Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 48, Jaargang 21 |

Bouwbedrijven moeten aantoonbare kwaliteit leveren
DELFT - Bouwbedrijven moeten vanaf 2015 aantoonbaar goede kwaliteit leveren en worden daarvoor zelf verantwoordelijk. Dit heeft minister Blok kenbaar gemaakt aan de Tweede Kamer. De positie van de consument wordt hierdoor verbeterd. Minister Blok, van wonen en rijksdienst, wil de controle op de kwaliteit van bouwwerken weer bij de private partijen in de bouwsector leggen, omdat die ook de kennis, ervaring en de mogelijkheden hebben om goede kwaliteit te waarborgen. Nu houden gemeenten nog wettelijk toezicht, maar in praktijk blijft die vaak beperkt. Bovendien ontbreekt het bij hen meestal aan bouwkundige expertise. Met het nieuwe plan van Blok toetst de gemeente alleen een bouwwerk vooraf op basis van de ingediende bouwplannen op papier. Met de wijziging van het toezicht beoogt de minister ook dat bouwende bedrijven meer inspelen op de wensen van de consument. Vereniging Eigen Huis is blij met het initiatief van Blok. Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij de vereniging, beaamt dat het nu ontbreekt aan adequaat bouwtoezicht en dat normen in de praktijk vaak niet worden gehaald. “Wij vinden dat private kwaliteitsborging hiervoor een oplossing kan zijn. Maar dit moet nog wel zorgvuldig worden uitgewerkt en worden getest om te kijken of de doelen worden gehaald. Want haastige spoed is zelden goed.” Wayenberg benadrukt de noodzaak van het verbeteren van de bouwkwaliteit. “Een woningeigenaar moet straks zeker weten dat zijn opgeleverde woning helemaal voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.”
Stimulering van duurzame energie
DELFT - De stimulerende maatregelen voor het opwekken van duurzame energie moeten voor de komende tien jaar gelden en niet, zoals nu het plan is, al na vier jaar worden geëvalueerd. Hiervoor pleit Vereniging Eigen Huis in een brief aan minister Blok van wonen. Huishoudens die zonnepanelen op hun dak hebben liggen, kunnen de stroom die zij aan het energienet terugleveren nu salderen. En consumenten die in een coöperatie energie opwekken komen vanaf 1 januari 2014 in aanmerking voor een korting op de energiebelasting. Minister Kamp wil deze twee maatregelen na vier jaar evalueren en beoordelen of ze een  vervolg krijgen. “Hierdoor ontstaat onzekerheid voor huiseigenaren die al hebben geïnvesteerd in duurzame decentrale opwek of die van plan zijn dat te doen,” zegt Rob Mulder, directeur strategie en belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. De vereniging verzoekt minister Blok in de brief om zijn collega minister Kamp aan te sporen tot een consistent en praktisch energiebeleid. Mulder: “Zoals we al eerder hebben gezien op de woningmarkt, zorgt onzekerheid over de toekomst van fiscale tegemoetkomingen voor een daling van de animo. Het is belangrijk dat alle mensen die voor 2018 gebruik maken van een fiscale tegemoetkoming in de energiebelasting voor het duurzaam opwekken van energie, hier minimaal tien jaar gebruik van kunnen maken.”

Eigen Huis pleit voor verwijderen OZB
DELFT - Vereniging Eigen Huis wil dat de veel bekritiseerde onroerendezaakbelasting (ozb) verdwijnt. De vereniging wil een andere heffing waarbij de lasten op evenwichtige wijze worden gedeeld door alle huishoudens. Niet het bezit van een woning, maar de omvang of draagkracht van een huishouden kan daarvoor de grondslag zijn. Volgens de gemeentelijke woz-cijfers zijn woningen sinds 2010 gemiddeld 13,4 procent in waarde gedaald. In dezelfde periode daalde de koopkracht van huishoudens met 2,8 procent (CBS). Toch stijgt de ozb tussen 2010 en 2014 almaar door, bij elkaar met ruim 16 procent. Voor gemeenten is de jaarlijks vastgestelde woz-waarde de verdeelsleutel om de benodigde inkomsten te genereren en de begroting sluitend te maken. Vereniging Eigen Huis verzet zich tegen het almaar zwaarder belasten van mensen met een eigen huis. De vereniging wil een andere heffingsgrondslag, waarbij naast eigenaren ook huurders meebetalen aan de gemeentelijke voorzieningen die nu uit ozb-opbrengsten worden betaald. In december peilt de vereniging de mening over de ozb en alternatieven voor deze belasting onder huishoudens. De resultaten worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart bekend gemaakt.
Verbeterde belastingvrije voet gewenst
DELFT - Vereniging Eigen Huis heeft 20 november j.l. deelgenomen aan een ronde tafel bijeenkomst over de beslagvrije voet. Doel van de gesprekken is te komen tot een vereenvoudigde en verbeterde regeling voor de beslagvrije voet, die nu nog vooral op sociale huurders is afgestemd. Schuldeisers kunnen een deurwaarder vragen loonbeslag te leggen op het inkomen van hun schuldenaar. Dat betekent dat de schuldeiser het maandelijkse loon of pensioen ontvangt, na aftrek van de beslagvrije voet, waarmee de schuldenaar een aantal vaste lasten moet betalen. De beslagvrije voet is nu 90 procent van de bijstandsnorm. Dat komt neer op ongeveer 930 euro bruto per maand voor een alleenstaande ouder. Binnen de beslagvrije voet is een bedrag van 194,74 euro gereserveerd voor maandelijkse woonlasten. Voor een tweepersoonshuishouden tussen 23 en 65 jaar mag hierbij 257,22 euro worden opgeteld. Voor woningbezitters is ook dit totaalbedrag meestal nog veel te laag om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen betalen. Vereniging Eigen Huis pleit er daarom voor om bij de vaststelling van de beslagvrije voet rekening te houden met de specifieke lasten die horen bij het bezit van een eigen woning. In september vroeg de vereniging hier al aandacht voor in een knelpuntenbrief aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

‘Inkomensgrens corporatiewoningen moet omhoog’
DELFT - PvdA-kamerlid Jacques Monasch heeft een motie ingediend om de inkomensgrens voor corporatiewoningen op te hogen naar 38.000 euro. Minister Blok moet vervolgens naar Brussel om de grens verder te verhogen naar 43.000 euro. Er lijkt een Kamermeerderheid voor deze motie. De Woonbond heeft de problemen van de bescheiden middeninkomens al vaak aangekaart en is zeer verheugd dat verhoging van de inkomensgrens nu nabij lijkt. Jacques Monasch (PvdA) diende zijn motie in samen met Carola Schouten (ChristenUnie). Op dinsdag 26 november j.l. is erover gestemd. Er lijkt een meerderheid voor verhoging van de grens. In eerste instantie koppelde Monasch zijn voorstel aan de introductie van tijdelijke huurcontracten voor starters met een inkomen tussen de 34.000 en 43.000 euro. Dat is nu van de baan. De Woonbond wijst al jaren op de problemen die mensen met een middeninkomen ervaren als zij op zoek gaan naar een geschikte woning. Zij hebben sinds 2011 geen recht meer op een corporatiewoning, maar kunnen zich meestal ook geen koopwoning of huurwoning in de commerciële sector permitteren. Directeur Ronald Paping: “Het is een grote vooruitgang dat ook bescheiden middeninkomens zo een betaalbare woning kunnen krijgen.`

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12