Afbeelding

Canon van Delft: een unieke manier om je vakantie nuttig te besteden

Algemeen

Editie: Week 21, Jaargang 21 |

Ria van der Meer: ‘Het viel niet mee om de Canon van Delft samen te stellen; er zijn zoveel mogelijke onderwerpen… (foto: Karl Flieger)

DELFT – Hij is handzaam, rijk geïllustreerd en laat zich lekker lezen. De Canon van Delft heeft alles in zich om het ideale vakantiecadeautje van 2013 te worden. “Inderdaad”, lacht medeschrijfster Ria van der Meer, “lekker in het zonnetje in een warm land interessante dingen over je eigen stad lezen. Dat lijkt mij een prima manier om je vakantie door te brengen.”

De Canon van Delft – een uitgave van de Historische Vereniging Delfia Batavorum - pretendeert niet de complete geschiedenis van Delft op 256 pagina’s uitputtend te behandelen. Er is gekozen voor vijftig ‘vensters’, die een rode draad vormen door de historie van onze stad. Daarmee hebben de samenstellers voor zichzelf een uiterst lastige weg gekozen, met op elk kruispunt de verleiding om links-, dan wel rechtsaf te slaan. Ria van der Meer: “Je moet deze canon vooral zien als een uitdaging aan de lezer om zich verder in de geschiedenis van Delft te verdiepen. Het is allemaal begonnen met een opmerking van burgemeester Verkerk, dat hij een Canon van Delft wel een goed idee vond. Dat idee is opgepakt en er zijn verschillende discussiemomenten geweest over de eventuele invulling ervan. Je begrijpt, dat was een hele puzzel. Er werd de vraag gesteld: welke onderwerpen willen we absoluut niet en welke absoluut wel in de Canon van Delft beschrijven. Nou, dat is een bijzonder levendige discussie geworden, met het boek wat nu voor je ligt als uiteindelijk resultaat.”
Natuurlijk kwam de moord op Willem van Oranje als een van de meest ingrijpende momenten in de Delftse historie glansrijk door de keuring. Net als de lotgevallen van Hugo de Groot en de Delftse Donderslag in 1654. Maar ook de geschiedenis van het Agnetapark, de ontwikkeling van de Technische Universiteit en de afbraak van de Schoolpoort worden rijkelijk in beeld gebracht. Het zijn verhalen op zichzelf, maar bieden desondanks bij elkaar een goed beeld van de stad waar we wonen. Ria van der Meer: “We hebben niet voor niets gekozen voor de term ‘vensters’. Die bieden de lezer de gelegenheid om per onderwerp de fantasie te gebruiken en verder te kijken. Ik denk dat we er in zijn geslaagd om een logische lijn te volgen en ik kan je vertellen dat dat niet meeviel. Op die kruispunten, zoals jij ze noemt, is inderdaad altijd de verleiding aanwezig om een andere richting te kiezen. We hebben er ook bewust voor gekozen om veel anekdotes te vertellen. Zoals het verhaal van de vrouw die tijdens de grote stadsbrand uit de Nieuwe Kerk kroop en door de vallende klok werd verpletterd. Dat is geen vrolijk verhaal, nee. Maar het geeft wel kleur aan de canon.”
Waarvan akte. De Canon van Delft is in alle Delftse boekhandels te koop voor 12,50. Geen geld voor zo’n prachtig boekwerkje, waardoor iedereen op een luchtige manier (nog meer) met de Delftse geschiedenis kennis kan maken. Ook bij het Gemeentearchief is de canon te koop. Zoals gezegd: het is een unieke gelegenheid om op die stretcher aan de Middellandse Zee met een glimlach aan onze mooie stad terug te denken… (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12