Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 13, Jaargang 22 |

Gratis hypotheekadvies bij betalingsproblemen
DELFT - Minister Dijsselbloem van Financiën wil het mogelijk maken dat huiseigenaren met betalingsproblemen gratis hypotheekadvies krijgen van hun financieel adviseur. Deze wetswijziging gaat waarschijnlijk in januari 2015 in. Zo’n 92.000 huiseigenaren hebben een betalingsachterstand op hun hypotheek van minstens enkele maanden. Ze kunnen de kosten van grondig advies (al snel 1.000 euro) er niet bij hebben. Deze huiseigenaren krijgen nu nog geen gratis advies van hun financieel adviseur, vanwege het provisieverbod dat sinds 1 januari 2013 van kracht is. Dit verbod bepaalt namelijk dat niet de geldverstrekker, maar de klant de adviesrekening moet betalen. Vereniging Eigen Huis pleit al langere tijd voor deze uitzondering op het provisieverbod. Door huiseigenaren met beginnende betalingsproblemen tijdig gratis advies te geven, zijn veel grotere problemen, zoals gedwongen woningverkoop met restschuld, vaak te voorkomen. In september 2013 stuurde Vereniging Eigen Huis hierover al een knelpuntenbrief naar staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Ministerie van Financiën raadpleegt momenteel diverse organisaties over de voorgenomen wetswijziging. Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: “Wij juichen zo’n wetswijziging toe. Sterker nog: we vinden dat gratis advies ook mogelijk moet zijn voor huiseigenaren die aantoonbaar in betalingsproblemen dreigen te komen. Dat voorkomt veel ellende.”
Eigen Huis bezorgd over bouwtoezicht en kwaliteitsborging
DELFT - Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de nieuwe regels voor het bouwtoezicht en de kwaliteitsborging van nieuwbouwwoningen. Op donderdag 27 maart 2014 vergadert de Vaste Kamercommissie voor Wonen over de nieuwe regels. Minister Blok voor Wonen heeft de verbetering van de bouwkwaliteit hoog op de agenda gezet, maar wil de kwaliteitsgaranties voortaan overlaten aan de marktpartijen. Vereniging Eigen Huis vindt dat een nieuw systeem van kwaliteitsborging door bouwers eerst in de praktijk moet worden getoetst en pas na positief resultaat kan worden ingevoerd. Minister Blok heeft eerdere voorstellen om de consument te beschermen met een scherpere aansprakelijkheidsregeling voor bouwers en een verplichte garantie afgewezen. Als nieuwbouwkopers een dergelijke garantie niet krijgen en bouwers ernstige steken laten vallen, dan staat de koper letterlijk in de kou met een afgekeurde woning of een huis vol gebreken. Mocht de bouwer failliet gaan, dan kan de koper zelfs met een half afgebouwde woning blijven zitten. Vereniging Eigen Huis pleit er daarom voor dat de consument wettelijk wordt beschermd. Als bouwers zelf verantwoordelijk worden voor de kwaliteitsborging, moet dat eerst in de praktijk worden getoetst, voordat de overheid zich hieruit terugtrekt.
Mogelijk nieuwe saneringsronde bij Vestia nodig
DELFT - De crisis bij woningcorporatie Vestia lijkt nog lang niet bezworen. Onlangs maakte de nieuwe bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos bekend dat Vestia tot 2022 30.000 woningen moet verkopen, 10.000 meer dan in de vorige plannen. Ook zouden 680 van de oorspronkelijke 1.050 banen moeten verdwijnen. En enige tijd later meldde het Centraal Fonds Volkshuisvesting dat wellicht nog een nieuwe saneringsronde nodig is, waarbij corporaties opnieuw fors in de buidel moeten tasten. Het nieuws sloeg bij de Huurdersraad van Vestia in als een bom. Voorzitter Jelle de Waard van de Landelijke Huurdersraad: “We moesten het uit de krant lezen. Daar waren we zacht gezegd niet blij mee. Gelukkig heeft Schakenbos hiervoor zijn excuses aangeboden. De plannen zelf beschouwen we meer als een proefballonnetje. Ze staan nog niet vast, omdat de financiële onderbouwing ontbreekt. Die komt later. We willen er daarom nu nog niet inhoudelijk op reageren.” Volgens de voorlopige plannen – Schakenbos spreekt van een ‘tussenstand’ - gaat Vestia zich exclusief richten op haar kerntaak: het bouwen en beheren van woningen voor zijn doelgroep (met een inkomen tot ongeveer 34.000 euro). Dat betekent: geen dure huurwoningen meer, geen studentenhuisvesting, geen zorgvastgoed en geen commerciële activiteiten, zoals bedrijfspanden. Daarbij trekt Vestia zich terug op de regio Rotterdam en Den Haag, inclusief Delft en Zoetermeer. Onduidelijk is nog of Westland, Brielle en Barendrecht daartoe behoren.
