Dat wordt gezien en erkend door het rijk.”

- Wat gaat u als sportwethouder met de nieuwe plannen van het ministerie doen?
“Twee dingen interesseren me het meeste: Bewegen voor ouderen en gehandicaptensport. Met de G-sport hebben we al geoefend met een Beweegcoach. De resultaten daarvan waren best goed. We gaan nu kijken of we dit niet structureel kunnen maken en ze bij een gewone vereniging kunnen sporten. Aan het einde van het jaar sturen we een evaluatie van de sportnota naar de raad, dan mogen zij er ook wat van zeggen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12