Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 1, Jaargang 22 |

Geen hogere rente voor huiseigenaren met gedaald inkomen
DELFT - Huiseigenaren met een gedaald inkomen of een hypotheek die onder water staat, betalen geen hogere rente omdat zij niet kunnen overstappen naar een andere geldverstrekker. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), in een onlangs verschenen rapport. Als een woningbezitter na afloop van zijn rentevaste periode wil overstappen naar een andere geldverstrekker, maakt deze nieuwe bank een risicobeoordeling. Dat kan leiden tot een weigering van de nieuwe geldverstrekker. Bijvoorbeeld als het inkomen van de woningbezitter is gedaald óf als de woningwaarde inmiddels lager is dan de hypotheekschuld. Het onderzoek van de ACM maakt duidelijk dat zo’n weigering niet in het nadeel van de klant hoeft te zijn. De bestaande geldverstrekker maakt namelijk geen nieuwe risicobeoordeling. Bovendien berekent de huidige bank geen hoger rentepercentage als het risico voor de bank is gestegen, zegt de ACM. De toezichthouder constateert daarnaast dat banken verschillend omgaan met acceptatie van overstappers die te maken hebben met een gedaald inkomen of lagere woningwaarde. Dat geeft onduidelijkheid in de praktijk. Begin 2014 opent de Nederlandse Vereniging van Banken een informatiepunt over restschulden. Dat moet leiden tot meer helderheid over omgang met restschulden bij een overstap.

Bestaande koopwoningen goedkoper dan jaar geleden
DELFT - Bestaande koopwoningen waren vorige maand 4,7 procent goedkoper dan in november 2012. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Vorig jaar november was er nog sprake van een lichte prijsstijging. Veel huizenkopers sloegen nog hun slag voordat de nieuwe regelgeving rond de hypotheekverstrekking inging. Het prijsniveau van bestaande koopwoningen lag in november dit jaar op hetzelfde peil als eind 2002. Vergeleken met de piek van de huizenmarkt in augustus 2008, bedraagt de prijsdaling 20,5 procent. In de eerste elf maanden van dit jaar verwisselden 94.631 woningen van eigenaar. Dit betekent een daling van 5,3 procent vergeleken met dezelfde periode in 2012. Sinds een krap halfjaar is het aantal transacties wel telkens hoger dan in hetzelfde tijdsbestek vorig jaar.

Financiële problemen hypotheek na echtscheiding
DELFT - Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vragen in een brandbrief aan Minister Blok aandacht voor het probleem van huiseigenaren die vanwege een echtscheiding in financiële problemen komen met hun hypotheek. De problemen worden veroorzaakt door de nieuwe, strengere hypotheekregels. De fiscale regels voor de eigen-woning-schuld zijn flink aangescherpt. De hypotheekrente mag voor nieuwe hypotheken alleen worden afgetrokken als de hypotheekschuld binnen dertig jaar wordt afgelost. Op het moment dat stellen uit elkaar gaan, wordt de woning dikwijls door de achterblijver overgenomen. De lening die hij of zij hiervoor afsluit, ziet de bank als een nieuwe hypotheek. Zelfs als een van beiden op één inkomen de huidige hypotheek kan betalen ontstaan er problemen. Dat komt omdat hij of zij het hypotheekdeel van de ex-partner onder de nieuwe hypotheekregels moet overnemen. Hierdoor stijgen de maandlasten vaak aanzienlijk. Bovendien willen banken de achterblijvende partner vaak geen nieuwe hypotheek verstrekken. Door de nieuwe regels mag je minder lenen en moet je meer betalen door hogere hypotheeklasten en alimentatie. Vereniging Eigen Huis pleit er samen met De Consumentenbond voor dat een partner die gaat scheiden de keuze heeft zijn of haar recht op de bestaande eigen-woning-schuld over te dragen aan de partner die in het huis blijft wonen. Deze achterblijvende partner behoudt dan de volledige bestaande schuld en recht op de volledige hypotheekrenteaftrek, zoals die in de oude situatie ook bestond. Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen met het risico van een restschuld. De vertrekkende partner doet in dat geval afstand van het overgangsrecht. Dat betekent dat hij of zij bij de aankoop van een nieuw huis de nieuwe hypotheek volledig annuïtair moet gaan aflossen.

Uitkering woningdelers moet worden verlaagd
DELFT – De Tweede Kamer heeft deze maand gesproken over de plannen van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de wet Werk en Bijstand aan te passen. Eén van de voorstellen is om de hoogte van de uitkering van mensen die een woning delen te verlagen. Mensen die samen in een huis wonen, betalen vaak samen de huur en energierekening en delen soms ook andere kosten voor levensonderhoud. Het Kabinet wil dat uitkeringsgerechtigde woningdelers een grotere korting op hun uitkering krijgen dan nu al het geval is. Daarvoor introduceert de staatssecretaris de ‘kostendelersnorm’: hoe meer mensen met elkaar in een huis wonen, hoe lager de uitkering wordt die iedere afzonderlijke uitkeringsgerechtigde ontvangt. De nieuwe kostendelersnorm gaat behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, ANW, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. De staatssecretaris wil de plannen vanaf 1 juli 2014 in een aantal stappen invoeren. De voorgestelde maatregelen leidden tot kritische opmerkingen van de Kamerleden. De SP noemde het een ‘samenwoonboete’ en GroenLinks constateerde dat op deze manier mantelzorgers met een uitkering worden gestraft. Het CDA pleitte voor een uitzonderingsbepaling voor ouders en kinderen, zodat ze ongestraft bij elkaar kunnen wonen en voor elkaar kunnen zorgen. De staatssecretaris gaat schriftelijk nog op een aantal aspecten van het wetsvoorstel in. De behandeling wordt daarna, waarschijnlijk in januari 2014 voortgezet.

Verhuurdersheffing is door de Eerste Kamer
DELFT - De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de verhuurdersheffing. Dat gebeurde nadat Minister Blok van Wonen toezegde begin 2016 een evaluatie te houden en bereid te zijn tot aanpassingen als ‘zich ongewenste effecten voordoen’. De Woonbond hoopte dat het verzet tegen de heffing van senator Duivesteijn ertoe zou leiden dat de heffing op zijn minst zou worden verlaagd en een tijdelijk karakter zou krijgen. Woonbond-directeur Ronald Paping: “We blijven ageren, maar ik vrees dat we moeten wachten tot 2016 voor er iets verandert. Terwijl nu al duidelijk is dat die heffing ertoe leidt dat er veel minder woningen worden gebouwd en huren onbetaalbaar wordt.” Een verlaging van de verhuurdersheffing na de evaluatie in 2016 is een reële optie, maar vooralsnog heeft deze een structureel karakter. “Teleurstellend”, aldus Paping, die erop wijst dat er ook geen extra geld naar het investeringsfonds gaat om nieuwbouw te bekostigen. Het geld van de heffing wordt in zijn geheel gebruikt om de bezuinigingsdoelstellingen van het Rijk te realiseren. “De discussie in de Eerste Kamer maakt in ieder geval duidelijk dat de heffing zeer omstreden is en gelukkig niet gezien wordt als een voldongen feit.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12