Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 2, Jaargang 22 |

Belangstelling schenkingsvrijstelling groter dan verwacht
DELFT - De belangstelling voor de schenkingsvrijstelling is groter dan verwacht, aldus Netwerk Notarissen. In de periode tussen 1 oktober 2013 en eind 2014 maken naar schatting circa 88.000 huishoudens gebruik van de vrijstelling. Het kabinet gaat uit van een veel lager aantal: circa 10.000 op jaarbasis. De tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling houdt in dat iedere Nederlander een bedrag van 100.000 euro belastingvrij mag schenken aan een ander. Voorwaarde is wel dat de ontvanger dit bedrag besteedt aan de eigen woning of hypotheekschuld. Tot 1 oktober 2013 gold (onder strengere voorwaarden) een maximale schenkingsvrijstelling van 51.407 euro. Bij Netwerk Notarissen zijn 150 van de 955 Nederlandse notariskantoren aangesloten. Netwerk Notarissen heeft 53 van de eigen kantoren ondervraagd, na de eerste maanden van de verhoogde vrijstelling. Op grond daarvan komt de notarisorganisatie tot deze schatting voor de gehele vrijstellingsperiode. Zo’n 32 procent van de schenkende huishoudens maakt gebruik van de maximale schenkingsvrijstelling van een ton, volgens de notarissen. Eind december maakte ING bekend dat er weinig animo is voor de verhoogde vrijstelling. Op basis van een steekproef onder 1.086 huishoudens concludeerde de ING BudgetBarometer dat 1 procent van de Nederlandse huishoudens wel gaat schenken, terwijl zij dat voor de tijdelijke verhoging van de vrijstelling niet van plan waren. Aangezien Nederland circa 7,5 miljoen huishoudens telt, gaat het om zo’n 75.000 extra schenkingen. Iets minder dan de notarissen nu schatten, maar toch nog fors hoger dan het door het kabinet ingeschatte aantal. Bovendien schat ING dat nog eens 1 procent van de huishoudens nu méér gaat schenken dan oorspronkelijk gepland. Het kabinet beoogt met deze tijdelijke maatregel de woningmarkt een steuntje in de rug te geven. De eerste indruk is dat dit werkt. Maar een zeer enthousiast gebruik van de regeling is natuurlijk wel nadelig voor de schatkist, omdat de overheid dan miljoenen aan schenkbelasting misloopt.
Eigen Huis bezorgd over onverwachte lastenstijging
DELFT - Het eigenwoningforfait - de belasting op het bezit van een eigen huis - blijkt dit jaar meer te stijgen dan de Tweede Kamer heeft voorzien. Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over deze onverwachte lastenstijging. “Niet goed in deze tijd van crisis waarin al genoeg verlies wordt geleden en aan extra lasten wordt betaald. Dit moet er niet bovenop komen”, aldus directeur Rob Mulder. Vereniging Eigen Huis pleit er voor het eigenwoningforfait dit jaar te bevriezen en de discussie aan te gaan over de systematiek van de heffing. Hoeveel de verhoging van het eigenwoningforfait de rijksoverheid precies oplevert, is niet bekend. Vereniging Eigen Huis vraagt de minister daar opheldering over. De aaneenschakeling van verliezen en lastenverzwaringen moet voor eigenhuisbezittend Nederland niet nog groter worden. Teveel huishoudens zitten al in de problemen. Dat is niet alleen heel triest voor de betreffende huishoudens, maar het raakt uiteindelijk ook de rest van Nederland in de portemonnee als gevolg van de slecht draaiende economie. “Nu de woningmarkt weer wat lijkt aan te trekken en de economie daarvan kan profiteren, moeten we er alles aan doen om dit herstel niet weer in de kiem te smoren”, aldus directeur Rob Mulder. “Ik ben hoopvol over 2014 waar het de woningmarkt betreft, maar dan moet niet steeds opnieuw een aap uit de mouw van de overheid komen.” Een samenloop van factoren doet het eigenwoningforfait dit jaar sterker stijgen dan verwacht. Enerzijds wordt de neerwaartse afronding van het tarief die vorig jaar plaatsvond dit jaar alsnog meegenomen in de berekening, is er anderzijds sprake van een forse daling van de gemiddelde WOZ-waarde en doet zich een - door de politiek ingegeven - sterke stijging van de huren voor.  Deze drie elementen tezamen zorgen voor een forse verhoging van het tarief van het eigenwoningforfait van 0,6 naar 0,7 procent. “Nu door bijzondere marktomstandigheden een ongewenst effect optreedt, kun je je afvragen of de methodiek voor het berekenen van het eigenwoningforfait nog wel klopt”, zegt Rob Mulder. “Wij roepen het ministerie op daar onderzoek naar te doen en met voorstellen te komen waarmee het huidige ongewenste effect kan worden voorkomen.” Wrang is het dat eigenaren van goedkopere huizen verhoudingsgewijs meer last van de verhoging van het eigenwoningforfait krijgen dan eigenaren van duurdere huizen. Dit komt omdat goedkopere woningen in het algemeen minder in waarde zijn gedaald dan de gemiddelde waardedaling van woningen. Hierdoor komt de stijging van het tarief bij deze groep harder aan.

