Aanval de beste verdediging? Bij DHL weten ze dat zo net nog niet

Algemeen

Dit is het duidelijke bewijs dat Ruben Arkesteijn (tweede van rechts) volkomen terecht is doorgedrongen tot de live shows in de spectaculaire serie The Face of Holland. Ploeggenoot Paul Massar (tweede van links) ziet het met welgevallen aan.

DELFT – DHL-trainer Wim van Zinnen had zondagavond nóg 'de ziekte in'. Wéér was zijn team, nu tegen Woerden, in de allerlaatste minuten voor gaas gegaan.

"Het was al de vierde wedstrijd die we met 3-2 verliezen. En de derde wedstrijd die we in de laatste minuten verliezen. Dat is gewoon balen". Hij zegt dan wel dat 'je dat niet in de hand hebt', maar hij zegt ook: "Als het in een wedstrijd nog alle kanten op kan, moet je voor de drie punten gaan. We stonden tegen Woerden weer gelijk, dus vond ik dat we volop voor de winst moesten gaan". Dat pakte dus, opnieuw, verkeerd uit. "Als je zo drie keer aan de verkeerde kant van de score eindigt, moet je misschien wel 's gaan nadenken of het toch niet beter is genoegen te nemen met één puntje. Dat we dan zekerheidjes inbouwen". Maar eigenlijk voelt Van Zinnen daar niet veel voor. "Je moet durven in het voetballen, je moet risico durven nemen". 
Neemt niet weg dat het dus al een aantal keren fout afliep. Zoals tegen Woerden. "Voetbalinhoudelijk was Woerden wel wat beter", is Van Zinnen reëel. "Maar bij de stand 2-2 kwam drie minuten voor het einde nog wel een speler van ons alleen voor de keeper. Maakt hij die, dan hebben we drie punten". Nee, voetbal is niet zo simpel als het lijkt. Al heeft wie wint wèl altijd gelijk. 

-Vind je dat je zondag gefaald hebt?
Van Zinnen: "Nee. Er stond een team dat graag wilde. Het lag niet aan de instelling of de beleving. Je moet ook een beetje geluk hebben. Als je bij de onderste op de ranglijst staat, zie je ook dat je 'm eerder tegen krijgt dan als je bovenin meedoet. Met een beetje geluk hadden we nu vier, vijf punten méér gehad. Dan klim je ook gelijk drie, vier plaatsen. We zijn naar de tweede klas gepromoveerd via de nacompetitie. We wisten dat we het niet makkelijk zouden krijgen. Maar ik vind dat we tot nu toe goed kunnen meekomen. We scoren bijna elke wedstrijd wel twee doelpunten. Maar nogmaals, het moet ook een beetje meezitten. Afgelopen zondag ook. Een schot van twintig meter, dat gaat via een been of de rug van een speler van mij onze goal in. We krijgen ook niet echt uitgespeelde doelpunten tegen". 

Maar, weet Van Zinnen ook: "Het moet verdedigend beter. En dan heb ik het niet alleen over de verdediging, maar over het hele elftal. Verdedigen doe je met z'n allen. We creëren veel kansen, we scoren ook veel, maar we krijgen ook te veel doelpunten tegen". 

-Denk je er wel 's over van speelwijze te veranderen?
Van Zinnen: "De jongens zien dat zoals we spelen toch wel revenuen oplevert. Alleen zit dat er nu even niet in. Maar dat komt wel weer, het gevoel is goed". 

-Wat vind je van het niveau in deze tweede klas?
Van Zinnen: "Er zijn drie ploegen, UVS, ADO Den Haag en VELO, die er echt bovenuit steken. De rest zit allemaal vrij dicht bij elkaar. Voetbaltechnisch zijn er ploegen die meer kwaliteit hebben dan DHL. Maar wij hebben een elftal met veel beweging. We kunnen heel snel omschakelen, we kunnen goed gebruik maken van de ruimte bij de tegenstander". 

-Wat is dit seizoen haalbaar voor DHL?
Van Zinnen: "Het zal een hoop energie, beleving en strijd kosten om bij de onderste vier plaatsen weg te blijven. Dat wisten we ook. Het is een pittige, maar ook leuke competitie".

