Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 33, Jaargang 22 |

Steeds minder mensen via rechter in schuldhulpverlening
DELFT - Steeds minder mensen belanden via de rechter in de schuldsanering. Dit schrijft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer. Zo'n 12.350 mensen begonnen in 2013 aan een streng saneringstraject - ruim 1.400 minder dan een jaar daarvoor. Volgens Teeven is de daling te danken aan gemeenten die steeds vaker succesvolle, vrijwillige schuldhulpverlening bieden. Ondertussen komen wel steeds meer mensen in de financiële problemen, zo constateert de Nederlandse vereniging voor schuldhulpverlening NVVK. Het aantal hulpvragen nam in 2013 toe tot ongeveer 89.000 tegen 84.500 in 2012. Bij hulpvragen is vooral de eigen woning een lastig punt, zo concludeert Teevens ministerie op basis van interviews met gemeenteambtenaren belast met de schuldhulpverlening. In sommige gemeenten worden woningeigenaren met schulden categorisch geweigerd, omdat de hoogte van de schuldenlast niet meteen kan worden vastgesteld. Eventuele betalingsachterstanden op de hypotheek lopen vaak nog op. Daarbij kan een mogelijke restschuld pas worden meegerekend als de woning wordt verkocht.

Gemiddelde overwinst op hypotheekrente is verdubbeld
DELFT - De gemiddelde overwinst die banken op de hypotheekrente boeken, is tussen oktober 2013 en mei dit jaar verdubbeld van 0,4 procentpunt naar 0,8 procentpunt. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer. Vooral op de populaire tienjaarsrente verdienen banken flink met een extra winstmarge van 1,05 procentpunt. Hierdoor betalen consumenten bij het afsluiten of herzien van een hypotheek van 200.000 euro maandelijks 175 euro bruto rente te veel, zo blijkt uit de Rentebarometer. De reden voor de gestegen rentemarges is de historisch lage hypotheekrente. Hierdoor kunnen banken bijna ongemerkt hun winstmarges op de rente vergroten. Daarbij is in Nederland al jaren geen sprake meer van een gezonde concurrentie op de hypotheekmarkt. Geldverstrekkers als ING en ABN AMRO mochten door de staatssteun die zij ontvingen niet de laagste hypotheekrente aanbieden. De jarenlange hypothekenmarktleider Rabobank had door de uitblijvende concurrentie geen reden om zelf de rente te verlagen. Ook worden nieuwkomers op de Nederlandse hypotheekmarkt ontmoedigd door een aantal toetredingsbarrieres opgelegd door De Nederlandsche Bank (DNB). Dit blijkt uit een inventarisatie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onder buitenlandse partijen. Onder meer door de strenge vergunningseisen is de Nederlandse financiële markt voor hen vaak onaantrekkelijk. Ook de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek, de maximale hypotheekverstrekking en de NHG-eisen schrikken buitenlandse banken af. Vereniging Eigen Huis riep Minister Dijsselbloem van Financiën onlangs nog op serieus werk te maken van de conclusies van de ACM. Pas als er meer concurrentie is tussen geldverstrekkers, zal het huidige marktklimaat verbeteren waardoor overwinsten kunnen worden teruggedrongen.

Werking energieveilingen onder de loep genomen
DELFT - De Autoriteit Consument en Markt onderzoekt de werking van energieveilingen. De kartelwaakhond wil nagaan of deze veilingen en collectieve inkoopregelingen aan de verwachtingen voldoen en of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Onlangs meldde RTL Nieuws dat de winnaars van de energieveilingen of collectieve inkoopregelingen niet altijd het voordeligste bod doen. Vaak wordt door de organisatoren en deelnemers van dergelijke acties vooraf een kortingspercentage bepaald. Energiebedrijven met een lager bod staan dan buitenspel. Ook Vereniging Eigen Huis organiseert een collectieve inkoop energie. De vereniging houdt zich daarbij altijd aan de bestaande regelgeving en is transparant over haar werkwijze.

Geluidsoverlast buren grote irritatie tijdens de zomer
DELFT - Tijdens de zomerperiode geniet iedereen van de buitenlucht. En dat zorgt voor de nodige geluidsoverlast, zo blijkt uit onderzoek van online huurmarkt Direct Wonen. Geluidsoverlast van tuinfeesten staat met stip op 1 van de grootste burenirritaties. Ook geluidsoverlast door een hond of kat of door een openstaande buitendeur wekken de nodige irritaties op. Bijna 600 huurders deelden hun grootste burenirritatie met Direct Wonen. Veruit het grootste deel, ruim 40 procent, ergert zich het meest aan geluidsoverlast. De meeste hinder ervaren zij tijdens tuinfeesten van de buren, 17,8 procent. Op plaats twee en drie volgen geluidshinder door de buurkat of -hond met 11,6 procent en door de openstaande buitendeur, waardoor iedereen kan ‘meegenieten’ met geluiden vanuit binnenshuis, 11,4 procent. Stank van de barbecue en buitenspelende kinderen worden door minder mensen gezien als grootste irritatiefactor. Verder blijkt uit het onderzoek van Direct Wonen dat weinig mensen het erg vinden als de buurman of buurvrouw onbedekt van de zon geniet. Opvallend genoeg zegt slechts 3 procent hier last van te hebben. Direct Wonen is dé online huurmarkt waar huurders en verhuurders rechtstreeks met elkaar in contact komen. Aanbieders plaatsen gratis hun woning op www.directwonen.nl. Huurders zoeken door duizenden woningen van particuliere verhuurders, makelaars, beleggers en woningbouwcorporaties. Transparant, snel en gemakkelijk dus.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12