Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 42, Jaargang 21 |

Website ‘Haaglanden in cijfers’ geheel vernieuwd
DELFT - De website www.haaglandenincijfers.nl is onlangs geheel vernieuwd. De informatie over onder andere koop- en huurwoningmarkt, voorzieningen en de bevolking in Haaglanden is nu nog efficiënter beschikbaar. Vooral voor gemeenten, corporaties, ontwikkelaars, makelaars en anderen die zich bezighouden met wonen is de vernieuwde website een aanwinst. De cijfers kunnen niet alleen in tabellen, maar ook eenvoudig in grafieken of geografische kaarten worden weergegeven. Complete rapporten, zoals de jaarlijkse Woningmarktmonitor Haaglanden zijn op de site te vinden en te downloaden. Het detailniveau van de gegevens is groot: veel informatie is tot op buurtniveau beschikbaar. Een voorbeeld van de talloze cijfers die op de website zijn te vinden is de leeftijdsverdeling van geslaagde woningzoekenden van huurwoningen. Die blijkt per gemeente binnen Haaglanden sterk te verschillen. Van de mensen die naar een huurwoning verhuisden in 2012 was in de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar 25 procent een 65-plusser. In Den Haag was dit slechts 9 procent. Een ander voorbeeld is de groei van de groep eenpersoonshuishoudens. In het jaar 2000 werd nog 47 procent van de huurwoningen aan eenpersoonshuishoudens verhuurd, in 2012 was hun aandeel gestegen tot 56 procent. Deze en vele andere unieke cijfers zijn gratis in de databank te vinden. Vanzelfsprekend worden de cijfers regelmatig ververst of aangevuld. De website www.haaglandenincijfers.nl is een initiatief van het Stadsgewest Haaglanden en de Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden. Doelstelling van de databank is om gegevens eenvoudig en transparant toegankelijk te maken.
Uitspraak zaak overkreditering Afab
DELFT - Kredietverstrekker Afab moet een consument een flinke schadevergoeding betalen wegens overkreditering. Dit bepaalde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een uitspraak van 17 september, na hoger beroep. De uitspraak betreft een in 2007 verstrekt consumptief krediet van 25.000 euro voor een dakreparatie. Daarvan betrof 16.500 euro de herfinanciering van een bestaand krediet. De rechter oordeelde dat Afab de aanvullende 8.500 euro niet had mogen verstrekken, omdat de kredietverstrekker onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de werkelijke financiële lasten van het lopend krediet. Afab heeft de zorgplicht niet goed opgepakt, onder meer door te weinig rekening te houden met een op korte termijn voorzienbare forse stijging van de rentelasten. In het vonnis stelt de rechter dat Afab alle betaalde en nog te betalen rentetermijnen van de lening van 8.500 euro moet betalen. Bovendien moet Afab alle proceskosten vergoeden. Niet eerder koos het Hof zo duidelijk de kant van de consument in een zaak van overkreditering. Het wettelijk verbod op overkreditering geldt ook voor hypotheken. Dit verbod is vastgelegd in artikel 4:34 lid 2 van de Wet Financieel Toezicht (Wft). De Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) staat toe dat banken in uitzonderingsgevallen een krediet boven de norm verschaffen, mits zij goed kunnen onderbouwen waarom het krediet toch verantwoord is. Dit wordt de ‘explain-mogelijkheid’ genoemd. Uit diverse onderzoeken van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat in de jaren tot en met 2008 zeer regelmatig te hoge hypotheken zijn verstrekt. Vereniging Eigen Huis bestudeert momenteel in hoeverre deze nieuwe uitspraak gevolgen heeft voor hypotheken die in die periode zijn verstrekt.