'WE WISTEN DAT HET MOEILIJK ZOU WORDEN'
Ruben Arkesteijn (32) is centrale verdediger in het team van DHL. Hij speelde al op z'n vijftiende in het eerste van de club, waar hij drie seizoenen weg was omdat hij toen voor Tonegido uitkwam en één seizoen niet voetbalde omdat hij toen aan het reizen sloeg. Voor de rest was het alleen DHL wat de klok sloeg. "En er moet wel iets heel geks gebeuren, wil ik daar weggaan". 

Hij speelt dus centraal in de verdediging. "Ik wil van mezelf nog wel 's denken dat ik een middenvelder ben, maar gezien mijn huidige leeftijd en conditie zou dat toch wel lastig worden". 

Een verrassing kan hij het niet noemen, zoals het DHL tot nu toe vergaat. "We wisten dat het moeilijk zou worden. Toch hadden we op basis van de eerste vier wedstrijden, toen het wel aardig ging, het idee dat we in de middenmoot mee zouden moeten kunnen draaien. Maar nu, zo'n beetje op de helft van de competitie, hebben we toch wel in de gaten dat het lastig wordt om ons veilig te spelen".
Ja, zegt hij, ook hij hoort de trainer wel 's zeggen dat DHL in elke wedstrijd wel scoort. "Dat gebeurt ook wel. Maar als je kijkt hoeveel doelpunten we tegen krijgen…. We hebben in nog niet één wedstrijd de nul kunnen houden". En, weet hij intussen ook: "Als je in de tweede klas aanvallend speelt, loop je een grote kans dat je doelpunten tegen krijgt". 

Dat is de makke van dit DHL, weet hij: "Op de nul spelen, dat kunnen we niet. Daar hebben we het type spelers niet voor. Maar we zijn wèl een collectief, een vriendengroep. We moeten het van werken hebben. Van dingen voor elkaar opknappen. Voor het dichthouden van de pot hebben we meer ervaren en ook wat hardere spelers nodig. En die hebben we niet". 

-Jij bent verdediger. Trek je je het aan dat jullie toch steeds maar doelpunten tegen krijgen?
Arkesteijn: "Sowieso trek ik het me aan, of mij persoonlijk nou iets te verwijten valt of niet. Van mij wordt wel verwacht dat ik de mensen goed neerzet. Maar niet alle doelpunten zijn natuurlijk te voorkomen. Er wordt ook gescoord uit prachtige aanvallen. Dat hoort erbij. Maar er worden, dat is zo, ook foutjes gemaakt. Dan wordt er even niet goed opgelet, is er even wat minder concentratie, dat soort dingen. Ja, dat trek ik me wel aan". 

Hij vertelt dat er wel 's wat 'geprobeerd' wordt op het middenveld. Met twee verdedigende middenvelders en twee middenvelders aan de buitenkant, bijvoorbeeld. Of met één verdedigende middenvelder en één middenvelder achter de spits. "Maar als je dan naar de wedstrijden kijkt, zie je dat de nuances zó klein zijn dat het nauwelijks wat uitmaakt". En, weet hij intussen wel: "De trainer beslist". Tóch heeft hij, achteraf, wel even nagedacht over hoe het toch weer in het duel met Woerden ging. "Ik ging bij de stand 2-2 in de spits lopen. Ik heb wel gedacht: Had ik bij die stand niet weer naar achteren moeten gaan?". 

Nee, reden voor paniek is er nog niet, vindt Arkesteijn. En op een heel andere manier gaan voetballen, dat is ook weer zo wat. "Zo hoog is de nood nog niet. Dan ga je toch degradatie-achtig voetbal spelen. Daar zijn we niet goed in". 

-Ben je wel tevreden over hoe je zelf presteert, tot nu toe?
Arkesteijn: "Ja, ik vind dat ik tot nu toe wel een redelijk seizoen draai. Nee, ik vind het verschil met de derde klas niet echt zo groot, maar er is wèl verschil. Om een voorbeeldje te noemen: een wedstrijd laten kantelen, dat is in de tweede klas toch een stuk lastiger". 





Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12