Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 19, Jaargang 22 |

Vertrouwen in de woningmarkt stijgt
DELFT – Het vertrouwen in de woningmarkt stijgt voor de zestiende maand op rij. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator die specifiek het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet. De Marktindicator steeg afgelopen maand met 1 punt naar waarde 88 tegen een neutraalwaarde van 100 en staat daarmee op hetzelfde niveau als in augustus 2007. Het door de crisis veroorzaakte vertrouwensverlies is hiermee ingelopen. Hoewel de stijging van het consumentenvertrouwen de afgelopen maanden wat afvlakt, zijn de tekenen van herstel op de woningmarkt onmiskenbaar. Vooral de historisch lage hypotheekrente, de stijgende huren en de verwachting dat de huizenprijzen zullen stijgen, leiden tot meer verkopen. Veruit het grootste deel van de bevolking verwacht dat de huizenprijzen gelijk zullen blijven (42 procent) of licht zullen stijgen (37 procent). Maar een kleine 10 procent voorziet een verdere daling van de prijzen. Ruim de helft van de ondervraagden denkt dat het nu een gunstige tijd is om een huis te kopen. Hiermee is 17 procent is het oneens, en 32 procent is neutraal. Ondanks de positieve signalen is de crisis nog niet voorbij. Niet heel het land profiteert van de voorzichtig oplevende woningmarkt. Daarbij blijven werkloosheid, echtscheiding en restschulden gevaar opleveren voor verder herstel.
Meer huishoudens switchen van energieleverancier
DELFT – Vorig jaar is 13,1 procent van alle Nederlandse huishoudens overgestapt naar een andere leverancier van elektriciteit en gas. Niet eerder was het percentage zo hoog. Dit blijkt uit de rapportage van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de ontwikkelingen op de energiemarkt in de tweede helft van 2013. In het jaar 2012 stapte 12,5 procent van alle huishoudens over naar een andere energieleverancier. Van alle consumenten is 44 procent inmiddels een keer overgestapt naar een andere aanbieder. Opvallend is dat het bedrag dat huishoudens met een overstap kunnen besparen, veel hoger is dan de meeste mensen denken. Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat het bespaarbedrag kan oplopen tot 314 euro, consumenten denken slechts 82 euro te kunnen besparen.
Rabobank herziet hypotheekrente-opslag in sommige gevallen
DELFT – De Rabobank berekent hypotheekrente-opslag voor huiseigenaren die feitelijk geen enkel risico lopen. Maar na individueel bezwaar maakt de bank soms een uitzondering, door die opslag van 0,2 procent te laten vervallen. Dat kwam aan de orde in het tv-programma TROS Radar. Iemand die zijn hypotheek zonder NHG grotendeels heeft afgelost en dus een forse overwaarde heeft, vormt voor de bank geen financieel risico meer. Ten eerste heeft hij laten zien over een goede betaalmoraal te beschikken. En ten tweede kan de bank bij wanbetaling het huis verkopen, waarna met de opbrengst de resterende hypotheek gemakkelijk kan worden afgelost. Toch berekent Rabobank een rente-opslag van 0,2 procent voor deze categorie, bij het verlengen van de rentevaste periode. Dit kan al snel zorgen voor honderden euro’s aan extra hypotheeklasten op jaarbasis. De onterechte rente-opslag treft vooral ouderen, omdat zij vaak al een flink deel van hun hypotheek hebben afgelost.

 

 

'Mogelijkheden voor tijdelijke verhuur verruimen'
DELFT – Minister Blok wil, als onderdeel van zijn hervormingsplannen voor de woningmarkt, de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur sterk verruimen, vooral voor jongeren en starters. De Woonbond is daartegen. In een opiniebijdrage in het Eindhovens Dagblad van 6 mei j.l. legt Woonbond-directeur Ronald Paping uit waarom. Blok zou lessen moeten trekken uit de arbeidsmarkt.  Ronald Paping: “Voor jongeren, starters en grote gezinnen worden tijdelijke huurcontracten mogelijk. Ook te koop staande huurwoningen kunnen tijdelijk bewoond worden. Als klap op de vuurpijl komt er een nieuwe contractvorm voor tijdelijke verhuur met een maximum van twee jaar. Al met al zal dit leiden tot veel meer tijdelijk wonen. Er zijn parallellen met de arbeidsmarkt, waar de flexibilisering al eerder begon. Daar heeft het geleid tot ongewenste situaties en een grotere tweedeling. De flexibilisering wordt daarom nu ingeperkt. Werkgevers, werknemers en het kabinet hebben in het Sociaal Akkoord afgesproken om de uitwassen te bestrijden en de flexibele arbeid strakker te regelen. Laten we daarom leren van de arbeidsmarkt.”Woonbond dringt aan op sancties tegen 'gluurverhuurders'

DELFT – De Woonbond krijgt steeds meer meldingen van huurders met een geliberaliseerd huurcontract, van wie de verhuurder ten onrechte inkomensgegevens heeft opgevraagd bij de Belastingdienst. De bond dringt aan op sancties tegen deze 'gluurverhuurders'. Verhuurders mogen alleen inkomensindicaties opvragen van woningen met een gereguleerd huurcontract, ofwel sociale huurwoningen. Naar nu blijkt vroegen minstens 23 verhuurders ook voor hun dure geliberaliseerde woningbezit gegevens op, hoewel dit uitdrukkelijk door de wetgever is verboden. De ´inkomensafhankelijke huurverhoging´ is vorig jaar in het leven geroepen, ondanks protesten van onder andere de Woonbond. De wetgever wil ermee bereiken dat huurders van een sociale huurwoning een extra huurverhoging krijgen als het (gezamenlijke) inkomen van de bewoners boven de 34.085 euro ligt. Een verhuurder die inkomensindicaties van zijn sociale huurders wil weten, moet inloggen op een speciaal portaal van de Belastingdienst. Voor hij inlogt moet hij beloven dat hij alleen inkomensindicaties opvraagt voor woningen met een 'gereguleerde huurovereenkomst waarvan de huurder niet de maximale huur betaalt', en dat hij op de hoogte is van geldende voorwaarden en sancties op misbruik. Dat hierin de verantwoordelijkheid bij de verhuurders wordt gelegd komt omdat de Belastingdienst zelf niet weet welke woningen een geliberaliseerd huurcontract hebben. Woonbond-directeur Ronald Paping: “We wisten al dat de wet aan alle kanten rammelt en dat de huurverhoging rampzalig uitpakt voor sociale huurders. Nu wordt ook nog eens pijnlijk duidelijk dat verhuurders onbekommerd in gegevens van geliberaliseerde huurders gluren.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12