Even bellen met... Rieneke de Groot van het Jongeren Informatie Punt in Delft

Algemeen

Bij het JIP is sinds kort de brochure ‘Warning: this women is not a toy’ beschikbaar. De brochure moet wijzen op de gevaren van ‘loverboys’ die zowel meisjes als jongens overhalen om gedwongen in de prostitutie te gaan werken.

Hebben we in Delft last van loverboys?
We weten het niet zeker, maar er is wel een vermoeden dat ze hier ook actief zijn. Tijdens de Week van de Liefde, die rond Valentijnsdag werd gehouden, kregen we onder meer signalen van het School Maatschappelijk Werk en degene die tijdens die week voorlichting op scholen gaf.

Zijn er aantallen van meisjes bij wie dit gebeurt, bekend?
Nee, maar ook jongens kunnen gedwongen worden in de prostitutie te gaan werken. Er zijn geen aantallen bekend omdat het zich afspeelt in het criminele circuit. Het is gewoon mensenhandel. Zeventig tot tachtig procent van degene die in de prostitutie werkt, wordt hiertoe gedwongen. Via een loverboy is overigens één van de manieren om er in terecht te komen.

Een loverboy, dat is toch gewoon een pooier?
Jazeker. Loverboy vind ik dan ook een veel te zachte term. Hij is een crimineel en een mensenhandelaar die mensen dwingt in de prostitutie te gaan werken.

Hoe gaat de loverboy, pardon de pooier, te werk?
Er is niet één manier waarop hij probeert iemand te dwingen in de prostitutie te gaan werken. Hij kan je inpalmen, zorgen dat je verliefd op hem wordt, maar het kan ook via geweld en chantage. Er is niet één weg die naar Rome leidt.

Wat moet iemand doen om geen slachtoffer te worden?
Als je een vriendje hebt die je versiert en je komt erachter dat hij zich bijvoorbeeld met drugs bezighoudt of hij neemt je mee naar de rosse buurt, dan is er waarschijnlijk iets mis. Of als hij je vraagt zijn problemen op te lossen, bijvoorbeeld door zijn schulden af te betalen.

En wat moet je dan doen?
Als je een gevoel hebt van ‘dit is niet pluis’, moet je er met iemand over praten. Dat kan natuurlijk met je ouders of met de vertrouwenspersoon op school, maar je kan ook bellen met het Meldpunt Loverboys en Prostitutie via 0900 – 044 33 22. Meer info vind je ook op www.jipdenhaag.nl/loverboys. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12