Uitkeringsnormen NHG aanzienlijk verscherpt
DELFT - De uitkeringsnormen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn per 1 januari 2014 aanzienlijk verscherpt. Daardoor wordt het moeilijker om een restschuld te declareren na verkoop van een woning. Als een woningbezitter NHG-garantie heeft, neemt NHG een restschuld over als een woning verkocht moet worden vanwege langdurige inkomensdaling, bijvoorbeeld als gevolg van echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Maar het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat de regeling uitvoert, beschouwt een hypotheek sinds 1 januari minder snel als ‘ondraaglijk hoog’. Dat komt doordat er nu voor het eerst een splitsing is gemaakt tussen normen voor nieuwe en bestaande hypotheken. Bij een nieuwe hypotheek gaat het fonds er bij een jaarinkomen van 33.000 euro bruto en een rente van 4,1 procent bijvoorbeeld nog van uit dat de woningbezitter maximaal 728,75 euro per maand aan hypotheeklast mag hebben. Maar als een woningbezitter met hetzelfde modale inkomen en dezelfde rente daadwerkelijk in aanmerking wil komen voor kwijtschelding, lukt dat alleen nog als de maandelijkse hypotheeklast hoger is dan 907,50 euro. In dit voorbeeld gaat het om een alleenstaande met werk. “Wij hoeven niet bij te springen, want u kunt het nog wel betalen”, zegt het WEW vanaf de jaarwisseling dus in meer situaties. WEW-directeur Karel Schiffer geeft toe dat de voorwaarden zijn aangescherpt, omdat steeds meer mensen gebruik én misbruik maken van de NHG. In 2012 steeg het uitkeringsbedrag met 80 procent, naar 105 miljoen euro. Schiffer zegt dat vooral echtscheidingen te vaak als excuus worden gebruikt om restschulden op de NHG af te wentelen. “Maar wij zijn geen pinautomaat”, zegt Schiffer. Het WEW verwacht de schadelast dit jaar met 10 à 15 procent te kunnen beperken, dankzij de strengere normen. Tegelijkertijd nemen de inkomsten van het WEW toe, omdat huiseigenaren bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek een hogere premie voor NHG moeten betalen. Per 1 januari 2014 is deze premie namelijk verhoogd van 0,85 naar 1 procent van het hypotheekbedrag. Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de strengere normen, omdat het aantal woningbezitters met ernstige betalingsproblemen hierdoor verder zal toenemen. Daarom volgt de vereniging de ontwikkelingen op de voet.
Maximum percentages huurverhoging in februari bekend
DELFT - Diverse wetten en regels zijn ingevoerd of aangepast per 1 januari 2014, waarmee u als huurder of woningzoekende te maken kunt krijgen. Het gaat om de invoering van de warmtewet, de aanpassing van de liberalisatiegrens, de inkomensgrenzen voor de huurtoeslag, voor de inkomensafhankelijke huurverhoging en voor de toewijzing van sociale huurwoningen. De nieuwe maximum percentages voor de huurverhoging per 1 juli 2014 worden waarschijnlijk in februari bekendgemaakt.  Op 1 januari is de Warmtewet van kracht geworden, die gevolgen heeft voor huurders die in een complex wonen met collectieve verwarming zoals blokverwarming en stadsverwarming. In totaal gaat het om ongeveer 10 procent van alle woningen in Nederland. De nieuwe wet beschermt consumenten tegen onredelijke prijzen voor het leveren van warmte. In de wet staan regels over de maximumprijs van warmte, de wijze van afrekening en de bemetering. In een nieuwe brochure licht de Woonbond de Warmtewet uitgebreid toe. Het woningwaarderingsstelsel is op 1 januari licht aangepast. In verband met de invoering van de Warmtewet is het aantal punten voor vertrekken met collectieve verwarming verlaagd van 2 naar 1,5. Ook is er eind gekomen aan de overgangsregeling die verband hield met de invoering van het Energielabel. De Huurcommissie werkt samen met de Woonbond en VastgoedBelang aan een nieuwe, betere en actuele Huurprijscheck, waarin ook deze veranderingen zijn meegenomen. Totdat de nieuwe Huurprijscheck gereed is, biedt de Huurcommissie een alternatief waarmee huurders en verhuurders de maximale huurprijs van hun woning kunnen berekenen. De, ook digitaal in te vullen, pdf-formulieren voor de puntentelling vindt u op www.huurcommissie.nl.
Kostendelersnorm vanaf juli in stappen ingevoerd
DELFT – De Tweede Kamer heeft in december gesproken over de plannen van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de Wet werk en bijstand aan te passen. Eén van de voorstellen is om de hoogte van de uitkering van mensen die een woning delen te verlagen. Mensen die samen in een huis wonen, betalen vaak samen de huur en energierekening, en delen soms ook andere kosten voor levensonderhoud. Het kabinet wil dat uitkeringsgerechtigde woningdelers een grotere korting op hun uitkering krijgen dan nu al het geval is. Daarvoor introduceert de staatssecretaris de ‘kostendelersnorm’: hoe meer mensen met elkaar in een huis wonen, hoe lager de uitkering wordt die iedere afzonderlijke uitkeringsgerechtigde ontvangt. De nieuwe kostendelersnorm gaat behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. De staatssecretaris wil de plannen vanaf 1 juli 2014 in een aantal stappen invoeren. De voorgestelde maatregelen leidden tot kritische opmerkingen van de Kamerleden. De SP noemde het een ‘samenwoonboete’ en GroenLinks constateerde dat op deze manier mantelzorgers met een uitkering worden gestraft. Het CDA pleitte voor een uitzonderingsbepaling voor ouders en kinderen, zodat ze ongestraft bij elkaar kunnen wonen en voor elkaar kunnen zorgen. De staatssecretaris gaat schriftelijk nog op een aantal aspecten van het wetsvoorstel in. De behandeling wordt daarna, waarschijnlijk in januari 2014, voortgezet.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12