Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 22, Jaargang 34 |

Prijsverschillen bouwvergunningen onverklaarbaar groot
DELFT – De prijsverschillen in bouwvergunningen van Nederlandse gemeenten blijven onverklaarbaar groot. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de kosten hiervan. Soms betaalt een woningbezitter in de ene gemeente zes keer zo veel voor een bouwvergunning als in een andere gemeente. Zo kost een gemeentelijke vergunning voor een kleine verbouwing in Alphen aan den Rijn 37 euro, terwijl Son en Breugel er 844 euro voor vraagt. Een bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning kost in Eindhoven 7.588 euro, maar in Hoogeveen 1.789 euro. De reden voor de grote prijsverschillen is het allegaartje aan rekenmethoden dat gemeenten hanteren om de prijs te bepalen. Voor consumenten is het zodoende onmogelijk na te gaan of zij een redelijke prijs betalen voor een bouwvergunning. Vereniging Eigen Huis vindt daarom dat het Rijk de gemeenten moet dwingen een uniforme rekenmethode te gebruiken. Eerdere pogingen van Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken om gemeenten aan te moedigen gebruik te maken van het uniforme kostenmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hadden geen enkel resultaat. Maar 20 procent van de gemeenten hanteert dit model, tegen 30 procent vorig jaar

Verruimde schenkingsvrijstelling wordt niet verlengd
DELFT – Het kabinet is niet van plan de verruimde schenkingsvrijstelling te verlengen. Dat liet Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onlangs weten. Tot 1 januari 2015 mag 100.000 euro belastingvrij worden geschonken, zolang het geld bestemd is voor de aankoop of verbouwing van een woning. Ook mag de schenking worden gebruikt voor de aflossing van een hypotheek of de afbetaling van een restschuld. Volgens Dijsselbloem is de verruimde schenkingsvrijstelling 'echt bedoeld als kickstart voor de woningmarkt, maar blijft het een eenmalige maatregel'. Eerder pleitte onder meer de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) voor verlenging van de maatregel. Sinds de invoering ervan in oktober 2013 maakten zo'n 50.000 mensen gebruik van de verruimde schenkingsvrijstelling. Volgens de makelaarsorganisatie heeft de maatregel een positief effect op de woningmarkt. Deze heeft nog steeds steun nodig, ondanks het toegenomen aantal verkooptransacties en de toegenomen huizenprijzen in de afgelopen maanden, zo stelde de NVM.

Eerste helft 2014 meer nieuwbouwwoningen verkocht
DELFT – In de eerste zeven maanden van 2014 zijn ruim 12.000 nieuwbouwwoningen verkocht, dat is 52 procent meer dan een jaar eerder. Dat heeft de NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, onlangs bekend gemaakt. De organisatie verwacht dat het herstel op de woningmarkt doorzet. NVB-directeur Rietdijk denkt dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in heel 2014 uitkomt op 22.000. Een positieve ontwikkeling weliswaar, toch benadrukt de NVB dat de markt nog lang niet volledig is hersteld. De woningverkopen van ontwikkelaars en bouwers zijn nog altijd flink lager dan in de jaren voor de crisis. Toen werden jaarlijks rond de 40.000 woningen verkocht. Energieleveranciers zijn veel te onduidelijk over hun stroomprijzen, vindt de Autoriteit Consument & Markt.

Energietarieven moeilijk te vergelijken
DELFT – Huiseigenaren die van energiebedrijf willen wisselen kunnen daardoor moeilijk tarieven vergelijken. Dit stond onlangs te lezen in het Financieel Dagblad. Consumenten moeten het aanbod van hun energieleverancier eenvoudig kunnen lezen en begrijpen. Dat is nu nog steeds niet het geval en dat is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een doorn in het oog. Daarom is de ACM in gesprek met energieleveranciers. Mogelijk volgen er nieuwe regels en afspraken. Vereniging Eigen Huis analyseerde begin dit jaar 157 jaarafrekeningen van verschillende leveranciers en constateerde toen dat geen enkele energierekening voldoet aan de richtlijn die de ACM in 2010 met energiebedrijven heeft opgesteld. Eind juni schreef Vereniging Eigen Huis in een brief aan Minister Kamp van Economische Zaken dat leveranciers verplicht moeten worden de jaarafrekeningen volgens een vast model op te stellen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12