Herstel woningmarkt zet door
DELFT - Het herstel van de woningmarkt zet door. In de afgelopen drie maanden zijn naar schatting 30.700 huizen verkocht. Dit is een toename van 10 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde woningprijs is vergeleken met een jaar eerder wel met 3,6 procent afgenomen. Toch lijken sterke prijsdalingen voorlopig tot het verleden te behoren. In het derde kwartaal van dit jaar vlakten de huizenprijzen met slechts 0,6 procent af. De prijs waarvoor een gemiddelde Nederlandse woning nu wordt verkocht, ligt nu op 205.000 euro. “De prijsdaling blijft relatief beperkt”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Deze trend zet zich naar verwachting door. In de komende periode zullen de prijsdalingen naar verwachting verder afzwakken.” Niet heel het land profiteert van de gestegen woningverkoop. In de bekende krimpregio's aan de randen van het land, de omgeving Oss-Veghel en ten oosten van Arnhem blijft het herstel achter. Daar staat tegenover dat vooral universiteitssteden als Leiden, Enschede en Eindhoven opvallend goed presteren, naast de traditioneel geliefde steden Amsterdam en Groningen. De NVM wijst de verbeterde betaalbaarheid van woningen door de afgenomen huizenprijzen en lage rente aan als een belangrijke oorzaak voor het doorgezette herstel. Volgens de makelaarsvereniging zijn veel consumenten 'crisismoe', waardoor veel uitstelde verhuiswensen alsnog doorgang vinden. De voorzichtig optimistische signalen vanuit de banken en de politiek over de woningmarkt dragen aan dit sentiment bij. Dit blijkt onder andere ook uit de Eigen Huis Marktindicator, die al enige maanden een toenemend consumentenvertrouwen in de woningmarkt signaleert. Ondanks de zwarte cijfers over het derde kwartaal waakt de NVM voor te veel optimisme. “Er is nog veel onduidelijkheid over de aangekondigde bezuinigingen van de overheid en het effect daarvan op de koopkracht”, zegt Hukker. “Die onzekerheid werkt met name door op de woningmarkt: het maakt consumenten voorzichtig en afwachtend.” Of de woningmarkt definitief opkrabbelt, is pas op z'n vroegst volgend jaar te zeggen, stelt de NVM. “In de zomer van 2014 bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal kunnen we pas echt de balans opmaken”, zegt Hukker.
Consumenten bezorgd over energierekening
DELFT - In één op de vijf huishoudens in Nederland bestaan zorgen over de vraag of zij hun energierekening kunnen betalen. Tegelijkertijd weet bijna de helft van de
Nederlanders niet of ze jaarlijks geld terugkrijgen of moeten bijbetalen. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd onder 1061 huishoudens door onderzoeksbureau GfK. Vooral lager opgeleiden, mensen met lagere inkomens en huurders maken zich zorgen (allen 28 procent) en denken in de toekomst te moeten bezuinigen op andere uitgaven om de energiekosten te blijven betalen. De financiële situatie van 52 procent van de Nederlandse huishoudens is er in het afgelopen jaar op achteruitgegaan. Vijf procent van deze huishoudens geeft aan dat zij hun maandelijkse voorschot niet altijd kunnen betalen. Om de energierekening te kunnen blijven betalen, zijn veel mensen al actief bezig met energiebesparing. Ook zegt ruim 70 procent van de Nederlandse huishoudens dit het komende jaar te gaan doen. Daarbij denken zij aan de aanschaf van energiezuinige apparaten, het bewust omgaan met warm water en het volledig uitschakelen van apparaten. Veel bewoners- en huurdersorganisaties proberen de woonlasten terug te dringen door hun verhuurder te vragen om woningisolatie. De Woonbond hamert er als landelijke organisatie van huurders op dat het huurbeleid van de overheid tot een sterke groei van de armoede onder huurders leidt en wil dat dit beleid wordt bijgesteld.

Verkoop corporatiewoningen moet makkelijker
DELFT - De verkoop van corporatiewoningen aan zittende huurders, andere corporaties of aan andere vastgoedbeleggers is altijd aan regels gebonden geweest. Sinds 1 oktober zijn nieuwe regels van kracht die de verkoop van corporatiewoningen (leegstaand of bewoond) makkelijker maken. De nieuwe verkoopregels hebben vergaande consequenties. De verkoopregels (vastgelegd in de circulaire MG 2013-2) maken onderscheid in verkoop van sociale en van geliberaliseerde huurwoningen. Voor de sociale huurwoningen verandert er weinig. Deze kunnen alleen te koop worden aangeboden als gemeente en huurders een positieve zienswijze over het verkoopvoorstel indienen en de minister van BZK instemt. Ook mogen de woningen niet voor een dumpprijs worden verkocht. Nieuw is echter dat ‘te liberaliseren’ huurwoningen onder hetzelfde regime als geliberaliseerde huurwoningen vallen. Dit betekent dat woningen met 142 woningwaarderingspunten of meer, met minder regels te koop kunnen worden aangeboden. Dat gaat naar schatting om ongeveer een miljoen huurwoningen. Tegelijkertijd is het rijk via het ministerie van Economische Zaken bezig om investeringen van pensioenfondsen, verzekeraars en banken aan te trekken voor de Nederlandse economie. Het rijk wil hen onder andere gaan faciliteren in het opkopen van pakketten corporatievastgoed door middel van zogenoemde 'Woonfondsen'. Het doel hiervan is om het geliberaliseerde en 'mogelijk te liberaliseren' deel van de corporatiewoningen (dus de woningen met 142 punten of meer) deels te verkopen aan institutionele (en buitenlandse) beleggers en uit handen te nemen van de corporaties. De eerdere plannen, waarbij corporaties alle woningen met 142 punten of meer verplicht moesten afstoten, zijn echter van tafel. Het is nog niet duidelijk om hoeveel woningen het zal gaan, of hoe groot de vrijheid van corporaties zal zijn om de woningen te behouden.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12