Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 36, Jaargang 22 |

WOZ-waarden liggen voor 2014 vast
DELFT – Ondanks de misstanden bij twintig gemeenten, liggen de WOZ-waarden in heel Nederland voor 2014 vast, aangezien de bezwaartermijn daarvoor is verstreken. Een bezwaar moet binnen zes weken na het ontvangen van de beschikking zijn gemaakt. Vereniging Eigen Huis verwacht dat in 2015 de WOZ-waarde van alle woningen openbaar is. Een wetsvoorstel daartoe is al door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen. Dan zijn alle WOZ-waarden beter met elkaar te vergelijken en worden systeemfouten eerder ontdekt. Ook bieden steeds meer gemeenten woningbezitters van tevoren inzicht in hun WOZ-beschikking en de grondslagen daartoe. Met een zogenoemde vooraanmelding kunnen huiseigenaren hun gemeente in een vroeg stadium wijzen op eventuele fouten.

Lage BTW-tarief verbouwingen wordt verlengd
DELFT – Het lage BTW-tarief op arbeid voor verbouwingen wordt met een half jaar verlengd, tot 1 juli 2015. Kabinet en bevriende oppositie hebben dit afgesproken tijdens het overleg over de begroting van volgend jaar, volgens het televisieprogramma Nieuwsuur. Haagse bronnen bevestigen dit. Tot 1 maart 2013 was het BTW-tarief op arbeid voor woningrenovatie en -herstel 21 procent, maar sinds die datum is het 6 procent. Het is de tweede keer dat het lage tarief wordt verlengd. Het kabinet beoogt met deze maatregel de bouw te stimuleren en dat lijkt te werken. Vereniging Eigen Huis heeft diverse malen gepleit voor verlenging van het lage BTW-tarief. Naar verwachting zullen de voorwaarden voor het lage BTW-tarief niet wijzigen. Belangrijkste voorwaarde is dat de werkzaamheden voor de einddatum (1 juli 2015) moeten zijn afgerond.  Waarschijnlijk maakt het kabinet de verlenging en exacte voorwaarden pas op Prinsjesdag officieel bekend. Dat is dinsdag 16 september a.s.

Hypotheektermen voor veel mensen niet duidelijk genoeg
DELFT – Ruim 40 procent van de Nederlanders die wel eens een hypotheek hebben afgesloten, begrijpt de hypotheektermen niet goed. Dat blijkt uit onderzoek van bemiddelaar De Hypotheker onder duizend Nederlanders. ‘Bereidstellingsprovisie’ is het meest onbekende woord op het gebied van hypotheken. Een kwart van de ondervraagden heeft daar wel eens van gehoord, maar weet niet wat het betekent. En 55 procent kent deze term zelfs helemaal niet. Op de tweede plaats van onbekende woorden staat ‘splitsingsakte’. Circa 23 procent weet niet wat de term betekent en 38 procent heeft er zelfs nog nooit van gehoord.

Overstap energieleverancier meestal niet lonend
DELFT – Energieleveranciers verleiden consumenten met lage energietarieven, maar brengen vervolgens hoge vastrechtkosten in rekening. Daardoor loont een overstap niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond bekeek de vastrechtkosten van tien grote energieleveranciers. Uit de inventarisatie blijkt dat de leveranciers met lage energietarieven vaak hoge vastrechtkosten rekenen. De Nederlandse Energiemaatschappij rekent de hoogste vastrechtkosten voor een eenjarig contract met vaste tarieven voor stroom en gas: 168 euro. Greenchoice is met 49 euro de goedkoopste. Vastrechtkosten zijn een soort abonnementskosten, die huishoudens jaarlijks betalen voor de dienstverlening van de energieleverancier. Leveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog deze kosten zijn. Vereniging Eigen Huis heeft onlangs een brief aan Minister Kamp van Economische Zaken gestuurd. “De vereniging pleit voor een uniforme energierekening met een vaste terminologie en een vaste structuur. Zo zijn rekeningen controleerbaar en te vergelijken. Ook het aanbod van energieleveranciers en de voorschotnota's moeten volgens een uniforme indeling worden opgesteld. Op die manier kunnen huishoudens niet worden misleid”, zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12