Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 17, Jaargang 23 |

Veel huishoudens deden afgelopen kwartaal beroep op de NHG
DELFT – Op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in het afgelopen kwartaal door 1.329 huishoudens een beroep gedaan. Dat zijn er 57 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerende instantie van de NHG. Relatiebeëindiging is al jaren met afstand de belangrijkste oorzaak voor verkopen met verlies. Opvallend is dat werkloosheid als aanleiding hiervoor aan terrein wint. Bijna een kwart van het aantal verliesdeclaraties dat de afgelopen drie maanden is ingediend, komt voort uit baanverlies. Volgens het WEW is dit waarschijnlijk te wijten aan het na-ijleffect van de crisis. Ruim 32.000 huishoudens financierden afgelopen kwartaal hun woning of verbouwing met NHG. Dat is een toename van 16 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het WEW spreekt van een opvallende stijging, aangezien vorig jaar het maximale hypotheekbedrag dat met NHG kan worden gefinancierd is gedaald van 290.000 naar 265.000 euro. Deze zomer zal de zogenoemde NHG-kostengrens verder worden verlaagd naar 245.000 euro. Ook financieren steeds meer huishoudens hun restschuld mee binnen een nieuwe hypotheek met NHG. Dit is sinds vorig jaar mogelijk. In heel 2014 maakten 437 huizenkopers gebruik van deze mogelijkheid. Dit jaar staat de teller na één kwartaal al op 233.

Financiële sector beseft de noodzaak van hervormingen
DELFT - De financiële sector is zich onvoldoende bewust van de noodzaak van hervormingen. Banken en verzekeraars veranderen alleen omdat ze dat moeten, zo blijkt uit het jaarverslag van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM ziet dat de branche haar gedrag wel langzaam betert, maar volgens voorzitter Merel van Vroonhoven niet snel genoeg. “Wij zijn ervan overtuigd dat het gerechtvaardigd vertrouwen pas terug komt als de samenleving ziet, voelt en ervaart dat de sector echt in het belang van de klant wil handelen”, zo schrijft Van Vroonhoven in het jaarverslag. Volgens de AFM-voorzitter zijn banken zich nog onvoldoende bewust van hun nieuwe rol na de crisis. Banken zouden wat haar betreft vaker in gesprek moeten gaan met klanten en ontvankelijker moeten zijn voor kritische geluiden. “De samenleving accepteert het eenvoudigweg niet als ondernemingen terugvallen in pre-crisis gedrag.”

Aantal woningverkopen stijgt, prijzen bewegen niet mee
DELFT - De woningverkoop neemt nog steeds toe, maar de prijzen bewegen nauwelijks mee. Dit concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) uit de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. De afgelopen drie maanden verkochten NVM-makelaars 28.900 bestaande koopwoningen op een totaal van zo'n 38.000. Dit is een toename van 19 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2014. Alle woningtypen verkochten beter. Appartementen waren het meest in trek met een verkoopstijging van ruim 27 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Op afstand volgen tussenwoningen (+16,1 procent), vrijstaande woningen (+15,7 procent) en twee-onder-één-kappers (+13,7 procent).

Senioren willen niet meer geld aan woonlasten kwijt zijn
DELFT - Senioren willen aan woonlasten niet meer dan 500 à 750 euro per maand (blijven) betalen, dus inclusief gas, water en licht. Dat blijkt uit de Woonmonitor 2015, een landelijk onderzoek naar wensen en behoeften van ouderen ten aanzien van wonen. Uit een ander onderzoek van seniorenorganisatie ANBO blijkt dat één op de drie senioren te lang wacht met verhuizen. De Woonmonitor 2015 door Bureau Vijftig en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen & Zorg in samenwerking met vier woningcorporaties, werd eind maart gepresenteerd. Volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur moeten de komende vijf jaar 100.000 seniorenwoningen worden gebouwd of aangepast om in de behoefte naar 'langer zelfstandig wonen' te voorzien, zeker nu veel verzorgingshuizen sluiten. Negentig procent van de 2.500 ondervraagde 55-plussers is tevreden over haar of zijn woonsituatie. Ruim 30 procent wil nooit meer verhuizen en van de 75-plussers is dat zelfs 44 procent. Meer dan de helft van de 75-plussers woont alleen en huurt een woning. Van de groep die wel een verhuizing overweegt, doet dat met name om kleiner te gaan wonen. Het argument om te verhuizen als er zorg nodig is, geldt vooral voor de groep die nog geen concrete plannen heeft. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt huren populairder.

Woningmarkt flink beïnvloed door politieke discussie en besluitvorming
DELFT - Politieke discussie en besluitvorming zijn van aanzienlijke invloed op de woningmarkt, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Voor het eerst sinds tijden kan nu wellicht sprake zijn van enigszins rustiger vaarwater: het kabinet heeft zijn belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt kunnen realiseren en in principe zijn er op korte termijn geen verkiezingen. Maar er kunnen nog vraagtekens geplaatst worden bij wat de samenstelling van de Eerste Kamer definitief gaat worden en hoe het kabinet hierin meerderheden kan vinden. Dit bijvoorbeeld in het licht van de voorgenomen herziening van het belastingstelsel.” Hukker vervolgt: “Hoewel het kabinet stelt niet voornemens te zijn hierbij ook nogmaals de fiscale behandeling van de eigen woning uitvoerig tegen het licht te willen houden - daarin is deze regeringstermijn namelijk al ingegrepen - ontstaat wel onzekerheid. Zo lijkt bijvoorbeeld niet uit te sluiten dat aan de hand van verruiming van het gemeentelijk belastinggebied de onroerendezaakbelasting (OZB) zal toenemen, wat nu ook vaak al gebeurt. Ook is van belang hoe zal worden omgegaan met belastingheffing op opgebouwd vermogen, nu huizenkopers in toenemende mate worden geacht eerst te sparen voor een eigen woning. De NVM denkt hierover mee met ambtelijk en politiek Den Haag.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12