Afbeelding

Woonberichten 1

wonen

Editie: Week 51, Jaargang 21 |

Woonakkoord: wat betekent dit vanaf 2014 voor u?
DELFT - De Eerste Kamer stemde onlangs toch in met het Woonakkoord. De plannen voor de woningmarkt die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde zijn nu definitief. Welke gevolgen hebben die voor de woningbezitter? Het heeft er even om gespannen of de Eerste Kamer zou instemmen met het Woonakkoord. De daarin opgenomen verhuurdersheffing voor woningcorporaties stuitte tegen de borst van PvdA-senator Adri Duivesteijn. Zonder zijn steun zou in de Senaat geen meerderheid zijn voor het akkoord dat het kabinet sloot met D66, ChristenUnie en SGP. Duivesteijn stemde na enige toezeggingen van Minster Blok voor Wonen alsnog toe, waarna de Eerste Kamer akkoord ging. Met de steun van de Eerste Kamer zijn de woningmarktplannen van het kabinet definitief en zijn per 1 januari 2014 van kracht.
‘Collectieve inkoopacties moeten worden afgeschaft’
DELFT - Collectieve inkoopacties van zonnepanelen moeten worden afgeschaft, vindt de branchevereniging van bedrijven in zonne-energie. Een online petitie tegen dit soort inkoopacties heeft al meer dan 750 handtekeningen opgeleverd. Installateurs van zonnepanelen vinden dat collectieve zonnestroomacties de markt verstoren. Voorzitter Gerard van Amerongen van belangenorganisatie Holland Solar zegt in het NOS Radio 1-journaal dat veel partijen door dit soort acties uit de markt worden gedrukt. Volgens Van Amerongen komen vooral veel kleine installateurs in de problemen, omdat zij niet aan de gestelde eisen van de acties kunnen voldoen. Holland Solar vindt dat collectieve acties in het verleden wel hebben gezorgd voor een afzetgroei. “Nu moeten maatschappelijke organisaties en gemeenten mensen gaan voorlichten over hoe ze zelf een installateur moeten kiezen”, laat Van Amerongen aan de NOS weten. Vereniging Eigen Huis organiseert sinds 2011 123zonne-energie, waarmee de vereniging consumenten ontzorgt die zonnepanelen willen kopen. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: “Wij merken dat consumenten het moeilijk vinden om zonnepanelen te kopen, omdat zij niet weten welke afwegingen en keuzes zij moeten maken.” Kwaliteit en garantie staan bij 123zonne-energie voorop, daarom heeft de vereniging periodiek overleg met branchevereniging Holland Solar. Umlauf: “Dat Holland Solar nu aangeeft dat inkoopacties ertoe leiden dat zonnepaneelbedrijven te weinig verdienen en kleine installateurs buitenspel worden gezet, verbaast en betreurt de vereniging. Vereniging Eigen Huis is juist uit op een gezonde zonnepanelenmarkt. Ook kleine installatiebedrijven zet 123zonne-energie aan het werk.”
Vertrouwen in de woningmarkt in 2013 gestegen
DELFT – Het vertrouwen in de woningmarkt is in 2013 gestegen. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator die specifiek het sentiment onder consumenten in de woningmarkt meet. Sinds december 2012 steeg de Marktindicator met 32 punten naar waarde 83 deze maand, tegen een neutraalwaarde van 100. Ten opzichte van vorige maand steeg de Marktindicator met twee punten. Dit betekent dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt voor de twaalfde maand op rij stijgt. Het verlies aan vertrouwen onder consumenten sinds het begin van de crisis is daarmee zo goed als ingelopen. Het verbeterde sentiment blijkt mede uit de stijgende huizenverkoop. In november verwisselden 10.576 woningen van eigenaar, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Kadaster. Dit is een toename van 7,6 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar en 6,5 procent meer ten opzichte van oktober. De vraag is of de woningmarkt zelf hiermee de bodem heeft bereikt en op weg is naar herstel. Positieve signalen krijgen weliswaar de overhand, maar er zijn nog veel onzekerheden in de markt. Die gelden met name voor de ontwikkeling van de koopkracht, de hypotheekrente, de werkloosheid en de economie in het algemeen.
Sneller hypotheek bij flexibel arbeidscontract
DELFT - Werknemers met een flexibel arbeidscontract moeten eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Uitzendorganisatie Randstad, Vereniging Eigen Huis en geldverstrekker Obvion starten daarom een proef met de 'perspectiefverklaring'. Tijdelijke contracten zijn in de huidige arbeidsmarkt vaak de norm voor nieuwe werknemers. Toch spelen geldverstrekkers liever op zeker door alleen hypotheekaanvragen van werknemers met een vast contract of werkgeversverklaring in behandeling te nemen. Volgens Randstad, Vereniging Eigen Huis en Obvion zou vooral het perspectief van de aanvrager moeten tellen: diens opleiding, werkervaring, competenties, functie en de situatie op de arbeidsmarkt. Ook als diegene geen vast arbeidscontract heeft. De organisaties onderzoeken nu of een perspectiefverklaring de kans op een hypotheek voor flexwerkers kan vergroten. Vooralsnog komen alleen werknemers van Randstad Professionals en Randstad Techniek die minimaal één jaar zijn gedetacheerd in aanmerking. Met een perspectiefverklaring kan de aanvrager via Eigen Huis Hypotheekservice bij Obvion terecht. De proef duurt tot 1 oktober 2014. Andere partijen kunnen dit voorbeeld los van de initiatiefnemers volgen.

Goedkope huurwoningen met een derde afgenomen
DELFT - Het aandeel goedkope huurwoningen (met een huur onder 374 euro) is in vijf jaar tijd met een derde afgenomen van 28,4 naar 19,3 procent. Het aandeel dure huurwoningen (tussen 574 en 681 euro) daarentegen verdubbelde van 5,2 naar 10,4 procent (exclusief de nog duurdere woningen boven deze grens). Dit blijkt uit het Sectorbeeld 2013 van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).  De totale huurinkomsten van de corporaties stegen met 3,5 procent, van 12,8 naar 13,2 miljard euro in 2012. Dat komt neer op 445 euro per woning. De onderhoudslasten daalden met ruim 3 procent van 1.348 naar 1.306 euro. In totaal gaven de corporaties vorig jaar ruim 3,2 miljard uit aan onderhoud. De netto bedrijfslasten namen toe met 0,5 procent tot 1.397 euro per woning. Volgens het CFV zijn er grote verschillen ten opzichte van dit gemiddelde. Er zijn corporaties waar de bedrijfslasten bijna 2.500 euro per woning bedragen en corporaties die het voor 500 euro doen. Opvallend is dat ook bij de grootste corporaties de bedrijfslasten fors variëren (van bijna 1.000 tot ruim 2.000 euro). “Een omvangrijker bezit leidt dus niet tot lagere kosten”, aldus het CFV.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12