Bezuinigingen corporaties (nog) geen invloed op tevredenheid huurders
DELFT - Door de noodzakelijke bezuinigingen in de corporatiesector, geven corporaties al een aantal jaren minder geld uit aan onderhoud van bestaande woningen. Je zou zeggen dat dit zich vertaalt in een lagere klanttevredenheid onder huurders op het gebied van het onderhoud aan de binnenkant en buitenkant van de woning. Vooralsnog is dat echter niet het geval. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 28.000 huurders. Bij bezuinigingen op onderhoud aan woningen van corporaties zou je verwachten dat dit zich vertaald in minder tevreden huurders op dit gebied. Uit cijfers van de USP Bewonersscan blijkt echter dat de tevredenheid met de onderhoudsstaat van zowel de buitenkant als de binnenkant van de woning, de afgelopen drie jaar,  rond het cijfer 7 ligt (op een schaal van 1 tot en met 10). De bezuinigingen hebben, vooralsnog, dus nog geen gevolgen voor de tevredenheid van de gemiddelde huurder met de onderhoudsstaat van de woning, maar voorzichtigheid is geboden. Als huurders gevraagd wordt naar een cijfer voor de prijs-kwaliteit-verhouding van hun woning, krijgt deze slechts een 6,6. Ook de keuken (6,8) en de badkamer (6,5) worden niet bijster hoog gewaardeerd. Ook deze cijfers hangen samen met de cijfers voor onderhoud. De tevredenheid van huurders met het onderhoud aan hun woning wordt nog niet beïnvloed door de bezuinigingen van corporaties. Als de bezuinigingen doorzetten, zal er echter een keer een omslagpunt komen, waarbij huurders de onderhoudsstaat écht onvoldoende gaan vinden. Daarbij komt dat uitstel van onderhoud voor een corporatie vaak tot hogere kosten op een later moment leidt. Het uitstel van onderhoud is dan ook vaak een korte-termijn-oplossing, die op de lange termijn wel eens meer kan gaan kosten dan de corporatie lief is.
Minder bouwvergunningen verleend voor nieuwe woningen
DELFT - In 2013 is voor ruim 26.000 nieuwe woningen een bouwvergunning verleend. Dat is 30 procent minder dan in 2012. De daling is in het laatste kwartaal minder sterk. Sinds het begin van de crisis in 2008 is het aantal woningen waarvoor een vergunning is verleend met 70 procent afgenomen. Vanaf 1953 is dit aantal nog niet zo laag geweest. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De sterkste daling in 2013 vergeleken met 2012 doet zich voor bij corporaties. Daar is sprake van een afname van 43 procent. De daling bij huurwoningen is iets groter dan bij koopwoningen. Ten opzichte van 2008 is de afname bij koopwoningen veel groter, 76 procent tegen 55 procent bij huurwoningen. Regionaal zijn er verschillen in de vergunningverlening voor nieuwbouwwoningen. In de provincies Zeeland en Friesland is de afname relatief het grootst, 55 procent en 63 procent. In Utrecht en in Drenthe is het aantal vergunningen toegenomen. De meeste vergunningen werden uitgegeven in Zuid-Holland (4.915), Gelderland (4.258) en Noord-Brabant (4.192). Opvallend is dat Noord-Holland, met z’n enorme druk op de woningmarkt in de regio Amsterdam, met 3.818 vergunningen aanzienlijk achterblijft. In 2012 werden in deze provincie nog 6.175 vergunningen verleend. De eerlijkheid gebiedt dan wel te zeggen, dat de terugloop in de agglomeratie Amsterdam (de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad) relatief meeviel. In het afgelopen jaar verleenden de gemeenten bijna 2.100 vergunningen (- 8 procent). In Amsterdam werden zelfs ruim 450 meer vergunningen uitgegeven. Ondanks het historisch aantal lage aantal bouwvergunningen zijn de verwachtingen voor dit jaar iets beter. Uit de cijfers van het CBS blijkt namelijk, dat het tempo van de daling van het aantal bouwvergunningen in het vierde kwartaal van vorig jaar is verminderd.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12